ΒΕΡΟΙΑ posted by

Αλλάζει στάση η επίσημη ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Βέροιας;

Αλλάζει στάση η επίσημη ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Βέροιας;

Όταν πριν από μερικές ημέρες (21 Μαρτίου 2019) ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, έστελνε στις ΝΟΔΕ και στις ΔΗΜΤΟ του κόμματος μια ανακοίνωση με αριθμό πρωτοκόλλου 626, το έκανε επειδή ήξερε ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση με τις δημοτικές εκλογές σε όλη την Ελλάδα, σε σχέση με τη διασπορά των στελεχών σε διάφορους συνδυασμούς. Μια κατάσταση χωρίς έλεγχο από άποψη «κομματικής πειθαρχίας», λογική σε μεγάλο βαθμό διότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές και σχέσεις πολιτών σε πλαίσια τοπικής κοινωνίας, κατάσταση όμως που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε άκρως επικίνδυνη αναφορικά με τον πρωταρχικό στόχο που είναι η κομματική ενότητα και η επικράτηση στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές (ως «δημοψήφισμα προάγγελος») αλλά και στις περιφερειακές εκλογές που περιέχουν σαφές πολιτικό μήνυμα. Κι αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε να σταλεί η παραπάνω ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει και δίνει εντολές σε κομματικά όργανα και στελέχη ως εξής:

…Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές (Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές) του Μαΐου 2019, εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας ότι πρώτη προτεραιότητα της κομματικής οργάνωσης είναι η νίκη στην ευρωκάλπη και η ενίσχυση των υποψηφίων στις Περιφέρειες που επισήμως η ΝΔ στηρίζει. Δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί, σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη ή στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της ΝΔ. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές. Η ενότητα της παράταξης είναι προτεραιότητα…”.

Λίγο μετά (και κυρίως λόγω του θορύβου που ξεσηκώθηκε ιδίως στη Θεσσαλονίκη όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τη ΝΔ είναι καμιά δεκαριά και ο επίσημος ένας…) το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η εγκύκλιος δεν αφορούσε στις περιπτώσεις των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης παρά μόνο τους υπόλοιπους δήμους της ελληνικής επικράτειας. Συνεπώς αφορούσε και τους δήμους Αλεξάνδρειας, Νάουσας αλλά και τον δήμο Βέροιας (όπου «υποτίθεται» ότι η ΝΔ έδωσε «επίσημο χρίσμα»).

Κι αυτός μάλλον είναι ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βέροια απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην υποψηφιότητα της Γεωργίας Μπατσαρά για τον δήμο Βέροιας, ούτε καν να την προσφωνήσει κατά την ομιλία του (ενώ το αντίθετο έκανε για τον επίσης παρόντα Απόστολο Τζιτζικώστα, για τον οποίο μίλησε πολύ ένθερμα).

Ερχόμενος στην Ημαθία, θεωρείται απίθανο να μην είχε ενημερωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάσταση με τις δημοτικές εκλογές στη Βέροια, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει χωριστεί στα «πέντε» και είναι μάλλον το ίδιο απίθανο να μην γνώριζε ότι το κόμμα του, έχει δώσει…“χρίσμα” στη Γεωργία Μπατσαρά. Ειδικά όταν δίπλα του στη Βέροια, ήταν συνεχώς ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο ειδικός σύμβουλός του, Θανάσης Νέζης, άνθρωποι ψύχραιμοι και σοβαροί που γνωρίζουν άριστα «τι» ακριβώς συμβαίνει με τον δήμο Βέροιας τόσο γενικά όσο και σε σχέση με την υποψηφιότητα της Γεωργίας Μπατσαρά.

Μετά από όλα αυτά, τι άλλο να υποθέσουμε, από το ότι η Νέα Δημοκρατία διαφοροποιεί πλέον την τακτική της, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές στη Βέροια, αλλάζοντας σελίδα σε σχέση με το “χρίσμα” και την «κομματική πειθαρχία», αφήνοντας τα στελέχη να επιλέξουν τον υποψήφιο δήμαρχο της αρεσκείας τους, ακολουθώντας πλέον τη γραμμή της συνεργασίας με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν και αναφορά τον χώρο της ΝΔ.  Δηλαδή αυτό ακριβώς που ορίζει και η πρόσφατη ανακοίνωση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέλη της Νέας Δημοκρατίας είναι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι Βέροιας (Γεωργία Μπατσαρά, Απόστολος Εμμανουηλίδης και Γιάννης Παπαγιάννης) ενώ στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τη Βέροια είναι υποψήφιοι τόσο στους συνδυασμούς των τριών προαναφερόμενων όσο και στους συνδυασμούς, του φιλικά διακείμενου με τη ΝΔ Παύλου Παυλίδη αλλά και του Κώστα Βοργιαζίδη. Με βάση λοιπόν την προαναφερόμενη κομματική ανακοίνωση, μαζί με τη Γεωργία Μπατσαρά, οι τρεις τουλάχιστον από αυτούς (αν όχι και οι τέσσερις) μάλλον από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζονται «το ίδιο» από την επίσημη Νέα Δημοκρατία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι νέες εξελίξεις και σε αυτό τον δρόμο φαίνεται ότι οδηγούν την κατάσταση τα ίδια τα τοπικά στελέχη, με τις επιλογές τους. Εκτός κι αν στις ημέρες που θα ακολουθήσουν, προκύψει κι άλλη αλλαγή σελίδας…

Ποιος ξέρει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up