ΗΜΑΘΙΑ posted by

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας «πιέζουν» για την επαρκή στελέχωση του ΙΚΑ και δεν δέχονται «εκπτώσεις» για τα αυτονόητα

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας «πιέζουν» για την επαρκή στελέχωση του ΙΚΑ και δεν δέχονται «εκπτώσεις» για τα αυτονόητα

Δεν ικανοποιούν οι εξαγγελίες του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για προσλήψεις γιατρών στο ΙΚΑ Νάουσας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ της πόλης. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, με βάση τον νόμο της κυβέρνησης για τους οικογενειακούς γιατρούς, προβλέπονται 15 γιατροί για την περιοχή που καλύπτει το ΙΚΑ Νάουσας. Παρ΄ όλα αυτά, σε συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με θέμα την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης των ιατρείων του ΙΚΑ Νάουσας, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως άμεσα θα προκηρυχτούν πέντε (5) μόνιμες θέσεις γιατρών και υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης άλλων δέκα (10) επικουρικών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση γιατρών στις προκηρύξεις θέσεων. Δηλαδή, ο υπουργός τους είπε ότι «άμεσα» μπορεί να καλύψει το 1/3 των αναγκών και παραπέμπει στα «προσεχώς» τα υπόλοιπα 2/3 των αναγκών.

Το θέμα είναι πως το βλέπει κανείς το… ποτήρι. Εάν το βλέπει «μισογεμάτο ή το βλέπει «μισοάδειο». Όμως η υγεία του κόσμου και μάλιστα του ανήμπορου από πολλές απόψεις όπως αυτών που έχουν μόνο το ΙΚΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους, δεν μπορεί να ενταχθεί σε τέτοιες λογικές. Και στην περίπτωσή της, το ποτήρι πρέπει να είναι όχι απλώς «γεμάτο» αλλά να «ξεχειλίζει».

Θα ισχυριστεί βέβαια κάποιος πως «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Δεν θα έχει άδικο. Θα ισχυριστεί κάποιοι άλλοι ότι «ζητάμε» από τη σημερινή κυβέρνηση να καλύψει μονομιάς, κενά που προκάλεσαν προηγούμενες πολιτικές και προηγούμενες κυβερνήσεις. Ούτε αυτοί θα έχουν άδικο. Από την άλλη όμως δεν μπορεί μια ευνομούμενη πολιτεία να λειτουργεί με όρους «ότι προαιρείσθε», ούτε να μην παρέχει τα στοιχειώδη ειδικά στους αδύναμους.

Τελικά, η πίεση των εργαζομένων της Νάουσας, δια των προαναφερόμενων εκπροσώπων τους, φαίνεται πως θα αποδώσει. Όμως απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα, η απόδοση θα έχει… «εκπτώσεις». Κι αυτό όχι με ευθύνη τους γι’ αυτό και δεν θα το αποδεχθούν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Για την πληρέστερη ενημέρωση επι του θέματος, δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των δύο Σωματείων Συνταξιούχων της πόλης (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ) όπου γίνεται μια πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης των εκπροσώπων τους, με τον υφυπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Το ΙΚΑ Νάουσας έχει αδειάσει από γιατρούς. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής μας, ούτε μπορούν να βρουν γιατρειά στο Νοσοκομείο γιατί κι εκεί η κατάσταση είναι ίδια. Με βάση τον νόμο που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση για τους οικογενειακούς γιατρούς, προβλέπονται για την περιοχή μας 15 γιατροί.
Παίρνοντας υπόψη πως το ΙΚΑ χρειάζεται άμεσα γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με τις βασικές ειδικότητες σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, την αναγκαιότητα λειτουργίας των 2 εργαστηρίων Ακτινολογικού-Μικροβιολογικού, οι προσλήψεις που ανακοινώνονται, αν τελικά πραγματοποιηθούν, δεν επαρκούν για τη στοιχειώδη λειτουργία της μονάδας υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας μαζί με τα 2 Σωματεία Συνταξιούχων (ΙΚΑ –ΟΑΕΕ) που οργάνωσαν το τελευταίο συλλαλητήριο θα ενημερώσουν σωματεία, συλλόγους και φορείς, με στόχο την λειτουργία όλων των μονάδων υγείας με γιατρούς, προσωπικό και εξοπλισμό που να μπορεί να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των 34,5 χιλ. κατοίκων της περιοχής.
Σταθερός στόχος πάλης αποτελεί η αποκλειστικά δημόσια υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις . Καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία.
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα,  είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό. Πηγή του προβλήματος είναι οι μειωμένες δαπάνες για την υγεία-πρόνοια που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν όπως και η σημερινή.
                                                                                     ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *