ΒΕΡΟΙΑ posted by

Αντώνης Μαρκούλης: Τι είδους Τράπεζα σκοπεύει να ιδρύσει στον δήμο Βέροιας ?

Αντώνης Μαρκούλης: Τι είδους Τράπεζα σκοπεύει να ιδρύσει στον δήμο Βέροιας ?

Ιδιαίτερο θετικό ενδιαφέρον προκάλεσε στον κόσμο, όπως μαθαίνουμε απο σχόλια συμπολιτών, η πρόσφατη ανακοίνωση του υποψήφιου δήμαρχου Βέροιας, Αντώνη Μαρκούλη ότι ο συνδυασμός του, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης που ανακοίνωσε, σχεδιάζει να ιδρύσει και να λειτουργήσει Τράπεζα Χρόνου στον Δήμο Βέροιας.

Αναφέρει σχετικά με αυτό στο πρόγραμμα θέσεων του συνδυασμού του “Προτεραιότητα στον Πολίτη”, για κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη στον δήμο Βέροιας:

“Λειτουργία Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών (Τράπεζα Χρόνου Δήμου Βέροιας): Η Τράπεζα Χρόνου είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στη λογική της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Τα μέλη μιας τράπεζας χρόνου ανταλλάσσουν υπηρεσίες με μονάδα συναλλαγής την «ΩΡΑ». Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία. Η προσφορά και η ζήτηση υπηρεσιών δεν είναι συμβατικά αμφοτεροβαρής. Δηλαδή, αν κάποιο μέλος προσφέρει μια υπηρεσία σε ένα άλλο μέλος, δεν χρωστάει κανένας σε κανέναν. Το μέλος που πρόσφερε, θα δεχθεί με τη σειρά του υπηρεσίες από ένα άλλο μέλος του δικτύου. Δημιουργούμε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, όπου οι δημότες θα μπορούν να εγγραφούν, να παρακολουθούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τους συνδημότες τους και να καταχωρούν τις ζητούμενες και προσφερόμενες από αυτούς υπηρεσίες.”

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΌΝΟΥ

Είναι μια ιδιαίτερα καινοτόμος ιδέα, αυτή που παρουσιάζει ο Αντώνης Μαρκούλης ως εργαλείο κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
Το zoomerang.gr αναζήτησε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία μιας “Τράπεζας Χρόνου” ωσάν αυτή που θέλει να εφαρμόσει στον δήμο Βέροιας ο Αντώνης Μαρκούλης και σας το περιγράφουμε παρακάτω με περισσότερο επεξηγηματικούς όρους:

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το χρόνο. Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη ώρα υπηρεσίας ανεξάρτητα εάν είναι πνευματική ή χειρονακτική εργασία. Ο χρόνος που κερδίζουμε από κάθε συναλλαγή μπορεί να ξοδευτεί κάνοντας χρήση υπηρεσίας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας.

Έτσι για παράδειγμα:

  •  μία ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μία ώρα babysitting

  •  μία ώρα επίσκεψης σε κάποιο γιατρό γίνεται ίση με μία ώρα μαθήματος αυτοάμυνας

  • μία ώρα μαθήματος κιθάρας μπορεί να ανταλλαχθεί με μία ώρα καθαρίσματος ενός σπιτιού.


Η Τράπεζα Χρόνου στοχεύει στο να εργάζονται οι άνθρωποι προς όφελος των συνανθρώπων τους και όχι προς όφελος των αγορών και του κέρδους. Δεν υπάρχουν τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα τέτοιο δίκτυο αλλά υπάρχουν οι πολύ βασικές αρχές του σεβασμού ανάμεσα στα μέλη, της θέλησης για κοινωνική προσφορά και δημιουργική συνεργασία και κυρίως της ισότητας και της προστασίας των μελών από κάθε είδους διάκριση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up