ΒΕΡΟΙΑ posted by

Χριστούγεννα: Πριν 1490 χρόνια ξεκίνησε η αργία της ημέρας τους και πριν 359 χρόνια απαγορεύτηκε ο εορτασμός τους

Χριστούγεννα: Πριν 1490 χρόνια ξεκίνησε η αργία της ημέρας τους και πριν 359 χρόνια απαγορεύτηκε ο εορτασμός τους

Κοντεύουν 1500 χρόνια από τότε που τα Χριστούγεννα άρχισαν να καθιερώνονται ως επίσημη αργία. Αυτό έγινε για πρώτη φορά, το έτος 529 όταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε ως δημόσια αργία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Μια άλλη σημαντική ιστορική καταγραφή για την καθιέρωση της επίσημης αργίας των Χριστουγέννων, είναι και τα Χριστούγεννα του έτους 1377 όταν ο βασιλιάς Ριχάρδος Β’ της Αγγλίας, διέταξε να θεωρηθεί η ημέρα ως επίσημη αργία και διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή όπου λέγεται ότι καταναλώθηκαν 28 βοοειδή και 300 αμνοερίφια.

Η… ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επεκτεινόμενη γενική αργία κατά την ημέρα των Χριστουγέννων και η συνολική εορταστική διάθεση του κόσμου, οδήγησε σε μια ακραία απόφαση το έτος 1659. Τη χρονιά αυτή, η εκκλησία των Πουριτανών έποικων της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ έφθασε σε σημείο να απαγορεύσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων και να ζητήσει από όλους να παραμείνουν στις εργασίες τους, όπως μια κανονική ημέρα. Την αμέσως επόμενη χρονιά όμως, το 1660, ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Αγγλίας, έδωσε τέλος στην απαγόρευση και επανέφερε την αργία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Το 1834 αποφασίστηκε στην Αγγλία ακόμη και και το κλείσιμο των τραπεζών κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν, η αργία των Χριστουγέννων καθιερώθηκε σε όλο τον χριστιανικό κόσμο και ευρύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *