ΒΕΡΟΙΑ posted by

Ποια είναι η άποψη των αρχαιολόγων της Βέροιας;

Ποια είναι η άποψη των αρχαιολόγων της Βέροιας;

Επανήλθε στη δημοσιότητα το θέμα της εκχώρηση στο Υπερταμείο, της διαχείρισης μοναδικών ιστορικών μνημείων της χώρας μετά από νέα παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που καταγγέλλει μια φορά ακόμη την κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή. Κι αυτό παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις αρμοδίων ότι το θέμα βαίνει προς “επίλυση”, ότι “δεν υπάρχει καμία πρόθεση” για να περάσουν στο “Υπερταμείο” μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, αφήνοντας να εννοηθεί (σχεδόν) ότι η καταγραφή που έδωσε αφορμή για την αντίδραση των Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα “γραφειοκρατικό λάθος” που εκ παραδρομής αντέγραψε κτιριακά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου όπου στεγάζονται υπηρεσίες μνημείων και αρχαιολογικοί χώροι.

Είναι όμως μια υπόθεση που ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο καθώς η “καταγραφή” μεταξύ άλλων περιλαμβάνει “εκχώρηση” ελληνικών μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, όπως η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και άλλα μνημεία.

Πάνω από 2.300 είναι τα μνημεία που αναφέρονται στη λίστα των υπό “εκχώρηση” μνημείων (υποτίθεται έναντι του ελληνικού χρέους κι ανάμεσά τους, εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο και τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, διάφοροι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι από τη Βέροια, το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης και τα Δίδυμα Οθωμανικά Λουτρά της.

Για το θέμα έχει αντιδράσει ήδη ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, αποφασίζοντας να συνυπογράψουν πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, για κατάθεση αίτησης ακυρότητας της σχετικής απόφασης. Το δε θέμα επανήλθε προ ημερών καθώς στις 22 Ιανουαρίου 2019 η υπόθεση εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, θα ήταν όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον να υπήρχε και μια αντίδραση επί του θέματος,των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών και αρχαιολόγων της Ημαθίας, που συχνά κάνουν ενημερωτικές και διευκρινιστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Συμφωνούν με τη διάσταση της υπόθεσης όπως την παρουσιάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στον οποίο και ανήκουν;

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ… “ΠΡΟΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗ” ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (ΗΜΑΘΙΑΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *