ΒΕΡΟΙΑ posted by

Παύλος Παυλίδης: Έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου Βέροιας και αντιδημαρχία Τουρισμού στη Βεργίνα

Παύλος Παυλίδης: Έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου Βέροιας και αντιδημαρχία Τουρισμού στη Βεργίνα

Την παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού «Συνδημότες» στον τομέα του Τουρισμού πραγματοποίησε σήμερα (Σάββατο) στη Βεργίνα ο επικεφαλής του και υποψήφιος δήμαρχος δήμου Βέροιας Παύλος Παυλίδης. Από την ιστορική έδρα του δήμου Βέροιας έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ανακοινώνοντας και επίσημα ότι εκεί θα εγκατασταθεί και η Αντιδημαρχία Τουρισμού. Ταυτόχρονα, μετά την ομιλία του παρουσίασε και 27 από τους πολλούς δημοτικούς συμβούλους που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του, καθώς η παρουσίαση των υπολοίπων θα γίνεται κατά την διάρκεια των άλλων θεματικών ενοτήτων, που θα γίνουν σε διαφορετικές περιοχές του δήμου Βέροιας.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν τρεις τουλάχιστον ανάλογες παρουσιάσεις, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά, πριν την τελική παρουσίαση του συνολικού προγράμματος του συνδυασμού στη Βέροια.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Παύλου Παυλίδη περιλάμβαναν και τα εξής:

Βασικοί άξονες:

 • Δημιουργία σύνθετης και σύγχρονης τουριστικής υποδομής.
 • Δημιουργία ελκυστικής διαφημιστικής «εικόνας».
 • Αξιοποίηση κρατικών (εννοείται και κάθε άλλης φύσης) προγραμμάτων ανάπτυξης και προβολής της περιοχής.
 • Προβολή ειδικών τουριστικών πόρων (λιμνών, παραδοσιακών οικισμών, θρησκευτικών μνημείων κλπ).
 • Επαγγελματική και κοινωνική κινητικότητα (στόχος τα τουριστικά επαγγέλματα).
 • Υιοθέτηση καταναλωτικών και κοινωνικών προτύπων.
 •  Δραστικές αλλαγές στην χωρική και λειτουργική οργάνωση της περιοχής για να εξυπηρετούνται οι τουρίστες.
 • Μετατροπή της περιοχής μας σε τουριστικό προορισμό με διεθνείς προδιαγραφές.
 • Συμμετοχή των νέων, καθώς πρόκειται για μια ομάδα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική υιοθέτηση του προτύπου ανάπτυξης του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο.

Η υλοποίηση αυτών των αξόνων μας κατευθύνει επιτακτικά στον δραστικό επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Αντιδημαρχίας Τουρισμού. Βάζουμε τέλος στις ευκαιριακές φιέστες και ρίχνουμε το βάρος στην εγκαθίδρυση θεσμών και υποδομών. Βάζουμε τέλος στις φιλοδοξίες για καρέκλα Αντιδημαρχίας η οποία εξασφαλίζει μεν τον μισθό, αλλά όχι την αποτελεσματικότητα. Βάζουμε τέλος στα αόριστα και τις γενικολογίες και στους παραμυθένιους πυλώνες που σας έταζαν γενικά και αόριστα, δίχως στο τέλος να στηθεί έστω και μια κολώνα. Τολμάμε και σας καταθέτουμε συγκεκριμένες και πραγματοποιήσιμες προτάσεις, τις οποίες θα δρομολογήσουμε προς εφαρμογή άμεσα, από την επόμενη κιόλας μέρα της ανάθεσης των ινίων του Δήμου:

 1. Εγκατάσταση της Αντιδημαρχίας Τουρισμού στην Βεργίνα, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των Αντιδημαρχιών που επιθυμούμε ως συνδυασμός και λόγω του ότι:

α) είναι παγκόσμια κοιτίδα πολιτισμού (ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO),

β) είναι το σημείο με την μεγαλύτερη τουριστική επισκεψιμότητα.

Με έδρα αυτόν τον πόλο έλξης θα μπορεί να προγραμματίσει και να σχεδιάσει καλύτερα  το «προϊόν» που έχει να προβάλλει, αλλά και θα αναλάβει το κύριο βάρος της οργάνωσης και της συνένωσης με τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς του Δήμου μας. Υπάρχει ασφαλώς ο ανάλογος σχεδιασμός, ώστε να καταστεί μια Αντιδημαρχία ικανή να φροντίζει για την τουριστική προβολή του Δήμου και με αρωγό τις νέες τεχνολογίες είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχει να αλλάξει την διαφημιστική εικόνα μας στις τουριστικές αγορές του οργανωμένου μαζικού τουρισμού.

 1. Θεσμοθέτηση διεθνούς διήμερου αρχαιολογικού συνεδρίου στην μνήμη του Μανώλη Ανδρόνικου.
 2. Θεσμοθέτηση διεθνούς φεστιβάλ πολιτιστικών ανταλλαγών με πόλεις όπου διήλθε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας.
 3. Θεσμοθέτηση συναντήσεων τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο κάθε έτους με τους  επαγγελματίες (όλους μαζί, ανά περιοχή και κατά κλάδο). Στόχος θα είναι ο απολογισμός-εντοπισμός των αδυναμιών και ο προγραμματισμός-διόρθωση για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Θα συσταθεί λοιπόν ένα συντονιστικό-συμβουλευτικό όργανο αποτελούμενο από εκπροσώπους των εμπλεκόμενων στον τουρισμό (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, επιστημονικούς φορείς, πολιτιστικούς φορείς, οποιαδήποτε επιχείρηση επηρεάζει την τουριστική ζήτηση, κλπ).

Πρέπει να αντιληφτούμε όλοι ότι χωρίς τους συμμετέχοντες δεν υπάρχει προοπτική διεξόδου. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την πολιτική:  καθιστώντας τον συνδημότη συμμέτοχο στις αποφάσεις για τα  θέματα που τον αφορούν κι όχι ανίσχυρο τηλεθεατή. Θέλουμε να ακούμε τους προβληματισμούς του και τις ιδέες του!

5. Δημιουργία χώρου «Τουριστικής Πληροφόρησης κι Ενημέρωσης», σε οικόπεδο του Δήμου στην είσοδο της πόλης από την Εγνατία οδό, όπου θα οργανώνεται η υποδοχή και θα παρέχονται υπηρεσίες κι έντυπα (τουριστικός οδηγός, κλπ) κι επαναλειτουργία του τουριστικού περιπτέρου μπροστά από το γήπεδο μπάσκετ της Εληάς.

 1. Τοποθέτηση ευανάγνωστων πινακίδων ενημέρωσης και πληροφόρησης για τα πάσης φύσεως αξιοθέατα της περιοχής σε κάθε επίκαιρο σημείο, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση του επισκέπτη σε αυτά.
 2. Απομακρύνεται το αμαξοστάσιο του Δήμου από την είσοδο της πόλης, δίπλα από τα δικαστήρια και μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης και μετεπιβίβασης και σε χώρο στάθμευσης λεωφορείων.

*Δεν συμφωνούμε με τη βούληση της παρούσας Δημοτικής αρχής να τον μετατρέψει σε χώρο επιλογής και διαλογής σκουπιδιών για την ανακύκλωση. Δεν είναι εικόνα εισόδου πόλης αυτή. Δεν είναι η πόλη που ονειρευόμαστε.

 1. Δρομολογείται ξανά το θεματικό πάρκο που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

*Ολοκληρωμένη μελέτη είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά πολεμήθηκε από συμφέροντα και παρασκήνιο.

 1. Επαναδραστηριοποιούμε τις παραγκωνισμένες τεχνολογικές εφαρμογές της «έξυπνης» πόλης, που έδιναν πληροφόρηση σε κάθε κινητό για όλα τα μνημεία της περιοχής, τα καταστήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές, γαστρονομικές, ψυχαγωγικές κα. ανάγκες του επισκέπτη, τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, τις επιχειρήσεις της πόλης, τα ξενοδοχεία, κλπ.
 1. Μετεγκαθισταται σχεδιασμένα το 3ο και 14ο Δημοτικού σχολείου από το κτήριο που εδρεύει σήμερα και

α) στον πρώτο όροφο εγκαθίσταται και επαναλειτουργεί το παραμελημένο Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης»

β)ενώ  στον δεύτερο όροφο και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Κ. &Ν. θα αναδειχτεί ο θρησκευτικός προορισμός της περιοχής, αλλά και θέματα σχετικά με  τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Έτσι συνδέεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου με το Μενδρεσέ Τζαμί κι όλη η περιοχή αποκτά ενιαίο τουριστικό ενδιαφέρον κι επισκεψιμότητα. Ταυτόχρονα λύνεται και το μακροχρόνιο πρόβλημα με τις τουαλέτες της περιοχής, αλλά και η πρόσβαση για ΑΜεΑ στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

 1. Ανακατασκευάζεται και μετατρέπεται το (εν αχρηστία πλέον) αμφιθέατρο του τέως Φιλίππειου Γυμνασίου σε ένα σύγχρονο αμφιθέατρο (αντίστοιχο με αυτό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), όπου θα παρέχεται πληρέστατη τουριστική εικόνα συνολικά του Δήμου μας στους επισκέπτες.
 1. Ο γενικότερος εξωραϊσμός της πλατείας Ωρολογίου περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή του Πύργου του Ωρολογίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και Συλλόγους.
 1. Μετατροπή του «παρκινγκ των δικηγόρων» (πίσω από τα παλιά δικαστήρια) σε χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων. Για τον σκοπό αυτό ο δρόμος από την πλατεία Ωρολογίου έως την Λέσχη αξιωματικών θα ρυθμίζεται κυκλοφοριακά από σηματοδότες.
 2. Δυναμική διεκδίκηση του κτηρίου των παλιών δικαστηρίων από τον μνημονιακό ιδιοκτήτη του, για να γίνει λειτουργικό και να ενσωματωθεί στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής. Και φυσικά όταν εμείς λέμε ότι διεκδικούμε, το εννοούμε πραγματικά.
 3. Ανάγκη παρεμβάσεων υπάρχει και στην Εβραϊκή συνοικία και γι αυτό το σκοπό η αναζήτηση προγραμμάτων αναστήλωσης κι άλλων σπιτιών της περιοχής είναι αδήριτη ανάγκη.
 1. Τα οθωμανικά μνημεία της πόλης, το Μενδρεσέ τζαμί και τα Δίδυμα Λουτρά, πρέπει να διεκδικήσουμε  να ενταχθούν στο τουριστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών του Δήμου.
 2. Στον σχεδιασμό μας συμπεριλαμβάνονται έργα για την  αξιοποίηση του Τριπόταμου. (Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε προσεχή παρουσίαση).  Ευελπιστούμε ότι οι παρόχθιες διαδρομές του πανέμορφου φυσικού τοπίου με κατάλληλη οργάνωση σημείων λαϊκής τέχνης θα προσελκύσουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών.
 1. Ο νεολιθικός οικισμός στη Νικομήδεια που είναι από τους αρχαιότερους, θα «ξυπνήσει» από το λήθαργο που του έχουν επιβάλλει διεκδικώντας τουριστική αξιοποίηση κι επισκεψιμότητα
 2. Ο Δήμος μας θα είναι ουσιαστικός αρωγός και με όλες του τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του θα υποστηρίξει και θα αναδείξει το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι, το παγκόσμιο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού την Παναγία Σουμελά, τον αγροτουρισμό στα Πιέρια και την διαδρομή του διεθνούς μονοπατιού Ε4
 3. Την περίοδο των Χριστουγέννων, το τρίπολο  Αγ.Ανάργυροι έως Εληά, πλατεία Δημαρχείου και πλατεία Ωρολογίου θα αποπνέει  την εορταστική ατμόσφαιρα που αρμόζει σε εκείνες τις ημέρες.  Κυρίαρχο θα είναι το θεματικό με την «μικρή Ιερουσαλήμ», συνεπικουρούμενο από τοπικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις, κλπ.  τα οποία θα έχουν και την ανάλογη προβολή, ώστε να γίνουν μόνιμος πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.  Όλα θα γίνουν με συνδιοργανώσεις  και την αντίστοιχη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων, των σχολών χορού, μουσικής, καλλιτεχνών κλπ., ώστε να στηριχτεί η τοπική οικονομία.
 1. Για τις Απόκριες σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καφετεριών και Κέντρων διασκέδασης και με άλλους συλλόγους έχουν ήδη σχεδιαστεί τα δρώμενα, οι εκδηλώσεις και η επαναφορά της παρέλασης. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και γι’ αυτές τις γιορτές. Θεωρούμε ότι και αυτό θα είναι ελκυστικό για προσέλευση στην πόλη μας από όμορες περιοχές, αλλά κι από ευρύτερες.
 2. Ο φασουλονταβάς και η τοπική μας κουζίνα, το τσίπουρο και οι ποικιλίες κρασιών, οι κομπόστες και όλα μας τα φρούτα, τα παραδοσιακά γλυκά και τα άλλα τοπικά προϊόντα θα αποτελέσουν την αιχμή της γαστρονομικής προβολής της περιοχής σε εκδηλώσεις οι οποίες θα οργανωθούν με τη συνεργασία επαγγελματιών που τα παράγουν ή τα διαθέτουν. Επιβάλλονται οι συνεργασίες και η συμμετοχή όλων για την ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής.
 3. Φράγμα Αλιάκμονα, Σαραντόβρυσες και Άλσος Παπάγου καλούνται ως φυσικά πανέμορφα τοπία να οργανωθούν ώστε να προσελκύσουν τον τουρίστα και να μην κατευθύνεται προς άλλους προορισμούς. Μεταμορφώνουμε λοιπόν αυτές τις περιοχές σε τόπους αναψυχής και φιλοξενίας, φυσικής ομορφιάς και λειτουργικότητας.
 1. Ο Αθλοτουρισμός είναι ένα τεράστιο κομμάτι της τουριστικής «πίτας» που έχει εγκαταλειφθεί. Η πόλη μας είναι ικανή να φιλοξενήσει τελικούς πρωταθλημάτων όλων των ηλικιών και όλων των αθλημάτων. Το έκανε πριν από χρόνια (π.χ. Φιλίππειος δρόμος, Ορεινός Ξηρολειβάδου, ρυθμικής, πινγκ-πονγκ, τέτραθλο, κλπ), θα το ξανακάνει σύντομα. Τότε ήξερε να διεκδικεί και να την αναγνωρίζουν. Είχε ετοιμάσει φάκελο διεκδίκησης και δύσκολα μπορούσαν να την ανταγωνιστούν (είναι στη διάθεση σας). Αυτό που γινόταν στην πόλη και τα γυμναστήρια της και με όλα τα αθλήματα, θα συνεχίσει πιο δυναμικά.

Τέλος όλοι αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος όλων αυτών που εξαγγέλλουμε και δεσμευόμαστε είναι εφικτό και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου μας.

Το κέρδος από όλα αυτά θεωρούμε ότι θα είναι αντάξιο των δυνατοτήτων της περιοχής.

Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς καθαριότητα, χωρίς χώρους στάθμευσης λεωφορείων και με παρκαρισμένα τα Ι.Χ. στους χώρους αυτούς δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και φιλόξενη πόλη. Η καθημερινότητα και πως θα αντιμετωπίσει θα σας αναπτυχθεί σε επόμενες θεματικές ενότητες.

Κλείνοντας, αγαπητοί φίλοι, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι με την εκλογή μας αυτή η Αντιδημαρχία δεν θα είναι μια Αντιδημαρχία εκδρομέων ή εκδρομών, δεν θα είναι χωρίς προσωπικό ή εγκαταλειμμένη και χωρίς δυνατότητες, αλλά μεθοδικά θα κατευθύνει και θα διευκολύνει τον επισκέπτη να ακολουθήσει κάποιο επεξεργασμένο πλάνο.

 Ένας στόχος δίχως σχέδιο και γενικά λόγια….είναι απλά μία ευχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up