ΗΜΑΘΙΑ posted by

Στο ΚΙΝΑΛ μετρούν το “κόστος” για το Επικρατείας, “ζυγίζοντας”… Βενιζέλο και Θεοχαρόπουλο

Στο ΚΙΝΑΛ μετρούν το “κόστος” για το Επικρατείας, “ζυγίζοντας”… Βενιζέλο και Θεοχαρόπουλο

Η οριστική απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον επόμενο πολιτικό βηματισμό του, σε σχέση με τη συμμετοχή του στο ελληνικό κοινοβούλιο, δείχνει ότι θα είναι η παράμετρος που θα καθορίσει και το πολιτικό μέλλον του ημαθιώτη προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Σύμφωνα με διαρροές περί προθέσεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να πιέζει για την εκ νέου τοποθέτησή του, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, όπως δηλαδή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσωπική επανεκλογή του. Ο ισχυρισμός ότι το επιθυμεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στο Κοινοβούλιο (γενικά) μάλλον προκαλεί “χαμόγελα”, όπως σχολιάζουν διάφοροι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν πως εάν αυτό ήταν πρωταρχικός στόχος, τότε ο πρόεδρός του κόμματος δεν θα πίεζε μόνο για το όνομά του αλλά θα λειτουργούσε συλλογικά παρουσιάζοντας και άλλες εναλλακτικές προτάσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ που θα μπορούσαν να ηγηθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η επιμονή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, που δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις του τύπου “πρώτη θέση στο Επικρατείας ή τίποτα” είναι ίσως ενδεικτική και για τα δυσμενή μηνύματα που υπάρχουν στο ενδεχόμενο να υποχρεωθεί για να διεκδικήσει την επανεκλογή του, μέσω υποψηφιότητας σε εκλογική περιφέρεια. Στην περίπτωση αυτή, αφενός είναι περιορισμένες οι εκλογικές περιφέρειες όπου θα εκλεγούν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αφετέρου και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών σχολιαστών, ο Θ. Θεοχαρόπουλος δύσκολα θα μπορέσει να “κοντράρει” ψηφοσυλλεκτικά, τα συνυποψήφια στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακόμη και “μικρομεσαία” της περιφέρειας (εκτιμήστε μια τέτοια περίπτωση και σε επίπεδο Ημαθίας), ενώ σε τυχόν αναμέτρησή του, κόντρα σε μεγαλοστελέχη της Αθήνας, δεν μπαίνει καν ζήτημα…

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι θα συμβεί, σε σχέση με τη θέση της ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ, εάν η Φώφη Γεννηματά αποφασίσει να μην κάνει το “χατήρι” του ημαθιώτη πολιτικού. Ήδη ακούγονται διάφορες φήμες και κυρίως ακούγονται φωνές που ισχυρίζονται ότι δεν έχει γίνει ποτέ ξανά, η τοποθέτηση στην πρώτη θέση του Επικρατείας, του ίδιου προσώπου σε δύο κατά σειρά εκλογικές αναμετρήσεις, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσμενή σχόλια μέχρι και για “πολιτική συναλλαγή”. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν βεβαίως την ανάγκη διασφάλισης της συλλογικής εκπροσώπησης στο νέο κοινοβούλιο και της ΔΗΜΑΡ, ζητούν όμως από τη Φώφη Γεννηματά να επιλέξει έναν άλλο εκπρόσωπο του κόμματος του Θανάση Θεοχαρόπουλου, εάν κριθεί ότι η πρώτη θέση στο Επικρατείας πρέπει να παραμείνει “δική” τους.

Υπάρχει όμως και η παράμετρος του Βαγγέλη Βενιζέλου που ενδέχεται να κρίνει την κατάληξη στις προαναφερόμενες συζητήσεις. Αν δηλαδή θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής και με ποιόν τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος με “σταυρό”, ούτε στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης (όπου εκλέγονταν μέχρι τώρα) ούτε βέβαια σε κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια. Συνεπώς, αν δεν τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Βουλής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εσωκομματικές ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ.

Κι εδώ, η Φώφη Γεννηματά και οι συνεργάτες της, καλούνται να “ζυγίσουν” ποιο θα είναι το μεγαλύτερο εσωκομματικό “κόστος” που θα προκύψει για το ΚΙΝΑΛ, εάν “δυσαρεστηθεί” ο Βενιζέλος ή ο Θεοχαρόπουλος. Δύσκολο; Θα δείξει…
Μείνετε συντονισμένοι στο
zoomerang.gr και σύντομα θα επανέλθουμε με τις νεώτερες εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *