ΗΜΑΘΙΑ posted by

‘Απαράδεκτο το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι’ δήλωσε χθες ο υπουργός μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής

‘Απαράδεκτο το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι’ δήλωσε χθες ο υπουργός μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής

Με θεσμικό πλαίσιο, που αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο, θα επιχειρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου των “ανοιχτών” τιμών στο βαμβάκι. Τα παραπάνω έκαναν γνωστά ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης μετά την συνάντηση που είχαν χθες (Πέμπτη) στο υπουργείο με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο το ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι” τόνισε ο υπουργός και όπως συμπλήρωσε, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο, που αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου των “ανοιχτών” τιμών στο βαμβάκι.

“Αν και δεν μπορούμε να γυρίζουμε τον χρόνο πίσω μπορούμε να λάβουμε μέτρα για τις επόμενες χρονιές” ανέφερε ο Σταύρος Αραχωβίτης και πρόσθεσε: “Αυτό λοιπόν που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι από του χρόνου η τιμή θα τιμολογείται με την παράδοση και επίσης η προπώληση θα γίνεται με προσυμφωνημένες τιμές. Έτσι ο παραγωγός θα έχει εικόνα και θα γνωρίζει τι θα καλλιεργήσει του χρόνου”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισε το βαμβάκι εθνικό προϊόν και συμπλήρωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα κατατεθεί μετά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Βάμβακος τον Ιανουάριο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό δελτίο τύπου που αναφέρει:

Με τα μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος συναντήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Συζητήσαμε για πάνω από δύο ώρες με τη Διεπαγγελματική το φλέγον ζήτημα των παραδόσεων βαμβακιού φέτος. Αναλύσαμε όλα τα θέματα, μιλήσαμε και για το μέλλον του βαμβακιού.

Φέτος είδαμε για άλλη μια χρονιά το απαράδεκτο για μας φαινόμενο της παράδοσης με ανοιχτές τιμές. Εδώ την ευθύνη την έχουν όλοι. Φέτος, όμως, γιατί αναδείχθηκε το πρόβλημα;

Το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν, όπως ξέρουμε. Είχαμε μία αλλαγή στην τιμή, που δεν ήταν αναμενόμενη, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι όταν παραδίδουμε με ανοιχτή τιμή, αυτό είναι μέσα στις πιθανότητες που μπορούν να συμβούν. Άρα, σα φαινόμενο, ενισχύεται η άποψή μου ότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνει.

Φέτος συνέβη. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το λέω με κάθε επίγνωση και με όλη την ένταση που μπορεί να ακουστεί για του χρόνου είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανοιχτή τιμή. Θα τιμολογείται το προϊόν και η τιμή θα συμφωνείται με την παράδοση, με βάση την τρέχουσα τιμή της ημέρας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά την ημέρα και την ώρα παράδοσης. Προωθούμε μαζί με τον Υφυπουργό, κ. Κόκκαλη, που έχει κάνει πολύ σπουδαία δουλειά, την προπώληση σε προσυμφωνημένη όμως τιμή. Αυτό διασφαλίζει τον παραγωγό γιατί ξέρει στο τέλος της χρονιάς ποια θα είναι η τιμή. Έτσι ώστε να ξέρει τι θα καλλιεργήσει, πώς θα το καλλιεργήσει, ποιος είναι ο στόχος που έχει προσυμφωνήσει και, όταν θα φτάσει στο τέλος, δεν θα έχει το άγχος της πώλησης και της τιμής. Μέχρι να ωριμάσει και να αγκαλιάσει το 100% των παραγωγών, σε κάθε περίπτωση, από του χρόνου η τιμή θα είναι γνωστή με την παράδοση. Αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε θα το κάνουμε άμεσα.

Από εκεί και πέρα έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας, που ενδιαφέρει πρωτίστως τους παραγωγούς, αλλά και τους μεταποιητές για να έχουν αντικείμενο να δουλέψουν. Μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, μας ενδιαφέρει να εξοικονομήσουμε πόρους και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και της αγοράς και της κλιματικής αλλαγής, μας ενδιαφέρει, με λίγα λόγια, να υπάρχει συνέχεια στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up