ΗΜΑΘΙΑ posted by

Εξελίξεις από Δευτέρα για το μέλλον της Βιομηχανίας Ζάχαρης και την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών

Εξελίξεις από Δευτέρα για το μέλλον της Βιομηχανίας Ζάχαρης και την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι κρίσιμες επαφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, με υποψήφιους επενδυτές του εξωτερικού, για να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και εάν η προσπάθεια δεν έχει αποτέλεσμα, τότε η λύση που θα απομένει είναι να αναλάβει τη Βιομηχανία, η τράπεζα Πειραιώς. Μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει κανένα εργοστάσιο για 12 με 18 μήνες.

Αυτές είναι οι εξελίξεις που έκανε γνωστές ο κ. Πιτσιόρλας, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών, χθες στα γραφεία της ΕΒΖ που βρίσκονταν σε κατάληψη τις τελευταίες πέντε μέρες από τους αγρότες, καθώς ακόμη είναι απλήρωτοι για την παραγωγή που “έβγαλαν” το 2018 και κάποιοι δεν έχουν εξοφληθεί και για την παραγωγή του 2017.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους της Βιομηχανίας και του υπουργείου Ανάπτυξης, σήμερα η ΕΒΖ έχει οφειλές 180 εκατ. ευρώ μόνο στην τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο κύριος πιστωτής της. Με βάση αυτό, τα σενάρια για τη διάσωση της ΕΒΖ είναι δύο:

  1. Κάποιος από τους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές του εξωτερικού (υπάρχουν “ονόματα” από Ιταλία, Ολλανδία και Αμερική) να έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία και τον βασικό πιστωτή, βάζοντας πρώτο όρο (όπως συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών) , το ύψος του “κουρέματος” των οφειλών και η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με δικαστική απόφαση. Αυτό το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιαστεί και στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ζητηθεί η άδεια ώστε να ενισχυθεί η εταιρεία με 15 εκατ. ευρώ (από τον κρατικό προϋπολογισμό) και με αυτά τα χρήματα να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι για το 2018 και να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία για το 2019. Την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ένα κρίσιμο ραντεβού και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν υπάρχει επενδυτής που ενδιαφέρεται να αγοράσει την καταχρεωμένη ΕΒΖ.

  2. Αν η προσπάθεια πέσει στο κενό, θα ακολουθηθεί η “ύστατη λύση” όπως τη χαρακτήρισε ο Στ. Πιτσιόρλας, που είναι να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας, η Τράπεζα Πειραιώς.  “Αυτό δεν το θέλουμε γιατί θα σημαίνει θα υπάρχει κενό στη λειτουργία της ΕΒΖ για 1-1,5 χρόνο” ανέφερε ο υπουργός.  Σε αυτή την περίπτωση ένα σενάριο είναι ο διαχωρισμός και και πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, το καθενα ξεχωριστά και η τελική εκκαθάριση.

Αντίθετοι σε μια τέτοια περίπτωση είναι οι εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών. “Αν κλείσει το εργοστάσιο δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά. Έχουμε το παράδειγμα του εργοστασίου της Λάρισας που έκλεισε για να γίνει εργοστάσιο βιοαιθανόλης και δεν άνοιξε ποτέ” επεσήμαναν χαρακτηριστικά στον υπουργό.

Σε σχέση με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν οι τευτλοπαραγωγοί, ο Στέργιος Πιτσιόρλας υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να βρεθεί μια λύση με το θέμα του ΦΠΑ. Επίσης τους ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση των 73 ευρώ ανά στρέμμα και ότι θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί κατά 30%, εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση από την Ε.Ε.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα ξανασυναντήσει τους τευτλοπαραγωγούς τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου για να τους ανακοινώσει το ποια λύση επιλέχθηκε για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και ποιο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί για να την εξόφλησή τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *