ΜΟΥΣΙΚΗ posted by

Last Christmas: Το “πιο” Χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών και κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί

Last Christmas: Το “πιο” Χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών και κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί

Το 1984 το βρετανικό συγκρότημα των Wham, με τον ελληνοκύπριο George Michael και τον συνεργάτη του Andrew Ridgeley σε ντουέτο, βρίσκονταν μόλις στον τρίτο χρόνο της μουσικής παρουσίας του και με επιτυχίες όπως το “Wake Me Up Before You Go-Go” και το “Careless Whisper” ήδη είχε ξεκινήσει να σκαρφαλώνει προς την κορυφή.

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αρχές του 1984, ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του George Michael) παρέα με τον φίλο και συνεργάτη του, επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι του, στο East Finchley, του Λονδίνου. Λίγο η οικογενειακή θαλπωρή και η σπιτική φροντίδα των γονιών του, λίγο μια προσωπική συναισθηματική φόρτιση, δεν χρειάζονταν και πολύ για να φέρουν στη μνήμη του ταλαντούχου Ελληνοκύπριου κάποια “περασμένα Χριστούγεννα”. Κι αυτό τον έκανε να αποσυρθεί στο παιδικό δωμάτιό του για λίγες στιγμές μοναξιάς. Εκεί ήταν που του ήλθε η έμπνευση για να γράψει ένα τραγούδι. Ήταν το Last Christmas”

Επιστρέφοντας λίγο μετά, στο σαλόνι του σπιτιού, εξήγησε στον συνεργάτη του, τι είχε συμβεί και του τραγούδησε τους στίχους και τη μελωδία που σκέφτονταν για να τους επενδύσει. “Ήταν μια στιγμή μαγική” θα ομολογήσει αργότερα ο Andrew Ridgeley.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς (1984) το τραγούδι “μπήκε” στο στούντιο και οι Wham γνώρισαν μια τεράστια παγκόσμια επιτυχία ακόμη και σε χώρες που δεν γιορτάζουν Χριστούγεννα και το τραγούδι έμεινε διαχρονικό.

Το Last Christmas έχει καταμετρηθεί μέχρι το 2017, με περίπου 2 εκατομμύρια πωλήσεις και συνεχίζει να πουλάει με κάθε τρόπο και σε κάθε μορφή (cd, itunes, video, mp3 κλπ). Έχει όμως και μια συγκλονιστική συνέχεια. Οι Wham έχουν παραχωρήσει τα πλήρη δικαιώματα του τραγουδιού και τη συνολική εκμετάλλευσή τους, στην Παγκόσμια Οργάνωση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του λοιμού στην Αιθιοπία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *