ΗΜΑΘΙΑ posted by

Μια… «ιδέα» αξιοποίησης και προβολής για τη χιονοδρομική- ορειβατική Ημαθία

Μια… «ιδέα» αξιοποίησης και προβολής για τη χιονοδρομική- ορειβατική Ημαθία

To πρώτο «Μουσείο Βουνού» της Ελλάδας, ξεκίνησε να λειτουργεί στο Καρπενήσι και είναι αφιερωμένο σε όλες τις δραστηριότητες του βουνού, της χιονοδρομίας και των ορεινών προορισμών. Δημιουργήθηκε αποκλειστικά από δωρεές ορειβατών, χιονοδρόμων και αθλητών, με vintage ορειβατικό και χιονοδρομικό εξοπλισμό, παλιές φωτογραφίες από ορειβατικές εξορμήσεις, αθλητικές δραστηριότητες αλλά και από αφιερώματα ανθρώπων της περιοχής που έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στη χιονοδρομία και στις δραστηριότητες  Βουνού.

Οι εμπνευστές της ιδέας, τη μοιράστηκαν με τον τοπικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησίου και την τοπική δημοτική αρχή αλλά και με ντόπιους που έχουν συνδέσει το όνομά τους και τη ζωή τους με τα βουνά της περιοχής. Μετά από συγκέντρωση των αντικειμένων που προαναφέραμε από δωρεές ανθρώπων που έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις δραστηριότητες βουνού και στη χιονοδρομία καθώς και μέσα από τη συνεργασία πολλών ατόμων, όλοι μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο Μουσείο Βουνού της Ελλάδας.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή του Καρπενησίου «έβαλε σε πρόγραμμα» την ιδέα και στέγασε το Μουσείο σε ένα δημοτικό κτίριο που εξελίχθηκε σε πολυχώρο. Εκτός από τα διάφορα εκθέματα του μουσείου, υπάρχει πλέον και αίθουσα αντίστοιχων εκδηλώσεων και προβολών, ενώ συμβολικά υπάρχει και μια «γωνιά» αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ.

Απλή σαν ιδέα που προϋποθέτει όμως πολύ μεράκι και διάθεση. Που ταιριάζει απόλυτα σε μια ορεινή περιοχή όπως η Ευρυτανία όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο σε μια εξίσου ορεινή περιοχή με αντίστοιχη ορειβατική και χιονοδρομική παράδοση όπως η Ημαθία. Εδώ άλλωστε δημιουργήθηκε και το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, μη το ξεχνάμε αυτό.

Το μεταφέρουμε επίσης ως ιδέα/πρόταση μέσω του zoomerang.gr, θεωρώντας ότι η Βέροια, η Νάουσα, η Ημαθία γενικά διαθέτουν στελέχη που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον συντονισμό στην υλοποίηση μιας αντίστοιχης πρωτοβουλίας, αξιοποιώντας το υλικό που σίγουρα είναι διαθέσιμο και τους ανθρώπους που σίγουρα υπάρχουν και θα κινητοποιηθούν εφόσον τους ζητηθεί.

Διάθεση και μεράκι χρειάζεται και ανοιχτά μυαλά για έργα που θα αξιοποιήσουν, που θα προβάλλουν και που θα προσελκύσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up