ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ posted by

Αλλάζει ο “Κλεισθένης” και αλλάζουν τα δεδομένα για τους συνδυασμούς των τριών Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Αλλάζει ο “Κλεισθένης” και αλλάζουν τα δεδομένα για τους συνδυασμούς των τριών Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Δύο σημαντικές αλλαγές στο νέο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές), προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τον υπουργό, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία στον νόμο “Κλεισθένη” που θα προβλέπει την αύξηση των υποψηφίων δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων των συνδυασμών.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου του αντίστοιχου δήμου ή Περιφέρειας και θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50% (από το 30% που ήταν μέχρι σήμερα). Επίσης, πρόεδρος στις Τοπικές Κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι:

Στο δήμο Βέροιας, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου είναι 41 Με τις σημερινές διατάξεις του «Κλεισθένη» (30%) ο κάθε συνδυασμός θα μπορεί να έχει μέχρι και 53 υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους (41+12).

Εάν ισχύσει η τροπολογία που εξαγγέλθηκε (50%) ο κάθε συνδυασμός θα μπορεί πλέον να έχει μέχρι και 62 υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους (41+20,5).

Στους δήμους Αλεξάνδρειας και Νάουσας, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου είναι 33

Με τις σημερινές διατάξεις του «Κλεισθένη» (30%) ο κάθε συνδυασμός θα μπορεί να έχει μέχρι και 43 υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους (33+9,9).

Εάν ισχύσει η τροπολογία που εξαγγέλθηκε (50%) ο κάθε συνδυασμός θα μπορεί πλέον να έχει μέχρι και 50 υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους (33+16,5).

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΕ… «ΜΠΑΖΑ»

Οι αλλαγές μάλλον γίνονται δεκτές με ανακούφιση από τους επικεφαλής συνδυασμών που έχουν διαθέσιμο “κόσμο”(υποψήφιους), αλλά δεν ήξεραν πως να τον στριμώξουν στα ψηφοδέλτιά τους, λόγω του περιορισμού του 30%.

Για αυτούς που δεν μπορούσαν να βρουν υποψήφιους για τον συνδυασμό τους, δημιουργείται ένα επιπλέον μειονέκτημα καθώς εάν συνεχίσουν να μη βρίσκουν άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων που θα έχει ο αντίπαλος συνδυασμός, δεν θα “δείχνει” καθόλου καλά στις συγκρίσεις μεταξύ τους. Η λύση βέβαια θα είναι να στραφούν σε… “μπάζα” για το γέμισμα (όπως το λένε στην πιάτσα) όμως και πάλι, αυτό θα δείχνει την ένδειά τους.

Εάν ισχύσει η τροπολογία, θα δείτε τα ονόματα που θα ακολουθήσουν και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Υπομονή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *