ΒΕΡΟΙΑ posted by

Αντιδράσεις Μακεδόνων δημάρχων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύσκεψη χθες παρουσία και του Κώστα Βοργιαζίδη

Αντιδράσεις Μακεδόνων δημάρχων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύσκεψη χθες παρουσία και του Κώστα Βοργιαζίδη

Με τη συμμετοχή και του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη συνάντηση δημάρχων και άλλων αυτοδιοικητικών της Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από πρόσκληση της κίνησης “Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία” (είχαμε γράψει σχετικά στο zoomerang.gr). Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτιζικώστας και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για περίπου τρεις ώρες για “έκτακτες κινήσεις” που μπορούν να κάνουν και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν, ώστε να “εμποδίσουν” την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι εκπρόσωποι της κίνησης “Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία”, που είναι συνδιοργανωτέςς του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στις 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα (Αθήνα), ζήτησαν από τους δημάρχους να κηρύξουν γενική πολιτική αργία τις ημέρες που θα συζητηθεί η Συμφωνία στη Βουλή, όμως οι δήμαρχοι εξήγησαν πως αυτό δεν είναι εφικτό διότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Ανάμεσα στις προτάσεις υπήρξαν και αυτές που πρότειναν να παραστούν όλοι οι δήμαρχοι της Μακεδονίας (και άλλων περιφερειών), ως εκπρόσωποι του λαού, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών κάτι που τελικά ενδέχεται να γίνει μέσω διερυμένης αντιπροσωπείας.

Αποφασίστηκε όμως να προχωρήσουν οι Δήμοι σε έκτακτες συγκλήσεις δημοτικών συμβουλίων όπου θα εκδηλωθεί για μια ακόμη φορά, η αντίθεσή τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για τον ίδιο σκοπό, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει την Κυριακή στην Αθήνα.

Στη χθεσινή σύσκεψη είχαν προσκληθεί και όλοι οι Μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο δεν παραβρέθηκε κανείς διότι απουσίαζαν στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης. Η συμμετοχή τους αναμένεται να γίνει, σε επόμενη σύσκεψη που αναμένεται να διοργανωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *