ΗΜΑΘΙΑ posted by

Η πόρτα… «άνοιξε» και μαζί ίσως να άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου

Η πόρτα… «άνοιξε» και μαζί ίσως να άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου

Δύο διαφορετικά περιστατικά, ένα στην Ημαθία κι ένα στην Πέλλα, είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες και αφορούν εκδηλώσεις ντόπιων αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων» που συνδέουν την καταγωγή τους με το κράτος των Σκοπίων και μπορεί να θεωρηθούν ενδεικτικές για τις από εδώ και πέρα προθέσεις τους.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε τα Χριστούγεννα στην περιοχή της Νάουσας όπου σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες» από την τοπική κοινότητα Μαρίνα Ναούσης και την περιοχή, διοργάνωσαν χορό με προσκεκλημένο τον (θεωρούμενο) εθνικιστή Σκοπιανό τραγουδιστή Vlatko Miladinofski και γλέντησαν σε ρυθμούς και γλώσσα της γειτονικής χώρας, έχοντας ως «κυρίαρχο» τραγούδι της βραδιάς το «Велат нѐ нема, ама еве сме» («Λένε ότι δεν υπάρχουμε αλλά εμείς εδώ είμαστε»…) και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

Το δεύτερο όπως μεταδόθηκε από ΜΜΕ της γειτονικής Πέλλας σημειώθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς στην περιοχή της Αλμωπίας. Σε ταβέρνα όπου είχαν συγκεντρωθεί Έλληνες αλλά και αρκετοί Σκοπιανοί από την όμορη περιοχή, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ευχήθηκε στους πελάτες του «χρόνια πολλά» στα ελληνικά και στα σλάβικα, προσθέτοντας όπως γράφτηκε και ευχές του τύπου «να ζήσει η Μακεδονία μας». Και για να μη νομίζουν μερικοί ότι αναφέρονταν στην αρχαία Πέλλα, στη Βεργίνα ή στο Δίον έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει και περί ποιας «Μακεδονίας» εύχονταν, προσθέτοντας: «Της Μακεδονίας μας που θα μπει σε λίγο, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ακολούθησαν ζητωκραυγές αλλά και διαμαρτυρίες, με τους περισσότερους Έλληνες να αποχωρούν όμως και κάποιους να συνεχίζουν το πρωτοχρονιάτικο γλέντι παρέα με τους Σκοπιανούς θαμώνες της βραδιάς.

Φαίνεται ότι από εδώ και πέρα τέτοιες εκδηλώσεις θα αρχίσουν να εμφανίζονται συχνά, δημόσια και χωρίς πρόβλημα καθώς η εποχή αλλάζει, οι συνθήκες πλέον το επιτρέπουν και η πόρτα «άνοιξε». Εάν όμως άνοιξε μαζί και ο ασκός του Αιόλου δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε ούτε και να το αισθανθούμε…

Σ.Σ.
Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση των «Μακεδόνων» από τη Μαρίνα Νάουσας, με τον Vlatko Miladinofski σε πρώτο πλάνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *