ΒΕΡΟΙΑ posted by

Έφυγε ο καθηγητής Νίκος Μουτσόπουλος, σπουδαίος ερευνητής της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Βέροιας

Έφυγε ο καθηγητής Νίκος Μουτσόπουλος, σπουδαίος ερευνητής της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Βέροιας

Έφυγε στα 92 του από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. ΑΠΘ Νίκος Μουτσόπουλος. Ήταν ένας ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές-αρχιτέκτονες της εποχής και πρόσφερε σημαντικά στην ανάδειξη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Βέροιας και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.

Για τον λόγο αυτό ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης Βέροιας ενώ στο αρχοντικό Μπέκα (πρώην ιδιοκτησία της οικογένειας Μορδοχάι στην παραδοσιακή εβραϊκή γειτονιά της πόλης) φυλλάσεται το αρχείο του. Μια σημαντική κληρονομιά που παραχώρησε ο καθηγητής στην αγαπημένη του πόλη καθώς το αρχείο του είναι πλουσιότατο και απαρτίζεται από αρκετά μέρη. Περιλαμβάνει πάνω από 16.000 σχέδια αποτυπώσεων παραδοσιακών και εκκλησιαστικών κτισµάτων. Επίσης, περιλαμβάνεται το φωτογραφικό του αρχείο µε χιλιάδες θεµάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αποτέλεσµα πολύχρονης ατοµικής και συλλογικής έρευνας. Σε αυτό προστίθεται και η βιβλιοθήκη 2.200, περίπου, τόµων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας, πλήθος περιοδικών, φοιτητικών εργασιών, επετηρίδων σχολών και εταιρειών, πρακτικών συνεδρίων κ.λπ.

Ο Νίκος Μουτσόπουλος (του Κωνσταντίνου), γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Ήταν διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ’ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ασχολήθηκε με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης (μεταξύ άλλων και της Βέροιας). Έγραψε σχετικές μελέτες και έχει διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Έκανε ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολήθηκε με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή.

Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια.Εργάστηκε ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up