ΕΛΛΑΔΑ posted by

Καταλήψεις σχολείων από μαθητές για το… “Μακεδονικό” και καταγγελίες γονέων για “ακροδεξιά μορφώματα” που βρίσκονται από “πίσω”…

Καταλήψεις σχολείων από μαθητές για το… “Μακεδονικό” και καταγγελίες γονέων για “ακροδεξιά μορφώματα” που βρίσκονται από “πίσω”…

Κυκλοφορεί μια “φήμη” για σχεδιαζόμενες καταλήψεις σχολείων που πρόκειται να κάνουν μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της χώρας, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου για το θέμα της ονομασίας της Μακεδονία και για τις εξελίξεις στο “Μακεδονικό” (συμφωνία των Πρεσπών κλπ). Ήδη υπό κατάληψη τελούν κάποια σχολεία ανά την επικράτεια και άλλα έχουν κάνει συμβολικές κινητοποιήσεις και πορείες το τελευταίο διάστημα, με τους μαθητές να “οδηγούνται” μέχρι και κάτω από γραφεία κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για να φωνάξουν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και για να τραγουδήσουν το “Μακεδονία ξακουστή”.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ

Την ίδια ώρα οι γονείς των μαθητών της Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλουν εξωσχολικούς κύκλους, που πρόσκεινται σε “ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα”, οι οποίοι προτρέπουν τα παιδιά τους να κάνουν καταλήψεις για το “Μακεδονικό” και τα σχετικά με αυτό θέματα. Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις για καταλήψεις παίρνονται από μικρές ομάδες μαθητών χωρίς γενικές συνελεύσεις, την ώρα που οι προαναφερθέντες κύκλοι “προσπαθούν να σπείρουν στους μαθητές ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις”. Η Ομοσπονδία ζητά “να απομονωθούν τέτοιες φωνές που οδηγούν σε μονοπάτια αλυτρωτισμού” και να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα, μέσα από τον αγώνα “για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει πραγματικά”.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς πρόκειται να… “φυτρώσει” και στην Ημαθία, σε σχέση με αυτές τις κινητοποιήσεις, ειδικά μετά και το “συντονιστικό κάλεσμα” για την ερχόμενη Πέμπτη. Λαμβάνουμε όμως σοβαρά υπόψη και την καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, που όπως πληροφορείται το zoomerang.gr είναι ΟΜΟΦΩΝΗ και κυρίως επειδή περιλαμβάνει σοβαρές καταγγελίες.

Στο μέτρο που αγγίζει και τις αρμοδιότητές τους ή εμπίπτει σε αυτές, ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν ανάλογα και οι αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης και κάθε άλλος αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία των σχολείων.

Η υπόθεση της Μακεδονίας, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων  και η όλη υπόθεση είναι ένα πολύ σοβαρό και κρίσιμο θέμα. Ήδη έχει ευτελιστεί σοβαρά από την πλευρά κάποιων θλιβερών και γραφικών “Μακεδονομάχων” κι έχει “γκρουποποιηθεί” πολιτικά από την πλευρά της Ακροδεξιάς, εξέλιξη που μόνο καλό δεν κάνει στη σοβαρότητα που πρέπει να έχει η αντιμετώπισή του. Δεν αντέχει άλλα τέτοια και κυρίως δεν γίνεται να εκμεταλλεύονται κάποιοι ακόμη και τον ίδιο τον ενθουσιασμό των μαθητών.

Οι μαθητές ήταν μπροστάρηδες στα συλλαλητήρια, παραμένουν στην ίδια γραμμή του αγώνα, τα σχολεία όμως δεν είναι χώρος για τέτοιες εκδηλώσεις. Κι αν είναι να κινηθούν δυναμικά σε σχέση με τα σχολεία τους, έχουν τόσα εκπαιδευτικά θέματα για να το κάνουν.

Θα ενημερωθούμε για τυχόν εξελίξεις στην Ημαθία και θα επανέλθουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *