ΒΕΡΟΙΑ posted by

Το “Καράβι” σηκώνει τη μουρμούρα…

Το “Καράβι” σηκώνει τη μουρμούρα…

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον επιστολή που έστειλε στη δημοσιότητα, ο διευθυντής της ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας, Γιάννης Καμπούρης (φώτο κάτω), άνθρωπος δημιουργικός και αναμφισβήτητα με ξεχωριστές ικανότητες που έχουν αποδειχθεί όλα τα χρόνια της προσφοράς του στον δήμο Βέροιας. Προβληματίζεται για τη “γκρίνια” και τη “μιζέρια ορισμένων” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που συνοδεύουν την φετινή προσπάθεια του δήμου Βέροιας να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό για τη διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πόλη, με την επωνυμία “Καράβι των Ξωτικών”, που σύμφωνα με τις επίσημες πηγές θα αγγίξει τις 135.000 ευρώ (σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Βέροιας κατά την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων).

Αναρωτιέται ο κ. Καμπούρης “πως μπορεί να προσδοκά κάποιος κέρδος, χωρίς να επενδύσει και χωρίς να πάρει ρίσκα” και θεωρεί σωστό να δαπανηθεί ένα τέτοιο ποσό “εάν θέλουμε να αναδείξουμε την πόλη μας σε τόπο προορισμού για τις γιορτές των Χριστουγέννων” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τις πόλεις της Δράμας (με την “Ονειρούπολη” και των Τρικάλων (με τον “Μύλο των Ξωτικών”) ενώ εμείς θα προσθέσουμε και τη Λάρισα (με το “Πάρκο των Ευχών”) κι εσείς που διαβάζετε θα μπορούσατε να προσθέσετε κι άλλες. Πόλεις που σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας, “δεν έφθασαν στο σημείο αυτό μέσα σε μια νύχτα, αλλά εργάστηκαν μεθοδικά και σε βάθος χρόνου και δόμησαν την προσπάθειά τους αυτή”.

Καμία αντίρρηση με τα όσα “γενικά” αναφέρει ο Γιάννης Καμπούρης. Έτσι πρέπει να γίνεται όταν βάζεις στόχους και θέλεις να πετύχουν. Όταν θέλεις να καταπιαστείς σοβαρά με μια εκδήλωση που στόχο έχεις να καθιερωθεί.

Η αντίρρηση και η γκρίνια είναι για τον “χρόνο”. Για την εποχή που η δημοτική αρχή της Βέροιας, θυμήθηκε να ξεκινήσει υποδομή και προσπάθεια για να γίνει η πόλη πανελλήνιος χριστουγεννιάτικος προορισμός. Που το θυμήθηκε μόλις ίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι η δημοτική αρχή της Βέροιας αντιμετωπίζει το θέμα “ευκαιριακά” και καθόλου προγραμματισμένα. Διότι εάν το αντιμετώπιζε ΄πραγματικά προγραμματισμένα, όλα αυτά που κάνει σήμερα, θα τα έκανε εδώ και τόσα χρόνια, από το 2014 που ανέλαβε τις τύχες της πόλης και του δήμου. Όμως δεν το είχε στο αρχικό πρόγραμμά της κι αυτό φάνηκε από τον τρόπο που το αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια. Πρόχειρα και αποσπασματικά και δίπλα από τη “Γιορτή Σοκολάτας” που άλλοι τη διοργάνωναν (Π.Ε. Ημαθίας). Και τώρα ξαφνικά, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, θυμήθηκε ότι η Βέροια μπορεί να γίνει πανελλήνιος προορισμός για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εκεί εντάσσεται η “γκρίνια” και όχι στον στόχο. Άδικα; Ας απαντήσει ο καθένας, ο δήμαρχος και ο Γιάννης Καμπούρης μαζί.

Κάτι ακόμη. Η πόλη της Βέροιας και τα χωριά του δήμου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, από το πιο απλό όταν δεν υπάρχουν λάμπες για να φωτίζουν τους δρόμους, μέχρι τα πιο πολύπλοκα που έχουν σχέση με τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές. Η μόνιμη δικαιολογία όλα αυτά τα χρόνια της διοίκησης Βοργιατζίδη είναι ότι “δεν υπάρχουν λεφτά”. Τώρα όμω πως βρέθηκαν αμέσως τα 135 χιλιάρικα για να στηθεί το “Καράβι των Ξωτικών”; Τι άλλαξε; Αυτό ρωτάει ο κόσμος. Άδικα; Ας απαντήσει ο καθένας, ο δήμαρχος και ο Γιάννης Καμπούρης μαζί.

Εκτός όμως από “ευάλωτη” για τους λόγους που αναφέραμε, η απόφαση της δημοτικής αρχής για τέτοιου μεγέθους εορταστικές εκδηλώσεις είναι και έωλη καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο “αλλαγής σκυτάλης” στη δημοτική αρχή και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος ή ποιοι θα είναι οι επόμενοι (ο πληθυντικός λόγω “Κλεισθένη” για όσους καταλαβαίνουν) και δεν έχει δικαίωμα κανένας απερχόμενος να φορτώνει με τέτοιους μεγαλόπνοους στόχους τους επόμενους. Με άλλα λόγια, ο κακός και άκαιρος προγραμματισμός της δημοτικής αρχής, δίνει ποσοστό 50-50 για να πάνε χαμένα τα 135 χιλιάρικα της φετινής διοργάνωσης εάν ο επόμενος δήμαρχος δεν είναι ο Βοργιαζίδης και είναι ένας άλλος που θα κρίνει ότι η Βέροια πρέπει να γίνει πανελλήνιος προορισμός για την περίοδο απόσταξης του τσίπουρου ή κάποια άλλη που θα κρίνει ότι η Βέροια πρέπει να γίνει πανελλήνιος προορισμός για την περίοδο των Θείων Παθών και του Πάσχα. Τόσο απλά.

Θα υπάρχει ίσως κι ένας αντίλογος ότι μπορεί να μην ήταν στον αρχικό προγραμματισμό, προέκυψε όμως στην πορεία. Τι να κάνει ο δήμαρχος, να το αφήσει εντελώς επειδή δεν το σκέφτηκε εξ αρχής ή δεν το προγραμμάτισε πριν από 3 ή 4 χρόνια; Σύμφωνοι.

Αν θέλετε και την άποψή μας (για να μη γράφουμε στο “ντούκου”) καμία αντίρρηση να γίνει και η Βέροια τόπος πανελλήνιου προορισμού για τα τις γιορτές των Χριστουγέννων και να φθάσει στα επίπεδα π.χ. των Τρικάλων που μαζεύουν 700.000 επισκέπτες αυτή την περίοδο. Να γίνει όμως πραγματικά προγραμματισμένα, συλλογικά και με στόχο που θα “βλέπει” σε βάθος χρόνου. Καμία αντίρρηση (δις) να το αρχίσει κι από φέτος, έστω και με απόφαση που ανακοινώθηκε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και δικαίως θα συνδεθεί από κάποιους (και) με την προεκλογική περίοδο (ώστε να συνδυαστεί το “τερπνόν” μετά του “ωφελίμου”) έστω κι αν ουδέποτε (λέμε τώρα) μπορεί να πέρασε τέτοια σκέψη από τους διοργανωτές (το θεωρούμε απίθανο). Προχωράμε λοιπόν και είμαστε υπέρ των εκδηλώσεων και του γενικότερου σκεπτικού, όμως με μια παρατήρηση.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και στο ότι είναι μια απόφαση που “χωράει” πολύ “μουρμούρα”. Συνεπώς, η δημοτική αρχή και οι διοργανωτές ή και όσοι συντάσσονται μαζί τους, αντί να κουνάνε το δάχτυλο σε όσους διαφωνούν, ας αποδεχθούν ότι μια τέτοια “γκρίνια” τη… “σηκώνει” ο τρόπος που το αποφάσισαν. Να σταματήσουν λοιπόν κι απο την πλευρά τους τη “γκρίνια” για όσους “γκρινιάζουν” και να φροντίσουν να γίνουν όλα σωστά με τις εκδηλώσεις και κυρίως χαρούμενα.

Καλές γιορτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *