ΗΜΑΘΙΑ posted by

Ο Αντώνης Καγκελίδης ευχαριστεί Πατριάρχη και Μητροπολίτη για την ανάδειξή του ως Άρχοντα Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου

Ο Αντώνης Καγκελίδης ευχαριστεί Πατριάρχη και Μητροπολίτη για την ανάδειξή του ως Άρχοντα Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου

Μεγάλη και ταυτόχρονα επάξια, η τιμή που έκανε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, προς τον Αντώνη Καγκελίδη, να εισηγηθεί προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, να του αποδοθεί το οφφίκιο του Άρχοντα Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου, ως αναγνώριση της προσφοράς του κατά γενική ομολογία σπουδαίου έργου του, σε πολιτιστικά και εθνικά θέματα.

Ο Αντώνης Καγκελίδης, έχει να παρουσιάσει μια μεγάλη δράση στα πολιτιστικά δρώμενα κυρίως του Ποντιακού χώρου, είναι πρόεδρος του συλλόγου “Ευστάθιος Χωραφάς” της Πατρίδας, πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και πρόσφατα διακρίθηκε για την άρτια παρουσία του ως συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής των τοπικών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία. Μετά την τιμητική απονομή του Πατριαρχικού οφφίκιου προς το πρόσωπό του, έκανε το παρακάτω ευχαριστήριο:

Ευχαριστήριο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Βέροιας Ναούσης και Καμπάνιας κ.κ.Παντελεήμονα.

Αισθάνομαι την υποχρέωση ως Έλληνας (ποντιακής καταγωγής) Ορθόδοξος Χριστιανός να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Βέροιας Ναούσης και Καμπάνιας κ.κ.Παντελεήμονα για την τιμητική διάκριση που μου απέμεινε, χειροθετήθηκα με το οφφίκιο* του Άρχοντα Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου. Η τιμή ανήκει σε όλους που συλλογικά εργαζόμαστε για το κοινό καλό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σε εποχές τέτοιες η ενότητα είναι αναγκαία. 

Ευχαριστώ.
Καγκελίδης Ι.Αντώνης

                                                                                                    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ “ΟΦΦΙΚΙΑ”

Να σημειωθεί ότι τα οφφίκια είναι εκκλησιαστικοί τιμητικοί τίτλοι, που απονέμονται σε λαϊκούς και στον ανώτερο ή τον κατώτερο κλήρο, από Πατριάρχη. Τα οφίκια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, που απονέμει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπως ο θεσμός των Αρχόντων ανάγονται ιστορικά απο τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους. Οι οφικιάλιοι βοηθούσαν τον Πατριάρχη και συντελούσαν στην εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχείου και των διαφόρων διακονημάτων και υπηρεσιών, μ’ άλλα λόγια ήταν οι λαϊκοί συνεργάτες του Πατριάρχη, και πρόκειται για τον ανώτερο τίτλο ή οφίκιο που δίνεται από τον Πατριάρχη σ’ ένα λαϊκό μέλος της Εκκλησίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *