ΕΛΛΑΔΑ posted by

Η Ημαθία συνυπέγραψε ψήφισμα για το μνημείο της Αμφίπολης – με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιεί το υπ. Πολιτισμού ο Τζιτζικώστας

Η Ημαθία συνυπέγραψε ψήφισμα για το μνημείο της Αμφίπολης – με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιεί το υπ. Πολιτισμού ο Τζιτζικώστας

Τη θυμάστε την Κατερίνα Περιστέρη, την αρχαιολόγο που ήταν επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη (στις Σέρρες) κι έφερε στο φως την είσοδο ενός  μεγάλο μακεδονικού τάφου, τον Αύγουστο του 2014;

Η Κατερίνα Περιστέρη, πολυσυζητημένη και διεθνούς φήμης πλέον, λίγο μετά της σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψή της, συνταξιοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού όπου υπηρετούσε ως προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και σήμερα όπως μαθαίνουμε ασκεί καθήκοντα συμβούλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα πολιτισμού και αρχαιολογίας.

Υπο τη νέα ιδιότητά της, είναι φυσικό, να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και για τις εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον του μνημείου της Αμφίπολης κι όπως φαίνεται παραμένει ενημερωμένη για την κατάστασή του. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η κατάσταση του μνημείου.

Μιλώντας η Κατερίνα Περιστέρη, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον του μνημείου και υπονόησε την εγκατάλειψή του. “Δεν μιλάμε πλέον για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας αλλά για την συντήρηση του έργου” τόνισε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η ανάδειξη του μνημείου βρίσκεται σε “τέλμα”.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας απο την πλευρά του, επιτέθηκε ευθέως κατά του υπουργείου Πολιτισμού κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια κεντρική υπηρεσία ότι “δεν προχωρούν τις διαδικασίες για το έργο” παρά το ότι έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (ποσό 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αναστήλωση και στερέωση του μνημείου και άλλο 1 εκατ. ευρώ ευρώ από το πρόγραμμα INTERREG για την προβολή του μνημείου).

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφτασε στο σημείο να στείλει μέχρι και τελεσίγραφο στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για να αρχίσει άμεσα τα έργα αναστήλωσης και στερέωσης του μνημείου της Αμφίπολης, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει αυτό θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Πρότεινε μάλιστα και την έκδοση ψηφίσματος όπου αναφέρονται και τα εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών που προβλέπονται για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το παρόν ψήφισμα την άμεση έναρξη των εγκεκριμένων εργασιών, επειδή το ανωτέρω αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί μνημείο υψίστης αρχαιολογικής, ιστορικής, πολιτικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα”.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα και συνυπογράφεται από όλους τους παριστάμενους στη συνεδρίαση, ανάμεσά τους και τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *