ΗΜΑΘΙΑ posted by

“Ψιλά γράμματα”; Ίσως…

“Ψιλά γράμματα”; Ίσως…

Συνέντευξη τύπου είναι η διαδικασία κατά την οποία, οι εκπρόσωποι του τύπου ενημερώνονται από κάποιον ή κάποιους, για ένα ή πολλά θέματα και θέτουν ερωτήσεις προφορικά για να μάθουν απόψεις, να αντλήσουν πληροφορίες (κλπ) ώστε οι απαντήσεις να γνωστοποιηθούν σε ευρύτερο κοινό μέσω των ΜΜΕ με τα οποία εργάζονται ή συνεργάζονται. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ καταγράφουν εικόνες ή ηχογραφούν τοποθετήσεις και γενικά οι διοργανωτές της συνέντευξης οφείλουν να τους παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες για να κάνουν την προαναφερόμενη εργασία τους, πόσο μάλλον όταν είναι προσκεκλημένοι για να το κάνουν.

Παρατηρείται τελευταία και σε τοπικό επίπεδο, να “συμμετέχουν” στον χώρο μιας συνέντευξης τύπου διάφοροι άσχετοι (πολύ ή λιγότερο δεν έχει σημασία). Όταν “συμμετέχουν” αθόρυβα και διακριτικά, το “κακό” είναι μικρό έως καθόλου. Όταν όμως επηρεάζουν με την παρουσία τους, το αποτέλεσμα ή το κλίμα της αίθουσας, τότε υπάρχει πρόβλημα και το εξηγούμε παρακάτω:

“Άσχετος” σύμφωνα με το λεξικό είναι αυτός που δεν έχει σχέση, δεν συνδέεται, δεν σχετίζεται με το αντικείμενο μιας εκδήλωσης. Κι έχουμε την άποψη ότι η αδιάκριτη παρουσία στις συνεντεύξεις τύπου, επίδοξων “βαθμοφόρων”, φιλόδοξων “παραγόντων”, ενίοτε και πρόθυμων “κλακαδόρων” κι άλλων άσχετων, αλλοιώνει το νόημα μιας συνέντευξης τύπου ενώ κάποιες φορές τη μετατρέπει μέχρι και σε φιέστα. Για την αλλοίωση αυτή, την πρώτη και κύρια ευθύνη έχουν οι διοργανωτές της συνέντευξης τύπου (ενδεχομένως -κατά περίπτωση- και όσοι κινούν νήματα ή “σκηνοθετούν” για λογαριασμό τους). Από μια τέτοια αλλοίωση οι πρώτοι που “προσβάλλονται” σε σχέση με την εργασία τους, είναι οι εκπρόσωποι του Τύπου. Σε δεύτερο βαθμό προσβάλλονται και οι ίδιοι οι διοργανωτές της συνέντευξης έστω κι αν δεν το “νιώθουν” ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.

Από την άλλη, αναγνωρίζουμε και το αναφαίρετο δικαίωμα όλων, να διοργανώνουν μια εκδήλωση όπως “γουστάρουν” και να βάζουν αυτοί τους κανόνες, αφού αυτοί “πληρώνουν”, αυτοί είναι οι οικοδεσπότες. Καμία αντίρρηση. Κάποια στιγμή όμως, ας αποκτήσουν νόημα οι λέξεις και οι έννοιες. Δεν χρειάζεται να γράφουν “συνέντευξη τύπου” αφού δεν είναι. Ας γράφουν στην πρόσκληση ότι διοργανώνουν μια εκδήλωση ανακοινώσεων και ενημέρωσης, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του τύπου για ερωτήσεις. Δεν είναι το ίδιο όμως δεν είναι και “κακό”. Αντιθέτως, είναι πιο έντιμο και όλες οι πλευρές θα ξέρουν τι τους γίνεται.

“Ψιλά γράμματα”; Ίσως…

Ξέρουμε όλοι ότι η χρήση μεγεθυντικών φακών, στις περιπτώσεις που αναφέρουμε, γίνεται είδος προς εξαφάνιση. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και δεν μπορούν να δίνουν σημασία σε τέτοια. Κάπου όμως πρέπει να καταγραφούν και τα παραπάνω. Κι αυτό κάνουμε σήμερα, χωρίς καμία διάθεση να χαλάσουμε “συνήθειες” ή “έθιμα”.

Αλίμονο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *