ΗΜΑΘΙΑ posted by

Στις Βρυξέλλες ο Τσαβδαρίδης

Στις Βρυξέλλες ο Τσαβδαρίδης

Ως επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας

Την  ανάγκη συντονισμένης συνεργασίας τόσο μεταξύ των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μεταξύ των αρμόδιων ευρωπαϊκών Υπηρεσιών και Οργανισμών, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση εξαιρετικά σοβαρών πτυχών της εγκληματικής δραστηριότητας, τόνισε ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην ομιλία του ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 13η Συνεδρίαση της Μεικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Εuropol, που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

Αναλύοντας τον προγραμματισμό της Europol για τα έτη 2024-2026, που σχετίζεται με τους τρόπους αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων καθώς και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι η συμμετοχή Ελλάδας και δη της Ελληνικής Αστυνομίας, ευρύτερα στο νέο Κύκλο Πολιτικής της Ε.Ε. 2022 – 2025 και ειδικότερα στα Επιχειρησιακά Σχέδια Δράσης EMPACT, εκτιμάται ως ιδιαίτερα επωφελής σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Καθώς ενισχύει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση εγκληματικών φαινομένων υψηλής προτεραιότητας, προσδίδει δυνατότητα συμμετοχής στη συνδιαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παράλληλα οδηγεί στην απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης και στην χρήση σύγχρονων τεχνικών έρευνας.

Ζήτησε δε από τους αξιωματούχους της Europol να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τη συνεργασία τους με την Frontex στην Ανατολική Λεκάνη της Μεσόγειου για να αξιοποιηθούν οι συνέργειες στο έργο των δύο υπηρεσιών, όσον αφορά την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας  επιχειρησιακών προσωπικών  δεδομένων.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εργαστήριο καινοτομίας  της Eurοpol καθώς χάρη στην τεχνολογική καινοτομία, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαβδαρίδης, οι Αρχές επιβολής του νόμου μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε έναν αυξημένο αριθμό καταλληλότερων εργαλείων για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Αναφερόμενος δε και στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος στο πλαίσιο του EMPACT 2022 – 2025, ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να θωρακιστεί επιπλέον απέναντι σε κυβερνοαπειλές από τρίτες χώρες, εγκληματικές συμμορίες και τρομοκρατικές οργανώσεις και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη μια αμιγώς ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο, στον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται απολύτως, ασφαλείς,  χωρίς να καταστρατηγούνται οι ελευθερίες τους.

Πέραν των εργασιών της Μεικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Εuropol, ο κ. Τσαβδαρίδης είχε συναντήσεις και με τον Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ και Αντιπρόεδρο της Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη καθώς και με τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ κ.κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μαρία Σπυράκη.

Στη συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη, πέραν της συζήτησης για θέματα της τρέχουσας ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής επικαιρότητας ο κ. Τσαβδαρίδης, και με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, συζήτησε τους τρόπους μεγιστοποίησης της ήδη καλής συνεργασίας των Ελλήνων βουλευτών με την ευρωομάδα της ΝΔ, που θα συνδράμει έτι περαιτέρω στην ανάδειξη από τους ευρωβουλευτές μίας σειράς σημαντικών ζητημάτων που χρήζουν της ευρωπαϊκής συνδρομής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *