LIFE posted by

Σήμερα στη Βρετανία είναι… Boxing Day και ο κόσμος γεμίζει τα γήπεδα. Μια ποδοσφαιρική παράδοση που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα.

Σήμερα στη Βρετανία είναι… Boxing Day και ο κόσμος γεμίζει τα γήπεδα. Μια ποδοσφαιρική παράδοση που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα.

Στην Αγγλία, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα (την επομένη των Χριστουγέννων) υπάρχει πλήρης ποδοσφαιρική δραστηριότητα, έχοντας καθιερώσει μια παράδοση που μετρά πάνω από έναν αιώνα ιστορίας. Είναι η λεγόμενη Boxing Day σήμα κατατεθέν στις καρδιές των φίλων του βρετανικού ποδοσφαίρου και παραπέρα. Μια αγωνιστική με πλήρες πρόγραμμα, όπως ένα συνηθισμένο ποδοσφαιρικό Σαββατοκύριακο.

Τι είναι όμως η Boxing Day και τι αντιπροσωπεύει;
Η παράδοση λέει πως κάθε χρόνο, την επομένη των Χριστουγέννων, τα αφεντικά συνήθιζαν να πηγαίνουν στα σπίτια των εργατών και των υπαλλήλων, προσφέροντάς τους κουτιά με δώρα (εξ’ ου και το Boxing) για να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες τους, τη σκληρή δουλειά και την δημιουργική προσφορά τους, ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. Το ίδιο έκαναν οι οικογενειάρχες μέσα στα σπίτια τους, για τις υπηρέτριες και τους υπηρέτες, αλλά και έξω από αυτά, για τους οδοκαθαριστές, τους ταχυδρόμους (άφηναν το κουτί έξω και δεν το πείραζε κανένας) και για άλλους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.

Με βάση αυτή την παράδοση, οι διοργανωτές όλων των κατηγοριών του βρετανικού ποδοσφαίρου, σκέφτηκαν να προσφέρουν ένα αντίστοιχο κουτί με δώρα, στους φιλάθλους της χώρας, που θεωρούν το ποδόσφαιρο γιορτή και το έκαναν ακριβώς στη Boxing Day χωρίς να υπολογίσουν ότι μπορεί να διακόπτουν διακοπές ποδοσφαιριστών κλπ.

Βλέπετε στη Βρετανία όλα γίνονται για να ικανοποιηθεί πάνω από οτιδήποτε, ο φίλαθλος κόσμος, που εάν το σκεφτεί κάποιος ευρύτερα, αυτός είναι ο “εργάτης” που κινεί την ποδοσφαιρική βιομηχανία. Και δικαίως του αξίζει επίσης μια… Boxing Day!

Για το φίλαθλο κοινό αντίστοιχα, η Boxing Day είναι εξίσου σημαντική, με την πρεμιέρα και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Από την ημέρα που γίνεται γνωστή η κλήρωση (το καλοκαίρι), οι Βρετανοί είτε έχουν διαρκείας είτε όχι, φροντίζουν να κλείσουν θέσεις στο γήπεδο για τον αγώνα της Boxing Day συμπεριλαμβάνοντας και την οικογένειά τους. Έτσι κι αλλιώς, για αυτούς (οικογενειακώς) η μπάλα είναι ότι οι διακοπές για τον υπόλοιπο κόσμο.

Παλαιότερα, μάλιστα, οι διοργανωτές των πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες, φρόντιζαν τα παιχνίδια της Boxing Day να είναι κυρίως τοπικά ντέρμπι, ώστε οι οικογένειες να μην έχουν πρόβλημα με μετακινήσεις.

Η ιστορία της Boxing Day του βρετανικού ποδοσφαίρου ξεκινά από τον 19ο αιώνα και συμβαδίζει με τη συνολική ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ένα τοπικό ντέρμπι του Σέφιλντ, με τη “Σέφιλντ” να αγωνίζεται εναντίον της “Χάλαμ”, στις 26η Δεκεμβρίου του 1860 ήταν ο πρώτος αγώνας της ιστορίας, σε αγωνιστική της Boxing Day (h Σέφιλντ νίκησε τη Χάλαμ με 2-0).

Η Boxing Day όπως είναι φυσικό, συμπαρασύρει και τα καταστήματα “ΠΡΟ-ΠΟ” τα οποία κάθε χρόνο τέτοια ημέρα (όπως και σήμερα) είναι ανοιχτά λόγω… στοιχήματος.
Χρόνια πολλά. Υγεία και καλά… κέρδη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *