ΕΛΛΑΔΑ posted by

Πληροφορίες ότι Ελληνίδα αρχαιολόγος «πλησιάζει» στην ανακάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πληροφορίες ότι Ελληνίδα αρχαιολόγος «πλησιάζει» στην ανακάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Νέα στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρνουν στο φως αρχαιολογικές έρευνες στην αρχαία βασιλική συνοικία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από την αρχαιολόγο Καλλιόπη Παπακώστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού National Geographic.

Η αρχαιολόγος πραγματοποιούσε έρευνες επί 14 χρόνια στους κήπους του Σαλαλάτ, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Αλεξάνδρειας, ερευνώντας για ίχνη του μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη κι ενώ όλα αυτά τα χρόνια έκανε πολλές άκαρπες προσπάθειες, βρέθηκε πριν απο 7 χρόνια ένα εύρημα που αναπτέρωσε τις ελπίδες της.Ένα άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά του Αλέξανδρου.

Επτά χρόνια μετά, η κ. Παπακώστα, που διευθύνει ταυτόχρονα και το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, έχει κάνει ανασκαφές σε βάθος άνω των 10 μέτρων, ανακαλύπτοντας τη βασιλική συνοικία της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και κάπου εκεί, όπως αναφέρει το National Geographic, ίσως να κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα «έπαθλα» της σύγχρονης αρχαιολογίας: Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η σορός του Μακεδόνα βασιλιά τάφηκε τελικά στην Αλεξάνδρεια, όπου ο τάφος του αντιμετωπιζόταν ως ο ναός ενός θεού και τόπος προσκυνήματος. Ωστόσο, παρά το ότι σεβάστηκαν τον χώρο εχθροί και κατακτητές,  ίσως η απαξίωση της φήμης και της λαμπρότητάς του κάποια εποχή και κυρίως διάφορες φυσικές καταστροφές φαίνεται πως έγιναν η αιτία για την καταστροφή του. Το 356 μΧ αναφέρεται ότι ένα τσουνάμι σάρωσε την αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας περιόδου σεισμών και αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, τα πλημμυρισμένα νερά του Νείλου βούλιαζαν σταδιακά τμήμα της πόλης, εκεί όπου στο πέρασμα του χρόνου πολλοί κάτοικοί της έχτιζαν πάνω στα παλαιότερα τμήματα για να κρατήσουν το νερό μακριά ή για να στηρίξουν τα κτίσματά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θαφτούν και να ξεχαστούν τα θεμέλια και τα αρχαιότερα τμήματα της Αλεξάνδρειας μαζί τους και πολλά σπουδαία μνημέια, ενδεχομένως και το ταφικό μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρυ.

Αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Στράβων, ο Λέων ο Αφρικανός και άλλοι αναφέρονται στον τάφο, ωστόσο η θέση του σε σχέση με τη σύγχρονη πόλη παραμένει μυστήριο. Αυτό βέβαια δεν έχει εμποδίσει τις αρχαιολογικές έρευνες και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά αρχεία έχουν γίνει πάνω από 140 επίσημες ανασκαφές, για να βρεθεί ο Τάφος του Αλέξανδρου καμία εκ των οποίων δεν είχε αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του national Geographic που αν μη τι άλλο θα γίνει ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ για το τηλεοπτικό κανάλι του, η κ. Παπακώστα συνεχίζει τις έρευνες χρησιμοποιώντας ως οδηγό αρχαία κείμενα και έναν χάρτη του 19ου αιώνα. Παράλληλα, χρησιμοποιεί καινούρια τεχνολογία, όπως «τομογραφία ηλεκτρικής αντίστασης» (ERT scan) για να εντοπίζει πού πρέπει να γίνουν ανασκαφές. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 14 ανωμαλίες που ενδεχομένως να είναι θαμμένα κτίρια. Χρησιμοποιώντας αυτές και άλλες μεθόδους, η Ελληνίδα αρχαιολόγος ανακαλύπτει όλο και περισσότερα από την αρχαία βασιλική συνοικία, περιλαμβανομένου ενός μεταγενέστερου ρωμαϊκού δρόμου και των απομειναρίων ενός μεγάλου δημοσίου κτιρίου, που θα μπορούσε να δώσει περισσότερα στοιχεία για μια ενδεχόμενη θέση του τάφου. Η ίδια πάντως όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του National Geographic, επιμένει στην ίδια περιοχή εδώ και πάνω από 21 χρόνια, καθώς γίνεται όλο και πιο σίγουρη πως πλησιάζει στον τάφο. «Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να τον βρεις. Αλλά, σίγουρα, είμαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, στη βασιλική συνοικία, και οι πιθανότητες είναι υπέρ μου» αναφέρει και συνεχίζει να ψάχνει και να ελπίζει…

Πηγή: ΕΔΩ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up