ΒΕΡΟΙΑ posted by

Περιφέρεια: Τι θα κάνει τελικά ο Άγγελος Τόλκας;

Περιφέρεια: Τι θα κάνει τελικά ο Άγγελος Τόλκας;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο γρίφος που σχηματίζεται όσο περνάει ο καιρός, σε σχέση με τα σχέδια του φιλόδοξου πολιτευτή του τόπου μας, του δραστήριου Άγγελου Τόλκα, παλιότερα στελέχους του τοπικού ΠΑΣΟΚ και σήμερα κεντρικού στελέχους του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) προερχόμενος και απο τη συνιστώσα του Κινήματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν, ο Ναουσαίος πρώην υφυπουργός Επικρατείας κάνοντας διάφορες εκτιμήσεις περί του πολιτικού μέλλοντός του, αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι δεν διαφαίνεται προοπτική εκλογικής προόδου του, σε περίπτωση νέας συμμετοχής του ως υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας, κι αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισε να αλλάξει προσανατολισμό και να στραφεί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Έχοντας μια ικανή εμπειρία στα αυτοδιοικητικά από προηγούμενη θητεία του ως νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας, φαίνεται πως διέκρινε μια διέξοδο “ικανοποιητικής” πολιτικής παρουσίας μέσω της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και κάπως έτσι άρχισε να στοχεύει ψηλά. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σχολιάζουν στο Κίνημα, έκανε μια κίνηση στρατηγικής ενίσχυσης των σχεδιασμών του, διεκδίκησε και πέτυχε να οριστεί Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ.

Ως Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης είναι γεγονός ότι εργάστηκε συλλογικά και πέτυχε έργο σε πολλά σημεία της αυτοδιοικητικής κατεύθυνσης του ΚΙΝΑΛ κυρίως σε ΟΤΑ της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα όμως φρόντισε και για την προσωπική πολιτική εξέλιξή του, μέσα σε θεμιτά πλαίσια κι ακολουθώντας διαδικασίες, στοχεύοντας στη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ως υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ.

Κι επειδή ως νομικός γνωρίζει να αφουγκράζεται σωστά τις εξελίξεις αλλά και να διαβάζει σωστά τους νόμους, έγκαιρα κατάλαβε ότι με το νέο νόμο “Κλεισθένη” η νέα εποχή στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα είναι αλλιώς. Ούτε ο Απόστολος Τζιτζικώστας (ως διαφαινόμενος νικητής) θα έχει ποσοστό για να κυβερνήσει μόνος του, ούτε ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ θα μείνει έξω από τις διαπραγματεύσεις “σύγκλισης” και “συνεργασίας” για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης καθώς απ΄ότι φαίνεται οι δύο αυτοί συνδυασμοί θα συνεργαστούν στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Με άλλα λόγια, ο νέος περιφερειάρχης (ο παλιός δηλαδή)  θα πρέπει να παραχωρήσει στην πλευρά που θα συνεργαστεί μαζί του και θέσεις αντιπεριφερειάρχη, θεματικές ή χωρικές. Κάπως έτσι ένας υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να βρεθεί και αντιπεριφερειάρχης π.χ. Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής ή αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, εξίσου όμως θα μπορούσε να γίνει και.. αντιπεριφερειάρχης π.χ. Ημαθίας.

Να στόχευε κάπως έτσι και ο Άγγελος Τόλκας; Ίσως να μη το μάθουμε ποτέ. Φημολογείται όμως ότι εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, προχώρησε σε σημαντικά ανοίγματα φιλίας και υποστήριξης με επώνυμους της Ημαθιώτικης δεξιάς παράταξης (κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου) και εάν ισχύει αυτό ίσως -παράλληλα με τα προφανή επαγγελματικά ως έγκριτος νομικός- να “άνοιγε” και δρόμους για την επίτευξη των αυτοδιοικητικών στόχων του.

Τελικά το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να ορίσει άλλον ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (τον Χρήστο Παπαστεργίου) και ο Άγγελος Τόλκας κατά το κοινώς λεγόμενο “έφαγε πόρτα” (οι τοπικοί “αγιογράφοι” του, το παρουσίασαν ότι… “αποσύρθηκε”). Δεν ήταν ο μόνος. Το ίδιο έγινε (“πόρτα”) και με τον Γιάννη Μαγκριώτη που στόχευε επίσης στη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (για το ΚΙΝΑΛ) και για τον σκοπό αυτό, προ έτους, επισκέφθηκε και την Ημαθία προετοιμάζοντας το έδαφος για μια τέτοια υποψηφιότητα. Συνεπώς δεν ήταν μόνο ο Τόλκας.

Για τους λόγους που οδήγησαν στην “απόρριψη” Ναουσαίου πολιτικού γράφτηκαν πολλά, θα μπορούσαμε να γράψουμε περισσότερα, δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, για την ώρα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι η επόμενη κίνηση του κ. Τόλκα, ο οποίος όπως πληροφορούμαστε δεν είναι από αυτούς που το βάζουν κάτω εύκολα.Το να επιχειρήσει ξανά μια υποψηφιότητα βουλευτή Ημαθίας, είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποβεί πολιτικά “μοιραίο” και μάλλον αυτό πρέπει να το βγάζει απο τους σχεδιασμούς του. Θα συνεχίσει με την αυτοδιοίκηση, όπου στη Νάουσα είναι θέμα χρόνου να δοθεί το “χρίσμα” της υποψήφιας δημάρχου του Κινήματος στην Ίλια Ιωσηφίδου;

Ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ (ο λεγάμενος που “πήρε” τη θέση του Τόλκα στις “διαδικασίες” των υποψηφιοτήτων) όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βέροια και ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ναουσαίος πολιτικός θα έχει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Κινήματος για την περιφέρεια. Ο ίδιος ο Τόλκας όμως δεν ήταν εκεί για να το επιβεβαιώσει. Δεν εμφανίστηκε καν στην πρώτη επίσημη κομματική συνάντηση για τις περιφερειακές εκλογές, ούτε καν έκανε μια δήλωση για “συστράτευση” και “καλή επιτυχία”.

Σημαίνει κάτι αυτό; Θα είναι άραγε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας, στον συνδυασμό του Παπαστεργίου; Γράψαμε και πριν ότι ένας εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας, με το ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε κάλλιστα να φτάσει μέχρι και αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, στη  νέα εποχή. Και το σενάριο που στην αρχή περιγράψαμε, να είχε την ίδια επιδιωκόμενη κατάληξη αλλά με άλλο δρομολόγιο (πιο… επαρχιακό). Για να δούμε…

Πάντως ο γιατρός Χρήστος Κούτρας από τη Βέροια, μαθαίνουμε πως μπαίνει ήδη στα “πιτς” και ετοιμάζεται για την εκκίνηση της κούρσας. Καθόλου άσχετο ως επίλογος και πολύ σχετικό για να μας δώσει μια συνέχεια, λίαν προσεχώς.

Μείνετε συντονισμένοι στο zoomerang.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *