ΕΛΛΑΔΑ posted by

Πάνω από 1 εκατ. χρυσές λίρες πούλησαν οι Έλληνες στη δεκαετία της κρίσης

Πάνω από 1 εκατ. χρυσές λίρες πούλησαν οι Έλληνες στη δεκαετία της κρίσης

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης (2009-2018) αγοράστηκαν από το κεντρικό της κατάστημα στην Πανεπιστημίου 737.317 χρυσές λίρες, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πωλήθηκαν σε 17 καταστήματα που διατηρεί σε όλη τη χώρα 1.082.463 χρυσές λίρες.

Η εμπορική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, όσον αφορά τις αγοραπωλησίες χρυσού, λειτούργησε ωστόσο σε βάρος των αγοραστών και λιγότερο των πωλητών χρυσών λιρών. Αιτία το γεγονός η τεράστια ψαλίδα μεταξύ της καθημερινής διεθνούς αξίας του πολύτιμου μετάλλου ανά ουγκιά και της αγοράς η πώλησής του από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος σε ενδιαφερόμενους πωλητές η αγοραστές χρυσού.

Έτσι όσοι πούλησαν χρυσές λίρες με βάση το δελτίο τιμών της τράπεζας της Ελλάδος τις πωλούσαν κατά 3,55% κάτω από τη πραγματική τους διεθνή αξία, ενώ όσοι αγόρασαν χρυσές λίρες τις πλήρωσαν με «καπέλο» (sprend) 16,4%, ενώ αντίστοιχα το «καπέλο» πριν από την κρίση ήταν περίπου 10%. Το μόνο που τώρα  απομένει στους αγοραστές των χρυσών λιρών είναι να προσδοκούν άνοδο της διεθνούς αξίας του χρυσού ώστε να αποσβέσουν το κόστος κτήσης… Αντίστοιχα το sprend (καπέλο) αγοράς χρυσού (εάν επρόκειτο για χρυσό σε φυσική μορφή) ήταν την περίοδο της οικονομικής κρίσης  στο 13%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up