ΗΜΑΘΙΑ posted by

ΚΙΝΑΛ: Σε δύσκολη θέση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (αναλυτικό ρεπορτάζ)

ΚΙΝΑΛ: Σε δύσκολη θέση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Μάλλον σε δύσκολη θέση πρέπει να βρίσκεται αυτή την εποχή, ο βεροιώτης πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε σχέση με την εκλογική περιφέρεια που θα επιλέξει για να είναι υποψήφιος βουλευτής και μέσω αυτής να επιχειρήσει τη συμμετοχή του και στη νέα Βουλή (αυτή τη φορά και με προσωπικό εκλογικό κάματο) και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε πόσο κρίσιμη καμπή βρίσκεται και σε σχέση με το μέλλον της πολιτικής διαδρομής του.

Στις προηγούμενες εκλογές, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τέθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΣΥ κι εκλέχθηκε βουλευτής. Σήμερα, φαίνεται απίθανο το ενδεχόμενο να είναι και πάλι επικεφαλής στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Αφενός επειδή ο βεροιώτης πολιτικός βρίσκεται σε “απόσταση” από τα κομματικά επίπεδα που είναι αρμόδια για τέτοιες αποφάσεις αφετέρου επειδή δεν συνηθίζεται να υπάρχει προηγούμενο τέτοιων “επαναλήψεων”.

“ΜΠΡΟΣΤΑ” ΤΟΥ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖEΛΟΣ

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Στο παρασκήνιο και στα κεντρικά κλιμάκια του Κινήματος ολοένα και περισσότερο αρχίζει να συγχρονίζεται μια “ονοματολογία” περί των εκλογικών θέσεων που θέλει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι εδώ το zoomerang.gr θα κάνει έναν… υπολογισμό.

Το εκλογικό μέτρο για τις 12 θέσεις βουλευτών απο τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων, θα είναι περίπου 500.000 ψήφοι, αν υπολογίσουμε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουμε περίπου 6 εκατομμύρια έγκυρα ψηφοδέλτια (5.431.000 ήταν στις τελευταίες εκλογές). Συνεπώς για να εκλέξει το ΚΙΝΑΛ δύο (2) βουλευτές επικρατείας, θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους, πράγμα τελείως απίθανο (στις τελευταίες εκλογές η ΔΗΣΥ συγκέντρωσε 341.390 ψήφους).

Άρα, ακόμη και σε ένα σενάριο που θα ήθελε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να αποδέχονταν μια “υποχώρηση” στη δεύτερη θέση του Επικρατείας, θα ήταν άνευ εκλογικού αντικειμένου διότι θα εκλεγεί μόνο ο πρώτος.

Η… “ΕΜΠΛΟΚΗ” ΚΑΙ ΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΙ ΦΩΣ” ΣΤΗΝ Ε. ΚΑΪΛΗ

Η ονοματολογία και οι διεκδικήσεις περί των θέσεων του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι η αιτία για φήμες που κυκλοφόρησαν τελευταία περί “εμπλοκής” σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Ευάγγελου Βενιζέλου, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Παπανδρέου που φέρονται ως διεκδικητές της θέσης του επικεφαλής. Κύκλοι όμως της Φώφης Γεννηματά διεμήνυσαν με τη σειρά τους ότι “δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής και όλα θα γίνουν στην ώρα τους”. Πάντως η Εύα Καϊλή ακούγεται ότι πήρε “πράσινο φως” για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης κι αυτό μεταξύ των συντρόφων, σηματοδοτεί μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Επικρατείας, φυσικά ως επικεφαλής.

ΗΛΘΕ (;) Η ΩΡΑ ΤΟΥ… ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΜΑΤΟΥ

Κι εδώ είναι που ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα πρέπει να αρχίζει την αναζήτηση (αν δεν το κάνει ήδη) για την εκλογική περιφέρεια όπου θα πολιτευτεί, με τις περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες και το λιγότερο ρίσκο για την επανεκλογή του. Δύσκολη απόφαση αφενός επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσει να “εκτεθεί” στο εκλογικό σώμα μια εκλογικής περιφέρειας και κυρίως θα είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει να υποστεί τον εκλογικό κάματο. Εδώ δεν έχει να κάνει πλέον με τους “100-200” νοματαίους της ΔΗΜΑΡ αλλά με τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες και συνάμα με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους, όπου ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται γνωστοί τοπικοί στρατηγοί του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αφετέρου είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση για την εκλογική περιφέρεια που θα διαλέξει κι εδώ το zoomerang.gr έχει πάλι το ρεπορτάζ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΟΙ “ΚΑΚΙΕΣ” ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Η Ημαθία ως εκλογική περιφέρεια είναι μια φυσιολογική επιλογή για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο λόγω καταγωγής. Είναι όμως; Το ενδεχόμενο να τη θεωρεί “μικρή” για την πολιτική εμβέλειά του το κατατάσσουν ως “κακία” των εσωκομματικών “φίλων” του. Κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί επιλέγουν τις ιδιαίτερες πατρίδες για την εκλογή τους και το πετυχαίνουν. Το ζήτημα είναι πόσο μπορεί να το πετύχει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Θα βγαλει έδρα το ΚΙΝΑΛ στην Ημαθία; Στις επόμενες εκλογές και με το ισχύον εκλογικό σύστημα, δεν θα βγάλει. Αλλά κι αν έβγαζε, θα έλθει πρώτος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για να την πάρει; Εδώ σε θέλω…

ΟΥΤΕ Η… ΚΑΡΔΙΤΣΑ!

Πάμε παρακάτω.

Να επιλέξει άλλο νομό (περιφερειακή ενότητα) της περιφέρειας, αποκλείεται. Η γυναίκα του (η Φρίντα Γάζαρου) είναι κι αυτή από τη Βέροια, η μητέρα του κατάγεται από την Καρδίτσα όπου το ΚΙΝΑΛ δεν βγάζει βουλευτή. Σε άλλο νομό να πάει δεν υπάρχει περίπτωση. Απο που κι ως που άλλωστε… Οπότε ξανα πάμε παρακάτω.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η περίπτωση να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη θα ήταν ένα σενάριο, όμως στη συμπρωτεύουσα τα πράγματα είναι πιο “στενά” κι απο το να επιχειρήσει να φορέσει 41 νούμερο παπούτσι (φοράει συνήθως 44-45). Μιά μόνο έδρα θα βγάλει το ΚΙΝΑΛ στην Α΄Θεσσαλονίκης, μόνο μία και στη Β’ Θεσσαλονίκης. Χαίρετε κι από τη Θεσσαλονίκη.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πάμε στην περίπτωση της Αθήνας.

Στην Α’ Αθήνας, το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να βγάλει μία έδρα.

Στη “σπασμένη” Β’ Αθήνας 2 με 3 έδρες

Στο υπόλοιπο Αττικής μία έδρα.

Στην Α΄ Αθήνας είναι βουλευτής ο Κώστας Σκανδαλίδης που μαθαίνουμε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Αν δεν πάει για ευρωβουλευτής, στην Α΄ Αθήνας θα κατέβει και ο Γιώργος Καμίνης (ακούγεται ότι μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Νίκου Παπανδρέου -αδελφού ΓΑΠ- για την ευρωβουλή, ο Καμίνης σκέφτεται περισσότερο για την Α΄Αθήνας). Στην ίδια περιφέρεια μάλλον θα κατέβει και ο Νίκος Ανδρουλάκης τώρα που φεύγει από τις Βρυξέλλες. Υποψήφιος θα είναι και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης (που μας “ξέμεινε” από το Ποτάμι). Όλοι αυτοί και πόσοι ακόμη, για μια έδρα. Οπότε “γειά σας” κι απο την Α΄Αθήνας

Στη Β΄Αθήνας που έσπασε στα τρία (βόρεια, νότια, δυτική), έχουμε και λέμε.

Στη βόρεια θα είναι υποψήφιος ο Ανδρέας Λοβέρδος Στη νότια θα είναι υποψήφια η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Πεταλωτής, πιθανότατα κι ο Παύλος Χρηστίδης. Στη δυτική θα είναι υποψήφιοι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ μάλλον “κλείνουν” και οι υποψηφιότητες του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα και του σεξολόγου Θάνου Ασκητή.

Όλα τα παραπάνω ονόματα και άλλα πολλά θα διεκδικήσουν τις 2 “σίγουρες” και το πολύ 3 εκλόγιμες θέσεις. Όμως “βγάλτε” μια λόγω Φώφης.

Στο δε υπόλοιπο Αττικής το ΚΙΝΑΛ θα βγάλει μια έδρα (είναι καπαρωμένη απο την Εύη Χριστοφιλοπούλου) και στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά δεν βγάζει καμία.

Να μην το κουράζουμε.

Η κατάσταση για την επανεκλογή στη Βουλή του Θανάση Θεοχαρόπουλου είναι πολύ δύσκολη. Κι αυτός είναι ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος δεν έχει κατασταλάξει ακόμη. Έχουμε την άποψη ότι θα εξαντλήσει όσες πιθανότητες του απομένουν (εάν του απομένουν) για να είναι ξανά επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κι αφού τις εξαντλήσει, χωρίς αποτέλεσμα όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αναγκαστεί να “πέσει” στα βαθιά. Μάλλον στα πολύ “βαθιά” και σε νερά που είναι γεμάτα… “καρχαρίες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *