ΗΜΑΘΙΑ posted by

Καλλιέργειες όπως ροδακινιές και μηλιές βελτιώνουν το κλίμα “δεσμεύοντας” διοξείδιο του άνθρακα

Καλλιέργειες όπως ροδακινιές και μηλιές βελτιώνουν το κλίμα “δεσμεύοντας” διοξείδιο του άνθρακα

Διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ροδακινιά και μηλιά μπορούν να εξελιχθούν σε “όπλα” κατά της κλιματικής αλλαγής κι αυτό επιχειρεί μα πετύχει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life CLIMATREE. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, οι επιστήμονες κατασκευάζουν ένα νέο καινοτόμο σύστημα, το οποίο καταμετρά τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν οι καλλιέργειες αυτές, με σκοπό να χαρακτηριστούν και να χρησιμοποιηθούν ως «δεξαμενές δέσμευσης άνθρακα».

Η διαδικασία αυτή θα συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και μέσω οργανωμένων μετρήσεων μπορεί να προσδώσει ένα επιπλέον εισόδημα στους αγρότες αυτών των καλλιεργειών, οι οποίοι θα μπορούν να διαπραγματευτούν και να πουλήσουν τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα που θα έχουν απορροφηθεί από τις καλλιέργειες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη και η πιστοποίηση ενός νέου και καινοτόμου συστήματος προσδιορισμού της δέσμευσης του CO2 από τον τομέα της γεωργίας που αφορά τις πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδακινιές, μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, ελιές κλπ). Τελικός στόχος είναι η προσαρμογή της μεθοδολογίας του LULUCF (τομέας των χρήσεων γης, των αλλαγών των χρήσεων γης και της δασοπονίας), δηλαδή του τομέα που προωθεί αποτελεσματικά μέτρα για τη δέσμευση του άνθρακα και η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εθνικά κοινοβούλια, μιας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα αλλάζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *