ΕΛΛΑΔΑ posted by

Black Friday: Γιατί τη λέμε έτσι;

Black Friday: Γιατί τη λέμε έτσι;

Της… Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) σήμερα. Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται και στην Ελλάδα, μια ημέρα μεγάλων προσφορών από διάφορα εμπορικά καταστήματα, μικρά και μεγάλα, σε όλες τις περιοχές της χώρας, μικρές και μεγάλες. Τι είναι όμως … Black Friday και πως καθιερώθηκε; Το zoomerang.gr κάνει μια αναδρομή και σας δίνει την απάντηση:

Black Friday είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, ημέρα που για τους Αμερικανούς θεωρείται ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952. Κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, εδώ και μισό αιώνα περίπου, οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ ανοίγουν πολύ νωρίς, από τις μεταμεσονύκτιες ώρες, δίνοντας μεγάλες προσφορές. ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κινούνται σε ρυθμούς Black Friday και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του όρου “Black Friday” για την ημέρα αυτή, με “κοινωνική” σημασία, προέρχονται από την Φιλαδέλφεια, όπου ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική για τους πεζούς κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα, μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση του όρου, ως “ενοχλητική” (εκεί πάει το χρώμα) χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961.

Περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά, καθώς ο όρος άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένος, άλλαξε και η εξήγηση. Θεωρήθηκε “Black” (μαύρη) επειδή αυτή η μέρα, ήταν το σημείο του έτους κατά το οποίο το λιανεμπόριο αρχίζει να γυρίζει σε κέρδος κι όπως λένε στην αμερικάνικη αργκό από “το κόκκινο” (in the red) περνάει “στο μαύρο” (in the black) καθώς στα λογιστικά “τεφτέρια” των επιχειρήσεων οι ζημιές γράφονταν με κόκκινο στυλό και όταν γύριζα σε κέρδη, οι αριθμοί σημειώνονταν με κανονικό χρώμα, δηλαδή με μαύρο.

Στην Ελλάδα η “Black Friday” ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2016.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *