ΒΕΡΟΙΑ posted by

Είναι σήμερα η πολιτική γένους θηλυκού; (επίκαιρη παρέμβαση της Γεωργίας Μπατσαρά)

Είναι σήμερα η πολιτική γένους θηλυκού; (επίκαιρη παρέμβαση της Γεωργίας Μπατσαρά)

Την Ημέρα της Γυναίκας επέλεξε συμβολικά η Γεωργία Μπατσαρά για να εκφράσει την άποψή της για το πολύ σοβαρό θέμα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική. Γνωρίζοντας και η ίδια προσωπικά κάθε παράμετρο της υπόθεσης ‘γυναίκα και πολιτική’, έχοντας θητεύσει ήδη τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή (ως βουλευτής) αλλά και διεκδικώντας ως υποψήφια δήμαρχος τον δήμο Βέροιας, η βεροιώτισσα πολιτικός κάνει μια εύστοχη παρέμβαση αναφέροντας τα εξής:

Είναι σήμερα η πολιτική γένους θηλυκού; Η απάντηση που αβίαστα θα μπορούσε να δώσει ακόμα κι ένας άνθρωπος που δεν ασχολείται με την πολιτική, θα ήταν «μόνο στη γραμματική. ΟΧΙ όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σ’ αυτή».

Η ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων και η ισότιμη αντιπροσώπευσή τους, σε όργανα και θέσεις εξουσίας , αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο για τη χώρα μας, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί σε θεσμικό, νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο.

Συμφωνούμε όλοι ότι η πολιτική συνεχίζει και είναι μια ανδρική υπόθεση ,τόσο σε επίπεδο συμμετοχής ,όσο και σε επίπεδο εκλογής υποψηφίων γυναικών.

Η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών, μέσω της ποσόστωσης (40%) στα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών, Εθνικών και Αυτοδιοικητικών εκλογών, αποτελεί σίγουρα ένα βήμα προόδου και είναι ένα μέσο ενίσχυσης της συμμετοχής τους στην πολιτική ζωή και μια προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων, τουλάχιστον όσον αφορά την ισότιμη αντιμετώπισή τους και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή.

Από την άλλη, παρά την ευνοϊκή αυτή νομική ρύθμιση για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα πολιτικά δρώμενα, πολιτικά κόμματα, περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί, αναζητούν υποψήφιες γυναίκες, αφού ο αριθμός των ενδιαφερομένων για τα κοινά γυναικών είναι ελάχιστος. Έτσι ελοχεύει και ο κίνδυνος «η ποσότητα να λειτουργήσει εις βάρος της ποιότητας», ιδιαίτερα όπου απαιτείται αυξημένος αριθμός γυναικών. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν αναφέρομαι στην ποιότητα της προσωπικότητας των προς πλήρωση των κενών θέσεων των ψηφοδελτίων επιστρατευομένων γυναικών, προκειμένου αυτά να καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών, αλλά στο ενδιαφέρον τους για την πολιτική.

Ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας στη δομή της σημερινής κοινωνίας, τα στερεότυπα των δύο φύλων, που είναι βαθειά ριζωμένα και αναπαράγονται μέσα από δομές και φορείς κοινωνικοποίησης με την παραδοσιακή, ιστορική ταύτιση της πολιτικής με την ανδρική εξουσία, το πολιτικό Bullying εις βάρος των γυναικών και άλλοι παράγοντες οι οποίοι προκύπτουν από σύγχρονες έρευνες, αποθαρρύνουν τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στην πολιτική.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην Ελλάδα, όπως αυτό προκύπτει, από σχετικές έρευνες, ιδιαίτερα για την τοπική Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, παρατηρείται στην τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σχέση με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και τα Συνδικαλιστικά όργανα.

Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά των εκλεγμένων γυναικών, σε σχέση με τα αντίστοιχα των ανδρών, είναι απογοητευτικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο στον πολίτη δημοκρατικό θεσμό και ως εκ τούτου η ενεργοποίηση ενός νέου δυναμικού με τη συμμετοχή των γυναικών, θα έπρεπε να είναι απαίτηση όλων και να εκφράζεται στις αυτοδιοικητικές επιλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up