ΒΕΡΟΙΑ posted by

Παραλειπόμενα, σχόλια και παρουσίες, από τη συνέντευξη τύπου του Αντώνη Μαρκούλη

Παραλειπόμενα, σχόλια και παρουσίες, από τη συνέντευξη τύπου του Αντώνη Μαρκούλη

Την άποψή μας για τη συνέντευξη τύπου του Αντώνη Μαρκούλη τη διατυπώσαμε από χθες. «Λιτός και δομημένος αυτοδιοικητικός λόγος» ήταν ο τίτλος που βάλαμε σε ένα πρώτο σχόλιο που κάναμε και νομίζουμε ότι αυτό προσδιορίζει το γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη». Προσθέσαμε όμως στο τέλος ότι αυτό περιλαμβάνει κι ένα «ναι μεν αλλά» σε σχέση με πολλά που ειπώθηκαν ή που δεν ειπώθηκαν. Κι αυτό θα επιχειρήσουμε να το διατυπώσουμε πιο αναλυτικά, μέσα από μερικά ακόμη σχόλια και παραλειπόμενα της συνέντευξης που θα σημειώσουμε παρακάτω.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Θεωρούμε ότι οι παρουσίες στο πλευρό του Αντώνη Μαρκούλη, του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Τάσου Κωστόπουλου και του υπευθύνου αυτοδιοίκησης του κόμματος Πέτρου Ταπαρόπουλου, αποδόμησαν από μόνες τους την όποια επίκληση περί «ανεξάρτητου» συνδυασμού. Αυτό δεν είναι επιλήψιμο. Άλλωστε ούτε «κρύφτηκε», ούτε παρακάμφτηκε από κανέναν. Ο Αντώνης Μαρκούλης είναι ένας κομματικός υποψήφιος, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ως υποψήφιος έχει συγκεκριμένο «πολιτικό πρόσημο» και η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποδύθηκε τη «μωρή παρθένα». Ούτε βέβαια θα πιστέψει ο κόσμος ότι πρόκειται για έναν «ανεξάρτητο» συνδυασμό. Κομματικός συνδυασμός είναι , πολυσυλλεκτικός στα «χαρτιά» είναι (απομένει αν το δούμε και στην πράξη) και οι πολίτες των άλλων κομμάτων που θα τον στηρίξουν (όσοι τον στηρίξουν) θα το κάνουν όχι επειδή είδαν «ανεξάρτητος» και πείσθηκαν αλλά επειδή γνωρίζουν- εμπιστεύονται τον Αντώνη Μαρκούλη και τον στηρίζουν σε προσωπικό επίπεδο.  Κι αν έλθει η ώρα να κερδίσει τον δήμο, στην πανελλήνια παρουσίαση των αποτελεσμάτων, το όνομα της Βέροιας θα «γραφτεί» με κόκκινα γράμματα ή όποια άλλη απόχρωση επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕ «ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ» Ο ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Αντώνη Μαρκούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας όντως παίζει με ανοιχτά χαρτιά, όπως το τόνισε και ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ημαθίας, Τάσος Κωστόπουλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με ανοιχτά χαρτιά και πάνω από το τραπέζι» τόνισε ο Γραμματέας και λίγο πριν, ο εκπρόσωπος της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Βέροιας, Αντώνης Τολιόπουλος υπογράμμιζε με έμφαση: «Μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Αντώνη Μαρκούλη και όχι απλά να τον στηρίξουμε. Θα είμαστε πανταχού παρόντες…». Αμοιβαία τα αισθήματα και από την πλευρά του Αντώνη Μαρκούλη, που παρουσία όλων αυτών που τον υποστηρίζουν δεν δήλωσε  «επικεφαλής» αλλά «πρώτος μεταξύ ίσων» και υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει «μέχρι κεραίας» την εμπιστοσύνη τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΡΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

Με αυτά και με άλλα που ειπώθηκαν ή υπονοήθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η υποψηφιότητα του Αντώνη Μαρκούλη, έχει «πολιτικό περιεχόμενο». Το αντίθετο που ο ίδιος πιστεύει για τους άλλους υποψήφιους δημάρχους της Βέροιας. «Δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο» οι άλλοι συνδυασμοί, τόνισε με έμφαση και δίνοντας ένα πρώτο στίγμα προθέσεων για τη δεύτερη Κυριακή (εφόσον προκριθεί) ανέφερε: «Δεν μπαίνουμε στο παζάρι. Είναι θέμα των άλλων παρατάξεων εάν θα μας στηρίξουν, εάν θα συμφωνήσουν στη  βάση της προγραμματικής διακήρυξης που θα κάνουμε και στην οποία μπορούμε να εντάξουμε προσθήκες μέσα από διάλογο και συγκλίσεις». Ξεκαθάρισε όμως  ότι ως υποψήφιος και ως συνδυασμός, βρίσκονται στην πλευρά εκείνων των δυνάμεων που μάχονται αποφασιστικά και δυναμικά ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό και τη διαπλοκή. Οπότε όσοι εκ των εταίρων υποψηφίων έχουν τη» μύγα» ας το έχουν υπόψη τους. Όσο για την «αποστροφή» του λόγου του, ότι «θα κερδίσουμε από την πρώτη Κυριακή» την ξεπερνάμε ασχολίαστη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σε σχέση με το πρόγραμμα του συνδυασμού του, ανέφερε μόνο τα βασικά του χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι θα είναι καινοτόμο, σε τομείς συγκρουσιακό, και τόνισε ότι κάποια πράγματα «πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν ανεξαρτήτως κόστους». Θα αποτελείται όπως περιέγραψε από δύο μεγάλους τομείς, το άμεσο και το μακροπρόθεσμο. Το άμεσο θα αναφέρεται στην ολοκλήρωση έργων στην τετραετία και το μακροπρόθεσμο θα βάζει τις βάσεις για έργα μεγάλα μεν, αλλά ολοκληρώσιμα σε βάθος χρόνου. Όπως γράψαμε και χθες, ήταν αξιοσημείωτη η εξαγγελία του για σύσταση δύο νέων θέσεων αντιδημάρχων, με αρμοδιότητες της Δημοτικές Ενότητες και την Αγροτική Ανάπτυξη και ήταν προσεκτική η διατύπωσή του ότι ο οικονομικός έλεγχος στον δήμο Βέροιας είναι υποχρέωση. «Μέλημα μας είναι να κάνουμε την αδράνεια και τη στασιμότητα παρελθόν, να ξεμπερδέψουμε με το παλιό οριστικά, να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα, στην ανάπτυξη και στο βάθεμα της Δημοκρατίας. Να κοιτάξουμε μόνο μπροστά, αφήνοντας πίσω μας τις αμαρτωλές πρακτικές και πολιτικές του παρελθόντος που μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή μπορούν να χρησιμεύσουν. Και φυσικά να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς, που αποφάσιζαν χωρίς εμάς» κατέληξε ο Αντώνης Μαρκούλης.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Όπως θα έχετε διαβάσει ήδη και από άλλους συναδέλφους, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, στο πλευρό του Αντώνη Μαρκούλη ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος, ο υπεύθυνος αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Αντώνης Τολιόπουλος ως εκπρόσωπος της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Βέροιας, “Πολίτες σε Δράση”, η δημοτική σύμβουλος Βέροιας Πετρούλα Παπαδίνα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Γιώργος Κάκαρης κ.α.
Ο Αντώνης Μαρκούλης ανακοίνωσε και τους πρώτους επτά υποψήφιους του συνδυασμού του, που είναι: Κώστας Βογιατζόγλου (γεωπόνος), Αντώνης Μαργαριτόπουλος (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος), Κατερίνα Μορφίδου  (δικηγόρος), Σαράντης Πίττας (νοσοκομειακός γιατρός), Αλεξάνδρα Σκούρα  (οικονομολόγος), Κωνσταντίνος Τροχόπουλος (δικηγόρος), Αντώνης Τσιάρας ( μηχανολόγος μηχανικός).

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η… «ΝΕΟ»; ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ «ΑΝΕΛ»;

Δεν ακούσαμε να υπάρχει εκπρόσωπος της «Νέας Ελληνικής Ορμής» της «καραμανλικής» Κατερίνας Παπακώστα, που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει επίσης την υποψηφιότητα του Αντώνη Μαρκούλη. Αναρωτιόμαστε εάν η «Ορμή» διαθέτει εκπρόσωπο στον δήμο Βέροιας και κάποια οργανωτική δομή, ώστε να έχει και ουσιαστικό αντίκρισμα η στήριξη που παρέχει στον Αντώνη Μαρκούλη. Εκτός και εάν πρόκειται για μια στήριξη που εντάσσεται σε πλαίσια που σχετίζονται με την ευρύτερη κυβερνητική στήριξη προς τον συνδυασμό του, οπότε παραμένει το ερώτημα που θέσαμε προ ημερών, εάν θα ακολουθήσει και στήριξη από την πλευρά των ΑΝΕΛ και άλλων κυβερνητικών συνιστωσών.

ΚΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΠΟΤΕ…

Το ερώτημα για την άποψη που εκφράζεται από συμπολίτες ότι ο Αντώνης Μαρκούλης ήταν η “δεύτερη επιλογή” του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Βέροιας καθώς η “στροφή” προς την υποστήριξή του έγινε αφού ναυάγησε η προσπάθεια προσέγγισης με την πλευρά του νυν δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, δεν τέθηκε από κανένα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και έμεινε αναπάντητο. Δεν πειράζει. Ας αφήσουμε κάτι και για το «μετά»…

ΥΓ:
Μετά τη χθεσινή εμφάνιση του Αντώνη Μαρκούλη, εάν μπορούσαμε να “συμβουλέψουμε” κάτι στους άλλους υποψήφιους δημάρχους Βέροιας (λέμε τώρα…), θα τους συνιστούσαμε να μην πάνε σε debate μαζί του. Εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *