ΜΟΥΣΙΚΗ posted by

Jingle Bells: Το πιο διάσημο τραγούδι των Χριστουγέννων που γράφτηκε για άλλο λόγο κι έφθασε να μεταδοθεί μέχρι και στο διάστημα!

Jingle Bells: Το πιο διάσημο τραγούδι των Χριστουγέννων που γράφτηκε για άλλο λόγο κι έφθασε να μεταδοθεί μέχρι και στο διάστημα!

Το τραγούδι Jingle Bells” είναι ίσως το πιο δημοφιλές τραγούδι των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο και αποτελεί κάτι σαν μουσικό σήμα των εορτασμών τους. Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Αμερικανός James Lord Pierpont (1822–1893) και το έγραψε το Φθινόπωρο του 1857 στην περιοχή της Βοστώνης. Τα ¨κουδουνάκια” τα οποία πρωταγωνιστούν στους στίχους του (bells) αναφέρονται στα κουδουνάκια που κρεμούσαν στα έλκηθρα που διέσχιζαν τους χιονισμένους δρόμους της εποχής, ένα πολύ δημοφιλές μέσο και συνάμα διασκεδαστικό για όσους το έβλεπαν να περνάει. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν “One Horse Open Sleigh” (“Το ανοιχτό μόνιππο έλκηθρο”)

Γράφει ο στίχος: Jingle bells, jingle bells,/ Jingle all the way/ Oh! what fun it is to ride/ In a one-horse open sleigh.

Η παράδοση αναφέρει ότι το τραγούδι γράφτηκε για να το αποδώσει μια σχολική χορωδία όμως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι γράφτηκε για άλλο -άγνωστο- λόγο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όταν ξεκίνησε να τραγουδιέται σε όλη την περιοχή της Νέας Αγγλίας, στη Γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving). Χρόνια μετά το 1857 που έγινε η πρώτη παρουσίασή του, ξεκίνησε να τραγουδιέται και από περιφερόμενες χριστουγεννιάτικες χορωδίες και σύντομα εξελίχθηκε σε λαϊκό τραγούδι του εορτασμού. Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1899 και μετά άρχισε να μεταδίδεται παντού και σιγά- σιγά έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση πολλών γνωστών τραγουδιστών των ΗΠΑ να το εντάξουν στο εορταστικό ρεπερτόριό τους, το εκτόξευσε στα ύψη, ενώ δεν είναι ψέμα να ειπωθεί ότι το “Jingle Bells” εκτοξεύτηκε ακόμη και στο διάστημα αφού είναι το πρώτο τραγούδι της Γης που εξέπεμψε εκεί έξω, μέσω των μικροφώνων της διαστημικής πτήσης των ΗΠΑ Gemini 6, στις 16 Δεκεμβρίου 1965.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *