ΗΜΑΘΙΑ posted by

Παραμονή Χριστουγέννων κι όλη η Ημαθία γλεντάει και ψήνει

Παραμονή Χριστουγέννων κι όλη η Ημαθία γλεντάει και ψήνει

Έχει καθιερωθεί ως άτυπη παράδοση και την ακολουθούν κάθε χρόνο όλοι στην Ημαθία. Στη Βέροια, στην Αλεξάνδρεια, στη Νάουσα αλλά και στα χωριά, παραμονή Χριστουγέννων αλλά και Πρωτοχρονιάς, ο κόσμος βγαίνει έξω και γλεντάει. Στα πεζοδρόμια στήνονται ψησταριές, παραδοσιακού οργανοπαίκτες με νταούλα, ζουρνάδες, κλαρίνα και χάλκινα περιφέρονται με παραδοσιακούς ήχους σαν τις παλιές εποχές, οι άνθρωποι αφήνονται στους ήχους και στους ρυθμούς χορεύοντας, ενώ ένα… σύννεφο καπνού καλύπτει όλο το γλέντι, από τα λουκάνικα, τα σουβλάκια και τα κοψίδια που ρίχνονται στα κάρβουνα. Το τσίπουρο και το κρασί παντού προσφέρονται και ρέουν άφθονα και πολλά πιρούνια παίρνουν φωτιά.

Όπως παλιά ακόμη και πριν γεννηθεί ο Θεάνθρωπος, όταν ακόμη γλεντούσαν με παραζάλη για την άφιξη του Διόνυσου, όπως και τώρα που η αναμονή της Γέννησης του  Ιησού Χριστού γίνεται ευλογία, ελπίδα χαράς και προσμονής για όλους.

Είναι κι αυτά στοιχεία για τα οποία ξεχωρίζουν οι Έλληνες και η ελληνική ψυχή ανέκαθεν. Μαζί και όσοι νιώθουν και αισθάνονται ελληνικά, που γλεντούν επίσης μαζί μας, καλοδεχούμενοι σαν φίλοι και σαν συντοπίτες. Το παρελθόν και οι παραδόσεις είναι που μας κράτησαν σαν Πατρίδα. Οι κοινές αγωνίες, οι από κοινού αγώνες, ο αλληλοσεβασμός  και η συμφιλίωση είναι που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Χρόνια Πολλά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *