ΗΜΑΘΙΑ posted by

SOS για… Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομο, Ν. Πρόδρομο, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια, Βεργίνα που αποκλείστηκαν από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών

SOS για… Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομο, Ν. Πρόδρομο, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια, Βεργίνα που αποκλείστηκαν από τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που απειλούν τις περιοχές της Ημαθίας που δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στον νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, κρούει ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει τις περιοχές αυτές “στην ερημοποίηση και το μαρασμό τους”.

Πρόκειται για τις περιοχές Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομο, Ν. Πρόδρομο, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια και Βεργίνα που αποκλείστηκαν από το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται καταστάσεις που θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών κατοίκων τους (εξισωτική αποζημίωση, μοριοδότηση νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης αγροτών κ.α.). Μια απόφαση τουλάχιστον άδικη αφού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την απαραίτητη ανάγκη στήριξης των χειμαζόμενων αγροτών κατοίκων τους (δηλαδή την πλειοψηφία).

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Εξαιτίας της ιδιαίτερα σοβαρής κατάστασης που ξαφνικά προκύπτει για τις περιοχές αυτές, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος προχώρησε στην κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας τα και τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και του χάρτη που τις καθορίζει, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τα κριτήρια που κυριάρχησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αποκλείει από το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικές, περιοχές και χωριά του Νομού Ημαθίας. Συγκεκριμένα, δεν εντάσσονται στις μειονεκτικές περιοχές τα χωριά Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομος, Ν. Πρόδρομος, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια, Βεργίνα, κατά τρόπο που είναι αδύνατο να αιτιολογηθεί.

Είναι δεδομένο ότι, η αυθαίρετη αυτή κίνηση δεν έχει νομιμοποίηση και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και στις ανάγκες των αγροτών. Οι συνθήκες που είχαν οδηγήσει στο χαρακτηρισμό αυτών των χωριών, ως μειονεκτικών περιοχών, εξακολουθούν να υφίστανται και δεν έχουν αμβλυνθεί.

Δεν έχουν βελτιωθεί θεαματικά ούτε οι υποδομές αλλά ούτε και η παραγωγική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, οι εκτάσεις των οποίων δεν εξυπηρετούνται από υποδομές και υπηρεσίες άρδευσης, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγική δραστηριότητα.

Αν οριστικοποιηθεί ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών σε αυτά τα χωριά της Ημαθίας (εξισωτική αποζημίωση, μοριοδότηση νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης αγροτών κ.α.). Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία κίνηση, που θα οδηγήσει στην ερημοποίηση και το μαρασμό τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε ο αποκλεισμός από το χάρτη των μειονεκτικών περιοχών των χωριών Κυψέλη, Αγκαθιά, Τριλοφιά, Αγ. Τριάδα, Π. Πρόδρομος, Ν. Πρόδρομος, Νεόκαστρο, Μελίκη, Παλατίτσια και Βεργίνα του Νομού Ημαθίας, από τη στιγμή που δεν έχουν αμβλυνθεί οι συνθήκες που τις είχαν επιβάλλει το χαρακτηρισμό τους ως μειονεκτικών περιοχών.

2.Εάν το Υπουργείο προτίθεται να αλλάξει τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για να υπάρξει αντικειμενική και πραγματιστική εκτίμηση των δεδομένων, με τα οποία μια περιοχή θα χαρακτηρίζεται ως μειονεκτική.

3.Εάν προτίθεται να επανεξετάσει την περίπτωση των  χωριών του Νομού Ημαθίας στη διαδικασία έγκρισης του νέου χάρτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up