ΒΕΡΟΙΑ posted by

Σίγουρα ονόματα και “συζητήσεις” για τα ευρωψηφοδέλτια σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Σίγουρα ονόματα και “συζητήσεις” για τα ευρωψηφοδέλτια σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Την Πέμπτη που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είχε διαρρεύσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα ανακοίνωνε τα πρώτα ονόματα υποψηφίων βουλευτών, νέων προσώπων που ασχολούνται “πρώτη φορά” με εθνικές εκλογές και θα στελεχώσουν ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Τελικά τίποτα τέτοιο δεν ανακοινώθηκε για δύο βασικούς λόγους. Αφενός κρίθηκε σκόπιμο απο το “γαλάζιο επιτελείο” να μη γίνει τελικά τέτοια ανακοίνωση απ τον πρόεδρο διότι δεν θέλουν να δώσουν “προεδρικό προβάδισμα” σε πρόσωπα καθώς έχουν ενδείξεις ότι κάποια θα το χρησιμοποιήσουν “ανεξέλεγκτα” και θα κάνουν ζημιά. Αφετέρου και το κυριότερο, επειδή ακόμη αλλάζουν σκέψεις, γράφουν και σβήνουν ονόματα, παλιών και νέων, ώστε να μην μπορούν να κάνουν ανακοινώσεις, ούτε να “δώσουν” ονόματα πριν το οριστικό “κλείδωμα” των υποψηφίων.

Μπορεί ο Μητσοτάκης να μην ανακοίνωσε υποψήφιους βουλευτές, ανακοίνωσε όμως μια υποψήφια ευρωβουλευτίνα. Είναι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που θα δοκιμάσει την τύχη της, στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2019.

Είναι το δεύτερο όνομα υποψήφιου ευρωβουλευτή που ανακοινώνεται από τη Νέα Δημοκρατία καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί ο Βαγγέλης Μείμαράκης που έχει τεθεί και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και όχι “επικεφαλής του ψηφοδελτίου” όπως λέγεται λανθασμένα από μερικούς αφού οι ευρωεκλογές δεν γίνονται με λίστα αλλά με “σταυρό”. Συνεπώς δεν υπάρχει “επικεφαλής” ψηφοδελτίου και ο Βαγγέλας χρειάζεται “σταυρούς” για να εκλεγεί.

Ποια όμως είναι τα άλλα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι ευρωβουλευτές, στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ; Το zoomerang.gr έχει το ρεπορτάζ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκτός από τους “σίγουρους” Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μάλλον θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι τωρινοί ευρωβουλευτές,
Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιώργος Κύρτσος (ίσως και ο Μανώλς Κεφαλογιάννης αν και όπως ακούστηκε “σπάστηκε” που δόθηκε το χρίσμα του επικεφαλής στον Μεϊμαράκη πριν ακόμη εκλεγεί). Κανέις  απο τους υπόλοιπους δεν θα συμπεριληφθεί εκ νέου στη λίστα

Δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, ενώ στην ευρωβουλή αναμένεται να δοκιμάσει την τύχη του και ο επικεφαλής της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής, η αν. εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής όπως και ένα προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης.

Υποψήφιος θα είναι και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, υπάρχουν συζητήσεις για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της κομματικής νεολαίας Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Όπως όλα σχεδόν τα κόμματα, έτσι και η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συμπεριλάβει έναν τουλάχιστον όνομα μεγάλου “αστέρα”, ανάλογα με το “επίπεδο” που το κάθε κόμμα αντιλαμβάνονται τον όρο. Έτσι λοιπόν, έχοντας ήδη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Σάκης Ρουβάς , οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στον Αντώνη Ρέμο που βλέπει θετικά την προοπτική και μιας ευρωπαϊκής καριέρας…

ΣΥΡΙΖΑ
Και στον ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουν αρχίσει να δρομολογούνται οι αντίστοιχες εξελίξεις με τη συγκρότηση του κομματικού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές.  Από τους σημερινούς ευρωβουλευτές του κόμματος μάλλον θα είναι και πάλι υποψήφιοι, ο Στέλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Εφόσον κυλήσει ομαλά η εκλογική θητεία και το καλοκαίρι εξακολουθεί να είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα προταθεί για Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του οποίου λήγε η θητεία. Διαφορετικά, ο Δ. Παπαδημούλης μάλλον θα είναι και πάλι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ σχεδόν σίγουρες αναφέρονται και οι υποψηφιότητες του Γιάννη Μουζάλα και της Λυδίας Κονιόρδου. Κρούση έγινε και στον Γιώργο Σταθάκη που εάν απαντήσει θετικά θα είναι κι αυτός υποψήφος. Μεγάλες πιθανότητες για να είναι υποψήφιος έχει και ο συνδικαλιστης Διονύσης Τεμπονέρας.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται και το όνομα της Λούκας Κατσέλη καθώς το κομματικό επιτελείο αναζητά υποψηφίους και από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς που έως τώρα δεν έχουν ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τους… “αστέρες” η θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική και εάν συμπεριληφθεί κάποιο γνωστό πρόσωπο του χώρου, περισσότερο θα εμφανιστεί ως εκπρόσωπος από τον χώρο της τέχνης παρά ως “αστέρας”. Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας και σήμερα προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης διάκειται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν βάση οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι του έγινε κρούση για τον δήμο Αθηναίων όμως είναι πολύ πιθανό να τεθεί στο τραπέζι μια πιθανότητα για συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Εκείνο όμως που αναμένεται να προκαλέσει εντύπωση είναι η πληροφορία ότι το κυβερνών κόμμα “φλερτάρει” έντονα με τον γνωστό επιχειρηματία και παράγοντα του Ολυμπιακού (με ότι προδικάζει αυτό), Πέτρο Κόκκαλη (η οικογένεια Κόκκαλη είναι παραδοσιακά αριστερών καταβολών) και υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να είναι κι αυτός υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου 2019.

ΚΙΝΑΛ
Στο ΚΙΝΑΛ έχει ανακοινωθεί η εκ νέου υποψηφιότητα της Εύας Καϊλή ενώ κανείς και καμία (…) δεν μπορούν να πουν όχι, εάν το ξανά θελήσει, στον Νίκο Ανδρουλάκη που πληροφορίες τον θέλουν να έχει ξεκαθαρίσει στη Φ. Γεννηματά ότι θα είναι υποψήφιος σε όποιες εκλογές γίνουν πρώτες (εθνικές ή ευρωεκλογές) εκτός κι αν γίνουν μαζί οπότε εκεί θα επιλέξει ο ίδιος.

Σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Νίκου Παπανδρέου αδελφού του πρώην πρωθυπουργού και του σημερινού δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στον δήμο.

Στη “μάχη” των ευρωεκλογών δεν αποκλείεται να βρεθούν ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ενδεχομένως και ο ημαθιώτης πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος (γράψαμε το… “πως” σε προηγούμενο σχόλιο). Επίσης θεωρείται πιθανό να είναι εκ νέου υποψήφια η και παλαιότερα ευρωβουλευτής, Συλβάνα Ράπτη.

Σε σχέση με τους “αστέρες” που προαναφέραμε, στο ΚΙΝΑΛ “παίζει” έντονα το όνομα του γνωστού τηλεοπτικού παρουσιαστή Σάκη Τανιμανίδη, που ανήκει σε οικογένεια, η οποία παραδοσιακά στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τώρα το ΚΙΝΑΛ.

Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και σε άλλα κόμματα.
Το
zoomerang.gr θα έχει νεώτερες πληροφορίες και θα τις παρουσιάσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ. Μείνετε συντονισμένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *