ΗΜΑΘΙΑ posted by

Αναλύοντας δεδομένα για τo ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία (ονόματα, πιθανότητες και εκτιμήσεις)

Αναλύοντας δεδομένα για τo ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία (ονόματα, πιθανότητες και εκτιμήσεις)

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ημαθίας, για το ψηφοδέλτιο που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ (“Χρήστος Γιαννούλης- Κοιτάμε Μπροστά”) ήταν σχεδόν καταστροφικό. Συγκέντρωσε μόλις 9.305 ψήφους και ποσοστό 11,67 %. Ένα ποσοστό που πάνω- κάτω κινείται στα ίδια επίπεδα με το συνολικό ποσοστό του συνδυασμού σε όλη την Κεντρική Μακεδονία (11,47 %) και σίγουρα είναι ιδιαίτερα χαμηλό ενώ η συνολική όσο και τοπική εμφάνισή του, αξιολογείται ως μια μεγάλη εκλογική αποτυχία.

Τα αίτια αυτής της εκλογικής αποτυχίας (καθίζηση) είναι πολλά και σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται όχι μόνο με τις πολιτικές που εκπροσωπούμε (και το κόμμα) αλλά και με τα πρόσωπα που στελέχωναν τον συνδυασμό. Με πρώτο τον ίδιο τον Χρήστο Γιαννούλη που δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους αλλά οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στους υποψήφιους που συμμετείχαν σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Στην Ημαθία για παράδειγμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ένα 20,23% στις ευρωεκλογές, το ψηφοδέλτιο που υποστήριζε το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές, συγκέντρωσε το μισό από αυτό (11,67%) που σημαίνει ότι 1 στους 2 που επέλεξε να ψηφίσει για κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε το ψηφοδέλτιο του Γιαννούλη. 

Η αποτυχία αυτή μάλλον αλλάζει άρδην τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας που είχε το βλέμμα και στην εκλογική παρουσία των στελεχών που επιλέχθηκαν για να πλαισιώσουν το “περιφερειακό” ψηφοδέλτιο, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιου “ταλέντου”. Ταλέντου που θα μπορούσε να στελεχώσει και το τοπικό ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών, κυρίως γυναίκα καθώς εκεί “ζορίζουν” τα πράγματα λόγω της υποχρεωτικής ποσόστωσης που επιβάλλει τουλάχιστον δύο συμμετοχές για την Ημαθία.

Τελικά, με εξαίρεση τον έμπειρο και βετεράνο “παίχτη” της εκλογικής διαδικασίας, τον Σάκη Χειμώνα φαίνεται ότι κανένα άλλο πρόσωπο δεν έκανε “κλικ” ώστε να προκριθεί και για μια “εθνική” υποψηφιότητα οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας μάλλον θα ακολουθήσει την ¨πεπατημένη” των επιλογών με πρόσωπα που κλασσικά κινούνται θετικά σε μια τέτοια υποψηφιότητα και εκφράζουν πρόθεση να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Ημαθίας.

Πληροφορίες που ήδη κυκλοφορούν στην εκλογική πιάτσα της Βέροιας, μιλούν για την Εύη Παπαγιαννούλη, που την “τοποθετούν” στο πλαίσιο των χαρακτηριστικών που προαναφέραμε και τη θεωρούν ως την πιθανότερη περίπτωση να “κλείσει” τη δυάδα των γυναικείων συμμετοχών, μαζί με τη Φρόσω Καρασαρλίδου, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας. Για κάποια στελέχη μπορεί μια τέτοια συμμετοχή να μην κινούνταν στα λεγόμενα “επιθυμητά επίπεδα” όμως εδώ που έφθασε το πράγμα, φαίνεται ότι θα υπάρξει ο συμβιβασμός της αρχής “τέτοια ώρα, τέτοια λόγια”.

Το τι μπορεί να πετύχει, η Εύη Παπαγιαννούλη μέσω της συμμετοχής της στο ψηφοδέλτιο, δεν θα επιχειρήσουμε να το εκτιμήσουμε τώρα. Το σίγουρο είναι ότι το επιδιώκει ώστε να είναι παρούσα στην “επόμενη” μέρα. 

Όσο για τη Φρόσω Καρασαρλίδου, όλα συνηγορούν ότι θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη θέση της προτίμησης όσων ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Τοπικός υποψήφιος του εύρους “Λαπαβίτσα” δεν φαίνεται να υπάρχει ώστε να “απειλήσει” την πρωτιά της, η ίδια εργάστηκε τοπικά ως βουλευτής περισσότερο από πολλούς και επιπλέον έχει στο πλευρό της, επώνυμα τοπικά στελέχη, που την υποστηρίζουν ανοιχτά και της προσθέτουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΟΙ «4» ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΔΑΣ

Οι υπόλοιποι 4 της εξάδας (προφανώς άνδρες) μάλλον θα βρεθούν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα για την Οργάνωση του κόμματος στην Ημαθία.

Ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου θα συμμετέχει και πάλι στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας, που εκτός από την εκλογική καθίζηση του κόμματός του, έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές “πιέσεις” στην κεντροαριστερή δεξαμενή των ψηφοφόρων της βασικής εκλογικής περιοχής του (Ρουμλούκι) από την ενδυνάμωση των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ με τις συμμετοχές των Νίκου Μπρουσκέλη και Μπάμπη Γκιόνογλου, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ενισχυθεί εκλογικά σε προσωπικό επίπεδο, από τις επιλογές που είχε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές για τον δήμο Αλεξάνδρειας. Πάντως η κομματική συνέπειά του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή και δεδομένη. Όπως και το ότι έφθασε μέχρι τις Πρέσπες για να χειροκροτήσει αυτοπροσώπως την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας για τη γνωστή μετονομασία του κράτους των Σκοπίων στα χαρτιά, κάτι που (όχι λίγοι) Ρουμλουκιώτες συμπατριώτες του, το θυμούνται ακόμη.

Για τον βουλευτή Γιώργο Ουρσουζίδη τα γράφαμε και τις προάλλες. Προβληματίζεται ο ίδιος για τη συνέχεια και για πολλούς του “συστήματος” ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ήδη “μη επιθυμητό σώμα”. Εάν το επιθυμεί ο ίδιος, θα είναι και πάλι υποψήφιος, όμως στην περίπτωση αυτή ρισκάρει πολλά και κυρίως παίζει κορώνα- γράμμα με το ενδεχόμενο μιας θορυβώδους εκλογικής αποτυχίας. Του αξίζει ένας τέτοιος “επίλογος” πολιτικής καριέρας; Σίγουρα όχι. Του αξίζει όμως και ο χαρακτηρισμός του, ως… ρίψασπις; Αυτό κι αν όχι…

Ο υπουργός μας (της Ημαθίας εννοείται), ο Άγγελος Τόλκας, φαίνεται ότι επιθυμεί την εκ νέου “έκθεση” του στον κάματο της εκλογικής σταυροδοσίας, μόνο που αυτή τη φορά στον ορίζοντας διαφαίνεται “μπουρίνι” και μάλιστα ισχυρό. Οι συνοπτικές διαδικασίες της αποχώρησής του από το ΚΙΝΑΛ και της προσχώρησής του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι συνοδεύτηκαν και από “συμφωνία” για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας. Ένα ψηφοδέλτιο που ενδέχεται να μην εκλέξει έδρα αλλά και που περιλαμβάνει ονόματα συνυποψηφίων (κυρίως λέγε με “Φρόσω”) τα οποία δεν είναι της κατηγορίας “ορίστε- περάστε”. Το δεύτερο σίγουρα το ήξερε ο Άγγελος Τόλκας πριν πάρει τις αποφάσεις του. Το πρώτο ίσως να μην το “υπολόγισε” σωστά. Άραγε το υπολογίζει τώρα που βγήκε ως αποτέλεσμα (και μάλιστα με 9,5 μονάδες διαφορά); Σίγουρα “ναι”. Το “πως” θα φανεί από το εάν επιμείνει να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία ή εάν θα αλλάξει γνώμη. Εάν πάντως επιμένει τότε θα είναι υποψήφιος και η συμμετοχή του εκφράζει σίγουρα -πέραν της ανανέωσης- και το «αύριο» της Κεντροαριστεράς αλλά και της «Προοδευτικής Συμμαχίας» με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Σημαντικοί παράμετροι που η υποψηφιότητα του Άγγελου Τόλκα εκπροσωπεί και εκφράζει όχι μόνο στην Ημαθία αλλά και πανελλήνια κι αυτό σίγουρα αναμένεται να αξιολογηθεί ανάλογα από τον κόσμο που θα στηρίξει τον Άγγελο Τόλκα και θα θέλει να δώσει και το μήνυμα της ανανέωσης, της ανασύνταξης και της νέας εποχής για τον χώρο.

Το νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας είναι γνωστό από καιρό. Είναι ο Γιώργος Κάκαρης από τη Βέροια, εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Είναι ένα πρόσωπο που σύμφωνα με τη γνώμη πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από την ώρα που μεταπήδησε στο κόμμα, από το ΠΑΣΟΚ όπου “γεννήθηκε” πολιτικά, δείχνει συνέπεια και αγωνιστική δράση πολύ μεγαλύτερη από πολλά παλιά και ιστορικά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βέροια και στην Ημαθία. Είναι ακόμη μη ανιχνεύσιμο το εύρος που μπορεί να έχει εκλογικά και σε επίπεδο Ημαθίας, η υποψηφιότητα του Γιώργου Κάκαρη. Ούτε και έχουμε επίσημα τους σταυρούς που έλαβε, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αντώνη Μαρκούλη (τον υποψήφιο δήμαρχο που υποτίθεται ότι υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια) για να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα στοιχείο εκτίμησης (πληροφορίες αναφέρουν ότι έλαβε μόνο 338  σταυρούς κι αυτό δεν «δίνει» θετικό πρόσημο). Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Κάκαρης φαίνεται ότι θα μετέχει ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και λόγω ικανοτήτων μπορεί να εξελιχθεί σε πρόσωπο που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο τοπικά, στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας.

Η πιθανή εξάδα των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ για το ψηφοδέλτιο της Ημαθίας δεν εξαντλείται στα πρόσωπα που προαναφέρθηκαν. Αλίμονο εάν ένα κυβερνητικό κόμμα, ακόμη και στην σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαθέσιμες υποψηφιότητες σε επίπεδα “οριακά”. Υπάρχουν κι άλλα ονόματα, διαθέσιμα για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Ημαθίας, ακόμη κι αν είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ούτε μια έδρα (και το πολύ μία) όμως η “πεντάδα”, Αντωνίου Χρήστος, Κάκαρης Γιώργος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Παπαγιαννούλη Εύη, Τόλκας Άγγελος, με ερωτηματικό τον Ουσρουζίδη Γιώργο (που εάν το θέλει θα είναι), είναι η πιθανότερη σύνθεση που μπορεί να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Εάν τελικά δεν θελήσει ο Γιώργος Ουσρουζίδης να είναι υποψήφιος ή δεν συνεχίσει να το επιθυμεί ο Άγγελος Τόλκας τότε σύμφωνα με πληροφορίες από το προπονητικό «τιμ» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμος και ήδη βρίσκεται σε φάση έντονης προθέρμανσης, ο γιατρός Πέτρος Τσαπαρόπουλος. Τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας δεν τον λες και “φτερωτό γιατρό” (και σίγουρα αντιπαθεί τέτοιους συνειρμούς με πρόσωπα) όμως ένα φτερούγισμα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ίσως το δώσει κι αυτός, έστω και “κομμένο”.  Λέμε τώρα…
Σε όλες τις περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο. Ότι σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε τους «έξι» του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και τότε θα επανέλθουμε με εκτιμήσεις και με συγκρίσεις. Πολλαπλώς και ευρέως.

ΥΓ:
Το πρόσφατο σχόλιο του zoomerang.gr για τον Γιώργο Ουρσουζίδη και τις εξελίξεις σε σχέση με την υποψηφιότητά του, σε συνάρτηση με τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up