ΒΕΡΟΙΑ posted by

Οι “επτά” πρώτοι του Αντώνη Μαρκούλη

Οι “επτά” πρώτοι του Αντώνη Μαρκούλη

Λένε κάποιοι ότι ο αριθμός επτά (7 ) θεωρείται ότι κλείνει μέσα του μια δύναμη μυστηριακή, ίσως και μαγική και γιαυτό είναι συμβολικός για πολλά “μεγάλα” που τον ακολουθούν. Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο την 7η ημέρα, ο Νώε έσωσε τα ζωντανά της φύσης βάζοντας στην κιβωτό 7 ζεύγη ζώων και πτηνών, την 7η μέρα μετά τον κατακλυσμό έστειλε ο Νώε το περιστέρι έξω και 7 ημέρες και 7 νύκτες ταξίδεψε το περιστέρι μέχρι να επιστρέψει στην Κιβωτό και να “φέρει” τα χαρμόσυνα.
Ο Βιβλικός Φαραώ ονειρεύτηκε
7 παχιές και 7 αδύνατες αγελάδες, όπως και 7 καρποφόρα και 7 άκαρπα στάχυα. Η λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Επτά είναι τα ιερά μυστήρια (Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη), 7 είναι τα θαύματα του Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, 7 οι κύριες αρετές  (ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα), 7 όμως και τα θανάσιμα αμαρτήματα (φιλαργυρία, πορνεία, γαστριμαργία, φθόνος, οργή, ακηδία).
Επτά ήταν οι Σοφοί της αρχαίας Ελλάδας (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χίλων). 7 τα θαύματα του αρχαίου κόσμου (Κολοσσός Ρόδου, πυραμίδα Χέοπα, Μαυσωλείο Αλικαρνασσού, Φάρος Αλεξάνδρειας, κρεμαστοί κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και Ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο). 7 στρατηγοί εκστράτευσαν κατά της Θήβας στους “Επτά επί Θήβαις” του Αισχύλου και 7 ήρωες υπερασπίστηκαν τις 7 πύλες της Θήβας.

Τέλος πάντων, υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το συμβολικό όσο και μαγικό “επτά” και θυμηθήκαμε ορισμένα από αυτά ακούγοντας σήμερα (Τετάρτη) τον Αντώνη Μαρκούλη να παρουσιάζει στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Βέροια, τις πρώτες επτά υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του “Προτεραιότητα στον Πολίτη”. Δεν ξέρουμε εάν του “βγήκε” τυχαία ή όχι, όμως εμείς το επισημαίνουμε. Πρόκειται για τους:

Κώστα Βογιατζόγλου (γεωπόνο)
Αντώνη Μαργαριτόπουλο (ηλεκτρολόγο μηχανολόγο)
Κατερίνα Μορφίδου (δικηγόρο)
Σαράντη Πίτ τα (νοσοκομειακό γιατρό)
Αλεξάνδρα Σκούρα (οικονομολόγο)
Κωνσταντίνο Τροχόπουλο (δικηγόρο)
Αντώνη Τσιάρα (μηχανολόγο μηχανικό)

Α…!!!
Να μην ξεχάσουμε και την ταινία των Τζον Στάρτζες και
Γουίλιαμ Ρόμπερτς: “Και οι επτά ήταν υπέροχοι”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *