ΜΟΥΣΙΚΗ posted by

1818-2018: 200 χρόνια με τη μελωδία της Άγιας Νύχτας

1818-2018: 200 χρόνια με τη μελωδία της Άγιας Νύχτας

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1818 δύο άνδρες με μια μικρή κιθάρα μπήκαν στην εκκλησία του Όμπερντορφ της Αυστρίας, ένα χωριό κοντά στο Σάλτσμπουργκ, για να ψάλλουν για πρώτη φορά, ένα νέο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που μόλις είχαν δημιουργήσει.

Ήταν ένα χριστουγεννιάτικο ποίημα που είχε γράψει δυο χρόνια πριν ο νεαρός καθολικός ιερέας της εκκλησίας ονόματι Γιόζεφ Μορ, που αναφέρονταν στη νύχτα της Γέννησης του Θεανθρώπου. Τη χρονιά εκείνη όμως, το εκκλησιαστικό όργανο του ναού είχε χαλάσει και ο καλός Γιόζεφ είχε παρακαλέσει έναν στενό φίλο του, τον δάσκαλο του χωριού και μουσικό, τον Φραντς Γκρούμπερ, να γράψει μια μελωδία για το ποίημά του, ώστε να μπορεί να ερμηνευτεί με κιθάρα στη βραδινή λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων. Κάπως έτσι, εκείνο το βράδυ στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Όμπερντορφ ακούστηκε για πρώτη φορά η μελωδία της Άγιας Νύχτας.

Σήμερα, ακριβώς 200 χρόνια μετά, η Άγια Νύχτα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από γλώσσες και παραμένει ένα μια από τις πιο συναισθηματικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *