ΗΜΑΘΙΑ posted by

Σε κλείσιμο οδηγούνται τα εργοστάσια Ζάχαρης σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα

Σε κλείσιμο οδηγούνται τα εργοστάσια Ζάχαρης σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα

Στη διαχείριση της τράπεζας Πειραιώς φαίνεται πως οδηγείται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ναυάγησαν οι προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτή και οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες που υπήρχαν ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και αμερικανοβρετανικό επενδυτικό όμιλο. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο zoomerang.gr το σχέδιο της διαχείρισης της Βιομηχανίας από την τράπεζα Πειραιώς

Αυτό σημαίνει ότι πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια της ΕΒΖ (στο Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα), ενώ σε λειτουργία θα παραμείνουν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μόνο τα δύο κερδοφόρα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία. Υπολογίζεται ότι μετά από μια τριετία  θα ανοίξει και πάλι το ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθίας, αφού πρώτα εκσυγχρονιστεί, και θα λειτουργήσει υπό το μάνατζμεντ των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, με στόχο να πουληθεί σε επενδυτή που θα αναζητηθεί αμέσως μετά . Αν στο μεταξύ βρεθεί ενδιαφερόμενος η Πειραιώς θα πουλήσει και τα υπόλοιπα εργοστάσια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές κανένα από τα δύο επιχειρηματικά σχήματα που είχαν δείξει ενδιαφέρον,  κανένας τους δεν κατέθεσε business plan, ούτε τα αποδεικτικά που του ζητήθηκαν αναφορικά με την επάρκεια πόρων για την υλοποίηση του σχεδίου του. Κι έτσι οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. 

Πλέον φαίνεται πως ενεργοποιείται η ύστατη λύση, που είναι να περάσει η ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο κύριος πιστωτής της εταιρείας. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο συμφωνίας πιστωτών που προβλέπει διαγραφή χρεών ύψους 170 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 220 εκατ. ευρώ και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ (τα δύο εργοστάσια στη Σερβία, τα εργοστάσια στο Πλατύ και στη Λάρισα, ιδιόκτητα ακίνητα «φιλέτα») αλλά και μέρος του παθητικού στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα δημιουργήσει τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV’s), ενώ το εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ. Την επόμενη διετία θα γίνει ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στο Πλατύ, και εφόσον υπάρξει ικανή τευτλοπαραγωγή, υπολογίζεται ότι θα επαναλειτουργήσει το 2022 ή ακόμη και το 2021 εάν οι συνθήκες το ευνοήσουν.

Πληροφορίες πάντως  αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η βιομηχανία δεν έχει προϊόν να πουλήσει και στα ταμεία της έχουν μείνει μόνο 200.000 ευρώ. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του δημοσίου ή να ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up