ΗΜΑΘΙΑ posted by

Στη Βουλή η “αδικία” με τα συμπύρηνα ροδάκινα, μετά από ερώτηση του Απόστολου Βεσυρόπουλου

Στη Βουλή η “αδικία” με τα συμπύρηνα ροδάκινα, μετά από ερώτηση του Απόστολου Βεσυρόπουλου

Η αναστάτωση που προκλήθηκε από την άδικη απόφαση να μη συμπεριληφθούν οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων, στις αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν για τους ροδακινοπαραγωγούς που έπαθαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις, θα έχει και συνέχεια στη Βουλή καθώς ο βουλευτής της ΝΔ Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, κάνοντας λόγο για “κατάφωρη αδικία” και “κυβερνητικές μεθοδεύσεις” επισημαίνει στην ερώτηση του ότι “η κυβέρνηση αποκλείοντας από τις αποζημιώσεις, τους αγρότες- παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων που επλήγησαν εξίσου όπως τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, αφήνει εκτός αποζημιώσεων ένα μεγάλο μέρος ροδακινοπαραγωγών».

Κύκλοι του νεοδημοκράτη βουλευτή Ημαθίας, επισημαίνουν ότι “ο Απόστολος Βεσυρόπουλος από τον Ιούλιο είχε καταστήσει σαφές ότι, η κυβέρνηση μεθοδεύει την υιοθέτηση παρόμοιας πρακτικής απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς, με αυτή που ακολούθησε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2017”.

“Τότε, όπως προσθέτουν, ο Απ. Βεσυρόπουλος, είχε ζητήσει να δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Οργανισμού και όχι μέσω της διαδικασίας deminimis καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η κυβέρνηση είχε ως στόχο να μην ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις αλλά να μοιράσει και πάλι ψίχουλα στους ροδακινοπαραγωγούς, όπως και έγινε”.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή και τον “αποκλεισμό” των συμπύρηνων από τις αποζημιώσεις, ο βουλευτής Ημαθίας έκανε και σχετική δήλωση, με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, όπου αναφέρει:

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών,  δεν μας εκπλήσσουν. Η κυβέρνηση αυτή, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι οι αγρότες για αυτήν αποτελούν τον φτωχό και απαξιωμένο συγγενή. Για δύο συνεχόμενες χρονιές οι άνθρωποι που καλλιεργούν και παράγουν είδαν να καταστρέφεται η παραγωγή τους, να εμπαίζονται με διάφορα τερτίπια, κάποιοι να αποζημιώνονται με ψίχουλα και κάποιοι, όπως οι παραγωγοί συμπύρηνων, να μην αποζημιώνονται καθόλου παρά το γεγονός ότι επλήγησαν όπως και οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Δυστυχώς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι αγρότες έχουν αξιοπρέπεια, έχουν μνήμη και κρίση. Η απάντηση των αγροτών στην κυβέρνηση θα δοθεί στις κάλπες”.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η ερώτηση που κατέθεσε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως θέμα “Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να μην υπάρξουν πλήρεις και επαρκείς αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και αποκλεισμός παραγωγών από τις αποζημιώσεις” και αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Στις 2 Ιουλίου σας είχα καταθέσει ερώτηση με αρ. πρ. 7224/2.7.2018 για την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημιές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Ιουνίου. Η ερώτηση αυτή ουδέποτε απαντήθηκε και αναγκάστηκα να επανέλθω καταθέτοντας νέα ερώτηση με αρ. πρ. 3591/21.11.2018.

Επισήμανα μάλιστα ότι, η κυβέρνηση μεθοδεύει την υιοθέτηση παρόμοιας πρακτικής απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς με αυτή που ακολούθησε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2017. Δηλαδή, αντί να δοθούν πλήρεις και επαρκείς αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ, θα επιδιωχθεί να χορηγηθούν ελάχιστα χρήματα, ως αποζημιώσεις, μέσω της διαδικασίας de minimis. Και αυτό τελικά συνέβη και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας.

Στις 12 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την καταβολή κρατικών ενισχύσεων de minimis, θεωρώντας ήσσονος σημασίας τις ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί, αν και οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2018 είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με αυτές του 2017.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής να μην ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τονΚανονισμό του ΕΛΓΑ για να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις αλλά να μοιράσει και πάλι ψίχουλα στους ροδακινοπαραγωγούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και με τη διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων de minimis, αποκλείστηκαν οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων που επλήγησαν εξίσου όπως τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια.Ουσιαστικά δηλαδή ένα μεγάλο μέρος ροδακινοπαραγωγών έμεινε εκτός αποζημιώσεων, πέρα βεβαίως από το μείζον ζήτημα, που προκαλείται με την άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιος είναι ο λόγος της άρνησης του Υπουργείου να ενεργοποιήσει τον  κανονισμό του ΕΛΓΑ για χορήγηση αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018.

2. Θεωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η καταβολή αυτού του ποσού μέσω της διαδικασίας de minimis,  καλύπτει τις ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί;

3.Ποιο είναι το σκεπτικό του αποκλεισμού των συμπύρηνων ροδάκινων από τις αποζημιώσεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up