LIFE posted by

Πώς έφθασε η γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γιατί οι Άγγλοι την ονομάζουν…turkey;

Πώς έφθασε η γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γιατί οι Άγγλοι την ονομάζουν…turkey;

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα παραδοσιακά ψητά κρέατα της ημέρας, τους λαχανοσαρμάδες, τις πίτες και άλλα τοπικά εδέσματα, συχνά περιλαμβάνει και κάτι ακόμη: Γαλοπούλα!

Πρόκειται για μια συνήθεια που ήλθε από την Δύση και ξεκίνησε αφού οι Ισπανοί κατακτητές της Κεντρικής Αμερικής ανακάλυψαν το πτυνό και το μετέφεραν στην Ευρώπη.

Η γαλοπούλα μεταφέρθηκε από το Νέο Κόσμο στη Γηραιά Ήπειρο, γύρω στο 1824 και οι Ισπανοί “δράστες” της ιστορίας δεν μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξη και την πορεία του εξωτικού και περίεργου αυτού πουλιού, που στα επόμενα χρόνια κατέκτησε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια κάθε κοινωνικής τάξης.

Μέχρι τότε, η κότα, η χήνα, η πάπια ακόμα και ο κύκνος ήταν οι αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για το εορταστικό τραπέζι της ημέρας των Χριστουγέννων. Όμως, το μέγεθος της γαλοπούλας ήταν αυτό που αρχικά την έκανε αμέσως ελκυστική και ιδανική για τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Βρετανός βασιλιάς, Ερρίκος Η’ ήταν ο πρώτος που τεμάχισε τη γαλοπούλα σε γιορτινό τραπέζι, μέσα σε “ιεραρχική ιεροτελεστία”. Κι από τότε συνηθίζεται να το κάνει αυτό, ο αρχηγός της οικογένειας ή ο οικοδεσπότης, σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ…TURKEY 

Και κάτι ακόμη. Οι γαλοπούλες στα αγγλικά, ονομάζονται “turkey” και εάν το μυαλό σας πήγε στην Τουρκία και στους Τούρκους καλά το σκεφθήκατε. Υπάρχει και η εξήγηση.

Τα πρώτα χρόνια που οι γαλοπούλες εμφανίστηκαν στην Αγγλία, ο κόσμος τις παρομοίαζε με τις φραγκόκοτες που συνήθως τις εμπορεύονταν Τούρκοι έμποροι ή έμποροι που πηγαινοέρχονταν στην τότε Οθωμανική αυτοκρατορία και τους αποκαλούσαν “Τούρκους”. Για να ξεχωρίζουν τις φραγκόκοτες από τις γαλοπούλες, ονόμασαν τις δεύτερες τα “πουλιά των Τούρκων” δηλαδή “turkey birds”. Σύντομα όμως, το birds εγκαταλήφθηκε κι έμεινε να τις αποκαλούν σκέτο turkey.

Καλή όρεξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *