ΗΜΑΘΙΑ posted by

Το Μοναστήρι του Προδρόμου στα Πιέρια και η… Κοζάνη

Το Μοναστήρι του Προδρόμου στα Πιέρια και η… Κοζάνη

Ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή οι εργασίες του πολύ ενδιαφέροντος επιστημονικού συνεδρίου “Η Κοζάνη και η Περιοχή της από τους Βυζαντινούς στους Νεότερους Χρόνους” που πραγματοποιείται στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης της Κοζάνης, με διοργανωτές την ίδια τη Βιβλιοθήκη με την επιστημονική συνεργασία της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών. Πρόκειται για μια εκδήλωση που παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον και σε σχέση με την Ημαθία διότι ανάμεσα σε άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές θα παρουσιαστεί και το θέμα “Κειμήλια της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου σχετιζόμενα με την Κοζάνη” που θα αναπτύξει ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος Προδρομίτης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο καταγόμενος από το Πολυδένδρι Ημαθίας, Γέροντας Πορφύριος, έχει σπουδάσει Βυζαντινή Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκτός από το συγγραφικό έργο που έχει δημοσιοποιήσει, έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολλά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες.

Η δε Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά των Πιερίων με θέα των ποταμό Αλιάκμονα, υπάρχει ως Σκήτη απο τον 9ο αιώνα ενώ ως Ιερά Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα. Έκτοτε ατενίζει ως φάρος της Ορθοδοξίας και Πυλώνας της τοπικής ιστορίας, τόσο προς την Ημαθία όσο και προς την Κοζάνη, προσφέροντας αναπόσπαστα την ευλογία της στους τόπους αυτούς και στους κατοίκους τους.

Δικαίως λοιπόν η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου συμπεριλήφθηκε ως ξεχωριστό θέμα στο αξιόλογο επιστημονικό συνέδριο “Η Κοζάνη και η Περιοχή της από τους Βυζαντινούς στους Νεότερους Χρόνους” και επάξια θα μιλήσει για τα σχετιζόμενα της Ιεράς Μονής με την Κοζάνη, ο πανοσιολογιότατος Ηγούμενος της.

1 Comment

  • αγαπητέ μου, αν και δεν σας γνωρίζω, σας ευχαριστώ γιά την ωραία έκπληξη. να είστε καλά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up