ΕΛΛΑΔΑ posted by

Η αντίδραση του Προκόπη Παυλόπουλου, όταν η Νιγρίτα απέσυρε απόφαση, να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη, επειδή υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών

Η αντίδραση του Προκόπη Παυλόπουλου, όταν η Νιγρίτα απέσυρε απόφαση, να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη, επειδή υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών

Στις 21 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, τιμάται η απελευθέρωση της Νιγρίτας (Σερρών) από τον ελληνικό στρατό. Η απελευθέρωση ανάγεται στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και έγινε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Ελλάδας κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912 (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).

Για την ακρίβεια, τη Νιγρίτα δεν την απελευθέρωσε τακτικό τμήμα του ελληνικού στρατού αλλά ένα Τμήμα Μακεδονομάχων που πολεμούσε στο πλευρό του στρατού, υπό τις διαταγές του οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Μαζαράκη. Το τμήμα αυτών των Μακεδονομάχων που κινήθηκε προς τη Νιγρίτα είχε επικεφαλής τον καπετάν Γιώργη Γιαγκλή (από την Ιερισσό Χαλκιδικής) και σύντομα έδιωξε την εναπομείνασα δύναμη των Οθωμανών της πόλης, ανοίγοντας δίοδο για ευρεία διέλευση και είσοδο δυνάμεων του ελληνικού στρατού (και την επίσημη απελευθέρωση) κι αφού πρώτα απομάκρυνε μια Βουλγαρική φρουρά που είχε σπεύσει να εγκατασταθεί εκεί για να προλάβει τις εξελίξεις μετά την αποχώρηση των Οθωμανικών στρατευμάτων.

Την απελευθέρωση της Νιγρίτας απο το σώμα των Μακεδονομάχων και τον ελληνικό στρατό, τη γιορτάζουν στις 21 Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο αυτό, εδώ και καιρό, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε αποφασίσει να προσκαλέσει στις φετινές εκδηλώσεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρόκόπη Παυλόπουλο, ώστε να τον ανακηρύξει και επίτιμο δημότη. Προέκυψαν όμως οι εξελίξεις με το Σκοπιανό και την Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε σε συνεδρίαση που έγινε προ ημερών στη Νιγρίτα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ανακαλέσει την πρόσκλησή του, προς τον Προκόπη Παυλόπουλο και να ακυρώσει την απόφαση για ανάδειξή του, σε επίτιμο δημότη. Ο λόγος;

Η εκ μέρους του, υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρακτηρίζεται από φράσεις και που ακούστηκαν κατά κόρον αυτές τις ημέρες και δεν ταιριάζουν για κανέναν Έλληνα, πόσο μάλλον για τον αρχηγό του Κράτους μας. Αντιλαμβάνεστε όμως και την “κατάσταση” αυτών που οφείλουν την σημερινή παρουσία τους σε ελληνικό έδαφος, σε ένα “τσούρμο” Μακεδονομάχους που έδωσαν αίμα για να διώξουν από την περιοχή τους, Βούλγαρους και Οθωμανούς, ώστε να ανοίξουν το δρόμο για την έλευση του ελληνικού στρατού, πριν προλάβουν οι “απέναντι”.

Προσέξτε τώρα την αντίδραση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν “κούνησε το δάκτυλο” προς αυτούς που τον χαρακτήρισαν όπως τον χαρακτήρισαν και δεν τον θεωρούν άξιο για να γίνει συνδημότης τους, αλλά δεν έδειξε καμία ιδιαίτερη ενόχληση, ούτε έκανε καμία θορυβώδη ανακοίνωση, διότι προφανώς κατανόησε το φορτισμένο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο αλλά κι επειδή δεν έχει τίποτα να αποδείξει.

Αντίθετα, μόλις πληροφορήθηκε την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον δεχθεί στη Νιγρίτα, επικοινώνησε προσωπικά με τη Δήμαρχο Νιγρίτας, την ευχαρίστησε για την αρχική πρόθεση της και παράλληλα, ζήτησε να μεταφέρει στους πολίτες του Δήμου και ειδικά σε αυτούς που πλειοψηφικά τάχθηκαν κατά της επίσκεψης του, ότι κατανοεί πλήρως τις διαφωνίες τους, τις ανησυχίες τους και τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή τους την ακραία απόφαση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σέβεται και κατανοεί την απόφαση τους και τους αγώνες τους, δεν τους θεωρεί επ΄ουδενί “φασίζοντες” και δεν τους χαρίζει σε εκείνη την ακραία πλευρά ενώ εύχεται σε όλους, σε άλλο χρόνο και υπό διαφορετικές συνθήκες… “να συναντηθούμε”.
Τόσο απλά και καθόλου πολύπλοκα.

Το λες και… “προς,  τιμή του”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *