ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Τευτλοπαραγωγοί: Ζητούν στήριξη από εθνικές ενισχύσεις. Σύσκεψη στο Πλατύ. Ίσως και σήμερα ανακοινώσει η ΕΒΖ πληρωμές “πρώτης ύλης”

Τευτλοπαραγωγοί: Ζητούν στήριξη από εθνικές ενισχύσεις. Σύσκεψη στο Πλατύ. Ίσως και σήμερα ανακοινώσει η ΕΒΖ πληρωμές “πρώτης ύλης”

Αναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το αίτημα των τευτλοπαραγωγών που ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί το εισόδημά τους, είτε μέσω των De Minimis, είτε μέσω των ΠΣΕΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών, η φετινή καλλιεργητική περίοδος εξελίχθηκε για την καλλιέργεια των τεύτλων, σε μια από τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας, επιδεινώνοντας την ήδη δυσμενή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη στήριξης του εισοδήματός τους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ

Τα στοιχεία που αναφέρονται είναι αποκαρδιωτικά στοιχεία, καθώς κάνουν λόγο για στρεμματικές αποδόσεις χαμηλότερες, μεσοσταθμικά, κατά 47%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ σε κάποια χωράφια δεν ξεπέρασαν τους 1,5 τόνους το στρέμμα, όταν παραδοσιακά οι αποδόσεις τους έπιαναν από 5 τόνους το στρέμμα και πάνω. Τα αίτια για την κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων, όπως δηλώνουν οι παραγωγοί, σχετίζονται με την αργοπορία στη σπορά των χωραφιών λόγω της αναβλητικότητας της διοίκησης της Βιομηχανίας Ζαχάρεως (ΕΒΖ) να προσδιορίσει την τιμή που θα ίσχυε, στο ότι δεν τους προμήθευσε με κατάλληλα σκευάσματα φυτοπροστασίας, παράγοντες που οδήγησαν στην καθυστέρηση της συλλογής (εξαγωγή) των τεύτλων απο τα χωράφια, με συνέπεια να μειωθεί και ο ζαχαρικός τίτλος. Όλα αυτά τα ζητήματα εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας, παραμονές Χριστουγέννων στο Πλατύ Ημαθίας. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί το εισόδημά τους, είτε μέσω των De Minimis, είτε μέσω των ΠΣΕΑ.

ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΒΖ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ “ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ”

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, στη φετινή καλλιεργητική περίοδο πήραν μέρος περίπου 2.000 τευτλοπαραγωγοί που καλλιέργησαν σχεδόν 13.000 στρέμματα τεύτλων. Η πλειονότητα αυτών έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και όλοι περιμένουν, από μέρα σε μέρα, να ανακοινώσει η Βιομηχανία Ζαχάρεως το πότε θα γίνει η πληρωμή των περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, της αξίας της πρώτης ύλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιες ανακοινώσεις ίσως γίνουν ακόμη και σήμερα Παρασκευή ίσως και από Δευτέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *