ΗΜΑΘΙΑ posted by

Mη πετάτε τα… «άσχημα» λαχανικά. Πρωτοβουλία της «Λαχαναγοράς» Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής έναν Ημαθιώτη

Mη πετάτε τα… «άσχημα» λαχανικά. Πρωτοβουλία της «Λαχαναγοράς» Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής έναν Ημαθιώτη

«Σώστε την τροφή» είναι το σύνθημα της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (Λαχαναγορά), η οποία μετέτρεψε εκατοντάδες κιλά από «άσχημα» λαχανικά, σε 5.000 μερίδες λαχανόρυζο, σπανακόρυζο και πρασόρυζο και τις μοίρασε παραμονές των γιορτών στη Θεσσαλονίκη, μαζί με 2,5 τόνους μανταρίνια, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που εξελίσσεται σε θεσμό για τη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλεύεται για κοινωφελή σκοπό εκατοντάδες τόνους φρούτων και λαχανικών που σε άλλη περίπτωση θα οδηγούνταν στα σκουπίδια, ως «άσχημα» (στραβά και κακόσχημα) ή για να αντικατασταθούν από άλλα χωρίς να αυξηθεί η ποσότητα και να «πέσει» η τιμή τους.

Επικεφαλής της ομάδας που είχε αυτή την αξιέπαινη ιδέα είναι ο βεροιώτης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Χαμπίδης, ένα ανερχόμενο στέλεχος στον χώρο της εφοδιαστικής αγοράς που επί των ημερών της θητείας του, η Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης έκανε μεγάλα άλματα ανάπτυξης.

Μιλώντας ειδικά για την πρωτοβουλία κοινωφελούς αξιοποίησης των λαχανικών και των φρούτων που σε άλλη περίπτωση θα πετιόντουσαν, ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Χαμπίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία λαϊκών αγορών επαγγελματιών παραγωγών, κοινωνικά παντοπωλεία δήμων και ένα δίκτυο εθελοντών από 50 φορείς και συλλογικότητες της πόλης, υλοποιούμε από τον Απρίλιο του 2018, πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή, ανάκτηση και αξιοποίηση τροφίμων από αναξιοποίητα αγροδιατροφικά προϊόντα των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά».

Όπως διευκρίνισε, στους επτά μήνες λειτουργίας του προγράμματος, από συνολικά 300 τόνους λαχανικά και φρούτα, ανακτήθηκαν οι 90 τόνοι και μοιράστηκαν μέσω των φορέων σε 10.000 άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. «Στόχος πλέον της διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς είναι η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος στο σύνολο των επιχειρήσεων και η ετήσια ανάκτηση 500 τόνων τροφίμων. Επιπλέον, θα θέλαμε το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλη την κεντρική Μακεδονία και να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότεροι φορείς», πρόσθεσε ο Δ. Χαμπίδης.

Η πρωτοβουλία «Save the food» επιδιώκει την ενημέρωση των καταναλωτών, τη συνεργασία και τη ζύμωση των εμπλεκόμενων φορέων, επιχειρήσεων και εθελοντών σε συνθήκες κυκλικής οικονομίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα, το τμήμα ποιότητας και ελέγχου των αγροδιατροφικών προϊόντων, που ήδη λειτουργεί στη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης (γεωπονικό και κτηνιατρικό τμήμα), εποπτεύει τη δράση και εγγυάται την ποιότητα των ανακτημένων τροφίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *