ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ posted by

ΕΒΖ: Αποχώρησε ο «λευκός ιππότης» που θα έσωζε τη «βασίλισσα ζάχαρη»

ΕΒΖ: Αποχώρησε ο «λευκός ιππότης» που θα έσωζε τη «βασίλισσα ζάχαρη»

Η αναμενόμενη λύση επενδυτή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  «έχει χλωμιάσει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μετά την ακύρωση του mega deal με τον ελβετικό όμιλο  Innovation Brain LLC (με έδρα το Λονδίνο) που ειδικεύεται στην αγορά και αναδιάρθρωση εταιρειών και όλα δείχνουν ότι το σύμπτωμα της «χλωμότητας» μάλλον κρύβει κάποιο σοβαρότερο κίνδυνο. Η Βιομηχανία Ζάχαρης στα οικονομικά στοιχεία του περασμένου Ιούνη είχε συνολικά χρέη 246,6 εκατομμυρίων ευρώ (από τα οποία 165 εκ ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμα), την ώρα που ο κύκλος εργασιών της για το οικονομικό έτος 2017 (που έληξε στα τέλη Ιούνη 2017), ήταν μόλις 72,4 εκατομμύρια ευρώ και τα κόστη λειτουργίας έφθασαν στα 75,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με άλλα λόγια, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και όλοι αντιλαμβάνονται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα βάλει απλώς μια «ταφόπλακα» σε μια βιομηχανία που σε άλλα χρόνια έδινε «ψωμί» σε περιοχές όπως το Ρουμλούκι αλλά θα προκαλέσει καταστάσεις απρόβλεπτες σε μια περίοδο που η χώρα «καίγεται» για να εμφανίσει σημεία ανάκαμψης. Κι αυτός είναι ο λόγους που ο Στέργιος Πιτσιόρλας έσπευσε να ομολογήσει πως «είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης».

Στην κατεύθυνση αυτή ακούγονται 2-3 ονόματα ξένων οίκων που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στη καταρρέουσα Εταιρεία, όλοι όμως κρατούν πλέον, πολύ μικρό καλάθι. Να μην ξεχνάμε ότι η διαφαινόμενη συμφωνία «διάσωσης» της ΕΒΖ από τον όμιλο  Innovation Brain LLC είχε ανακοινωθεί «μετά βαΐων και κλάδων» κάποιοι μάλιστα είχαν βιαστεί να μιλήσουν ακόμη και για τον… «λευκό ιππότη» που θα έσωζε τη «βασίλισσα ζάχαρη». Μόνο που ο «ιππότης» είναι πια παρελθόν και η σημαίες του «Ζαχαρένιου Βασίλειου» βαδίζουν προς οριστική υποστολή.

3 Σχόλια

  • krima

  • Καλά να πάθουν έφαγαν πολλά τέλος πρέπει να μπει λουκέτο…………

  • Καλά να κάνουν πρέπει να μπει λουκέτο αρκετά φαγανε…πληρώνουμε όλοι οι πολίτες αυτούς τους τεμπελαραδες εκεί μέσα……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up