ΗΜΑΘΙΑ posted by

Τσικνοπέμπτη σήμερα και η Ημαθία μυρίζει κρέας

Τσικνοπέμπτη σήμερα και η Ημαθία μυρίζει κρέας

Τσικνοπέμπτη σήμερα και η Ημαθία (όπως και όλη η Ελλάδα) μυρίζει κρέας. Είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Καθιερώθηκε την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών (την αποκαλούμενη Κρεατινή) λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Η Τσικνοπέμπτη είναι άλλη μια παράδοση της αρχαιότητας που ενσωματώθηκε στους εορτασμούς της Ορθοδοξίας (για ευνόητους λόγους) και ουσιαστικά είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευσή του. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις “τσίκνα”, η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος.

Η “Τσικνοπέφτη”, όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν η μέρα που ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το “παστό”. Έβραζαν δηλαδή το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα (με νερό), πριν το σουρώσουν. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα “χοιροσφάγια”. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς,οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Στη σημερινή εποχή, θεωρείται, ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η “επίσημη” ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου. Εικάζεται, πως το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι “ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up