ΕΛΛΑΔΑ posted by

“Πρωτόγνωρη απουσία” Ιερώνυμου στη Λάρισα. Ραγδαίες εξελίξεις στα εκκλησιαστικά, αντίδραση και στο Φανάρι για τη “συμφωνία”

“Πρωτόγνωρη απουσία” Ιερώνυμου στη Λάρισα. Ραγδαίες εξελίξεις στα εκκλησιαστικά, αντίδραση και στο Φανάρι για τη “συμφωνία”

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ενθρονίστηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος. Η είδηση όμως από το όλο τελετουργικό ήταν η απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σύμφωνα με την “επίσημη” εκδοχή “δεν παρέστη στην ενθρόνιση για λόγους υγείας” όμως σύμφωνα με τα όσα διαδίδονται στον ιερό χώρο του Κλήρου, δεν του συνέβη τίποτα σοβαρό και η απουσία οφείλεται σε λόγους που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις έντονης διαμαρτυρίες που είχε κυκλοφορήσει ότι του ετοίμαζαν οι τοπικοί ιερείς της Θεσσαλίας όπως και ο κόσμος, σε σχέση με τη γνωστή “συμφωνία”Αρχιεπισκόπου και Κυβέρνησης για θέματα της Εκκλησίας. Το πολύ βαρύ κλίμα που προκαλεί η “απουσία” του κ. Ιερώνυμου ενισχύεται πλέον κι από τα επακόλουθά της καθώς κυκλοφόρησαν τίτλοι εφημερίδων με τη φράση “κρύβεται ο Ιερώνυμος” και άλλα σχετικά.

Κύκλοι ποι γνωρίζουν καλά τα εκκλησιαστικά, αναφέρουν πως είναι η πρώτη φορά, μετά απο πολλά χρόνια, που γίνεται ενθρόνιση Μητροπολίτη χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και κάνουν λόγο για “πρωτόγνωρη απουσία”. Τέτοιες “απουσίες” θυμούνται οι παλιότεροι απο τα δύο τελευταία χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του Μακαριστού Σεραφείμ που δεν παρίστατο στις ενθρονίσεις και σε άλλες εκδηλώσεις λόγω ασθένειας.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ- ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Στο μεταξύ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τα όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη “συμφωνία” Τσίπρα-Ιερωνύμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Η έντονη δυσαρέσκεια σε όλες τις βαθμίδες του ιερού Κλήρου επισπεύδει τις διαδικασίες για τη σύγκληση της Ιεραρχίας, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο “βράζει”, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Όπως έγινε γνωστό στις Μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνέλθει εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στην αίθουσα των συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου στην Αρχιεπισκοπή (Αθήνα) και θα περιλαμβάνει αρχική εισήγηση του κ. Ιερώνυμου, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα προχωρήσει σε διευκρινήσεις και άλλες εξηγήσεις.

Την ίδια στιγμή, έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια από το Φανάρι σχετικά με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν για τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συμφωνία των 15 σημείων. Μάλιστα, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου, για να της ζητήσει εξηγήσεις αλλά και ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κυριολεκτικά έσπευσε στο Φανάρι, όπου και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΘΙΜΟΥ

Σε συνέχεια των αντιδράσεων που προκαλούν οι “πρωτοβουλίες” Ιερώνυμου, στους κύκλους των Μητροπολιτών της χώρας (ο Βεροίας εμμένει στη μετριοπαθή στάση του), ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, αναφερόμενος στη συμφωνία μίλησε για “συναλλαγή” και υποστήριξε μεταξύ άλλων: “Κόστισε πάρα πολύ στον μακαριότατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ. πρωθυπουργό”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *