ΗΜΑΘΙΑ posted by

Ψηφίσματα από 43 δήμους της Μακεδονίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανάμεσά τους και της Ημαθίας

Ψηφίσματα από 43 δήμους της Μακεδονίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανάμεσά τους και της Ημαθίας

Συνολικά 43 δήμοι της Μακεδονίας -έως σήμερα- εξέφρασαν με ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων τους, την αντίθεσή τους στη «Συμφωνία των Πρεσπών» για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι της Ημαθίας (Βέροια, Αλεξάνδρεια και Νάουσα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) από τον Δεκέμβριο του 2017 η Ομοσπονδία είχε ζητήσει απ΄ όλους τους δήμους της Μακεδονίας να τοποθετηθούν απέναντι στις διαφαινόμενες εξελίξεις και στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο κράτος των Σκοπίων. Στην πρόσκληση της ΠΟΠΣΜ ανταποκρίθηκε το 80% περίπου των δήμων της Μακεδονίας, εκδίδοντας μάλιστα σχετικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίες-άλλες ομόφωνες και άλλες κατά πλειοψηφία- εξέφρασαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην παραχώρηση της ονομασίας στους γείτονες. 

«Οι Μακεδόνες έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους και φυσικά το 80% των Δήμων της Μακεδονίας εκφράζει την ρητή Βούληση της λαϊκής κυριαρχίας. Η κυβέρνηση καταχράστηκε την κρατική εξουσία, σφετερίστηκε την προαναφερόμενη λαϊκή κυριαρχία και προχώρησε στην υπογραφή της «συμφωνίας» των Πρεσπών, με την οποία όχι μόνον παραχωρεί το όνομα των Μακεδόνων, αλλά δίνει υπόσταση σε ανύπαρκτη «μακεδονική» γλώσσα και σε δήθεν «μακεδονική» εθνότητα των σλάβων. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς μαζί με όσους τους στηρίζουν διαπράττουν εθνικό έγκλημα σε βάρος του λαού της Μακεδονίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΠΣ.

Συνολικά οι 43 δήμοι που έχουν ταχθεί κατά των όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών είναι οι εξής (αλφαβητικά ανά Περιφέρεια):

Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας: Αμύνταιου, Ορεστίδος, Βόϊου, Γρεβενών, Δεσκάτης, Εορδαίας, Καστοριάς Νεστόριου, Πρεσπών και Φλώρινας.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αλεξάνδρειας, Αμφίπολης, Βέροιας, Βισαλτίας, Βόλβης, Γιαννιτσών, Εδεσσας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Κασσάνδρας, Κατερίνης, Κιλκίς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νάουσας, Νέας Ζίχνης, Παιονίας, Παύλου Μελά, Πέλλας, Πύδνας – Κολινδρού, Πυλαίας – Χορτιάτη, Σερρών, Σιντικής, Σκύδρας, και Χαλκηδόνας.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Δοξάτου, Δράμας, Καβάλας, Κάτω Νευροκοπιου, Παγγαίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης,

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up