TV/MEDIA posted by

Ο Πυρρίχιος χορός “έγινε” ταινία στον κινηματογράφο

Ο Πυρρίχιος χορός “έγινε” ταινία στον κινηματογράφο

Ο μουσικοσυνθέτης και παραγωγός ταινιών Χρήστος Κεμανετζίδης, δημιούργησε μια νέα ταινία- ντοκιμαντέρ που έχει σαν θέμα τον “Πυρρίχιο Χορό” (Σέρρα) των Ποντίων και θα την παρουσιάσει τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου (σήμερα) ώρα 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη” στη Θεσσαλονίκη. Την ταινία “ντύνει” με τη φωνή του, ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Τα γυρίσματα της ταινίας, που διήρκεσαν 3,5 μήνες, έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Βυζαντινό Κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς, στον Λιθότοπο Σερρών, δίπλα στη λίμνη Κερκίνη και στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη. Η ταινία, διάρκειας είκοσι λεπτών, αφηγείται την καθημερινότητα στον Πόντο, με αποκορύφωμα τον Πυρρίχιο χορό. Η παρουσίαση του χορού και των συναισθημάτων που προκαλεί σε χορευτές και συνεστιαζόμενους καταγράφονται μέσα απο μικρές στιγμές καθημερινού μόχθου, μαζώξεις των κοινοτήτων, τα λεγόμενα “παρακάθ” όπου μέσα από ποντιακά δίστιχα και μελωδίες κυλούσε η ζωή στον Πόντο, από μεστά χορευτικά συγκροτήματα ποντιακών συλλόγων αλλά και μικρά παιδιά που συνεχίζουν την παράδοση.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, ενώ στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η ταινία “Δέηση για τον Πόντο” σκηνοθεσίας Ιορδάνη Μερενίδη, μια παραγωγή της ΕΡΤ3, σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, αφήγηση του ηθοποιού Τάσου Νούσια, μουσική επιμέλεια – ενορχήστρωση κι εδώ απο τον Χρήστο Κεμανετζίδη και με την επιστημονική υποστήριξη της Αναστασίας Ασπρούτσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *