ΗΜΑΘΙΑ posted by

Δύο γυναίκες για τα ψηφοδέλτια της Ημαθίας προβλέπει η νέα ποσόστωση. Τα τοπικά δεδομένα για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Δύο γυναίκες για τα ψηφοδέλτια της Ημαθίας προβλέπει η νέα ποσόστωση. Τα τοπικά δεδομένα για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις γυναικείες συμμετοχές στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές κι αυτό αναμένεται ότι θα συμβεί και στην Ημαθία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα περιληφθούν ως τροπολογία, η ισχύς της ποσόστωσης του 40% για το φύλλο και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογώνΑυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 40% του κάθε ψηφοδελτίου πρέπει να αποτελείται από άνδρες ή από γυναίκες (εκπροσώπηση φύλλου) που ουσιαστικά αφορά τη συμμετοχή των γυναικών (διότι “υποψήφιοι άνδρες υπάρχουν”…).

Τυπικά, η ποσόστωση αυτή αναμένεται ότι θα ισχύει σε επίπεδο κάθε Περιφέρειας και όχι κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Συνεπώς ένα κόμμα θα μπορεί να την καλύπτει συνολικά σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι κατ΄ ανάγκη σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Μπαίνει όμως ένα ζήτημα “αδυναμίας” (τουλάχιστον) εάν ένα κόμμα, ειδικά από τα θεωρούμενα ως “μεγάλα” δεν κατορθώσει να βρει τις κατάλληλες γυναίκες για να “στελεχώσει” το τοπικό ψηφοδέλτιό του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και να “παραπέμπει” την κάλυψη του ποσοστού των γυναικών σε άλλες περιοχές.

Στην Ημαθία για παράδειγμα όπου κάθε κόμμα μπορεί να έχει μέχρι και έξι (6) υποψήφιους, το 40% της ποσόστωσης σημαίνει ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο (2) γυναίκες. Κι εδώ φαίνεται ή θα φανεί εάν υπάρχει “αδυναμία”.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ η πιθανότητα να προστεθεί στο ψηφοδέλτιο της Ημαθίας, μια ακόμη γυναίκα υποψήφια βουλευτής, μαζί με την Φρόσω Καρασαρλίδου δείχνει περισσότερο εφικτή καθώς η πιθανολογούμενη σίγουρη συμμετοχή ως υποψηφίων και των Χρήστου Αντωνίου, Γιώργου Κάκαρη και Γιώργου Ουρσουζίδη (;) αφήνει άνετα ένα τέτοιο περιθώριο. Γυναίκες στελέχη υπάρχουν και σίγουρα εάν χρειαστεί και μια δεύτερη γυναικεία υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας αυτή θα βρεθεί σχετικά εύκολα. 

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝΑΛ όπου οι τέσσερις (4) υποψήφιοι που εξαγγέλθηκαν αρχικά (Φώτης Καραβασίλης, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, Μπάμπης Γκιόνογλου και Νίκος Μπρουσκέλης) έγιναν ήδη τρεις καθώς δεν επιθυμεί να συμμετέχει ο Φώτης Καραβασίλης λόγω των υποχρεώσεών του ως πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βέροιας. Συνεπώς υπάρχει κι εδώ μεγάλο περιθώριο συμμετοχής γυναικών, με τα ονόματα των Χαρούλα Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδου και Δώρας Μπαλτατζίδου να θεωρούνται αυτή τη στιγμή ως οι πιθανότερες δύο γυναίκες που εύκολα θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Ημαθία, καλύπτοντας την αντίστοιχη ποσόστωση. Θα προσθέταμε επίσης και την περίπτωση της Ολυμπίας Αποστόλου από τη Νάουσα, όμως το ότι είναι κόρη της υποψήφιας δημάρχου Νάουσας που στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ, της Ίλιας Ιωσηφίδου μάλλον της “αφαιρεί” πιθανότητες για να είναι υποψήφια βουλευτής του Κινήματος στην παρούσα φάση.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προφανώς το ίδιο εύκολα μπορεί να το κάνει και το ΚΚΕ όπου υπάρχει πληθώρα στελεχών που μπορούν να καλύψουν κάθε πιθανότητα και σε επίπεδο Ημαθίας. Οπότε δεν μπαίνει θέμα ούτε για το ΚΚΕ εάν χρειαστεί να έχει δύο γυναίκες υποψήφιες στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Ημαθίας κι εδώ που τα λέμε στο ΚΚΕ δεν παίζουν ρόλο τα “ονόματα” αλλά το Κόμμα!

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τι θα γίνει όμως με τη Νέα Δημοκρατία στην Ημαθία;
Θα καλυφθεί η ποσόστωση του 40% των γυναικών σε τοπικό επίπεδο ή θα εκδηλωθεί “αδυναμία” και θα αναζητηθεί αλληλοκάλυψη μέσω άλλων εκλογικών περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας;

Με τα σημερινά δεδομένα, η σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ Ημαθίας έδειχνε να έχει κλειδώσει με τη συμμετοχή των Απόστολου Βεσυρόπουλου, Τάσου Μπαρτζώκα, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Φώτη Κουτσουπιά, Προκόπη Μπίλη και τη Νίκη Καρατζιούλα ως μοναδική γυναίκα.

Σε περίπτωση που εκφραστεί “αδυναμία” (όπως το περιγράψαμε πριν) τα πράγματα είναι απλά και θα προχωρήσουν ως έχουν. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να καλύψει την ποσόστωση των γυναικών, μέσω στελεχών από την Ημαθία;

Η Νίκη Καρατζιούλα είναι η σίγουρη υποψήφια, έτσι κι αλλιώς, οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη μια γυναίκα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρώτο φαβορί θα μπορούσε να είναι η νεαρή επιχειρηματίας Ιφιγένεια Βλαχογιάννη από τη Βέροια, που έχει ήδη εκδηλώσει μια τέτοια πρόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πάντα μια σοβαρή περίπτωση, η δικηγόρος Σοφία Ζεϊμπέκη από τη Βέροια, ενώ πρόθεση να πολιτευτεί σε εθνικό επίπεδο έχει εκδηλώσει και άλλη μια βεροιώτισσα δικηγόρος, η Συρμούλα Τζήμα- Τόπη, εξίσου σοβαρή περίπτωση που ήδη ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη Γεωργία Μπατσαρά, ενώ η πρόσφατη εκλογή της ως πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης (ΔΗΜΤΟ) στη Βέροια και η αξιοπρεπής στάση που κρατά στα κομματικά δρώμενα, της έχει δώσει ένα ευρύτερο κύρος μεταξύ των στελεχών και της κομματικής βάσης.

Να υπάρχει και δεύτερος υποψήφιος από τη Νάουσα, πέρα από την υποψηφιότητα του Προκόπη Μπίλη, μέσω μιας γυναικείας παρουσίας, θεωρείται κάπως δύσκολο. Οι περιπτώσεις της μικροβιολόγου Στέλλας Αραμπατζή και της γλωσσολόγου Τζωρτζίνας Αθανασίου (συζύγου του αντιδημάρχου Σταύρου Βαλσαμίδη) έχουν συζητηθεί ως πιθανότητες για να είναι υποψήφιες, όμως μάλλον δεν είναι του παρόντος. Το ίδιο ισχύει και άλλες δύο αξιόλογες περιπτώσεις γυναικών- στελεχών, της Όλγας Μοσχοπούλου από την Αλεξάνδρεια (που για την ώρα φαίνεται ότι επιλέγει να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Γκυρίνη) και της δικηγόρου Δώρας Κουρκουτά, επίσης από την Αλεξάνδρεια, η οποία είναι πάντα ένα στέλεχος πρώτης γραμμής όμως σήμερα μάλλον δείχνει να μην την ενδιαφέρει η ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Εξ ίσου ενδιαφέρον όμως, εάν τελικά επιλεγεί να υπάρχουν δύο γυναίκες υποψήφιες στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Ημαθίας, έχει και η επιλογή του προσώπου που θα “κοπεί” για να χωρέσει η δεύτερη γυναίκα, από αυτούς που σήμερα θεωρούνται ως “σίγουροι”. Δύσκολο να γίνει πρόβλεψη αν και τα δεδομένα που υπάρχουν, “δείχνουν” το ενδεχόμενο καθώς οι Βεσυρόπουλος, Μπαρτζώκας και Τσαβδαρίδης θεωρούνται σίγουροι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *